G4Media.ro

Dispare închisoarea pentru neplata impozitelor: comisia de buget din Senat a eliminat-o…

Dispare închisoarea pentru neplata impozitelor: comisia de buget din Senat a eliminat-o din proiectul lui Eugen Teodorovici chiar la propunerea lui Teodorovici

Comisia pentru buget-finanţe a Senatului a eliminat marți, la propunerea iniţiatorului, ministrul Eugen Teodorovici, reglementarea potrivit căreia neplata impozitelor şi contribuţiilor se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 6 ani, transmite Agerpres.

Comisia a adoptat, marţi, cu şase voturi ‘pentru” şi două abţineri, raport favorabil cu amendamente pentru propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale va intra mai întâi în dezbaterea plenului Senatului ca prim for sesizat. Camera Deputaţilor are rol decizional.

Teodorovici a explicat că şi-a însuşit modificările la acest proiect efectuate de Consiliul Economic şi Social.

În proiectul de act normativ a fost menţinută prevederea potrivit căreia se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani „stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.

Potrivit actului normativ, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor; executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor.

Proiectul amendat de Comisia de buget-finanţe a Senatului, la propunerea lui Teodorovici, majorează de 5 sau 10 ori plafoanele în euro pentru prejudiciile produse prin fapte evaziune fiscală, pe baza cărora se stabilesc pedepsele.

Astfel, dacă prin faptele menţionate s-a produs un prejudiciu mai mare de 1 milion de euro (100.000 euro, forma iniţială a proiectului înregistrat la Senat), în echivalentul monedei naţionale, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o treime. Pentru un prejudiciu mai mare de 5 milioane de euro (500.000 euro, în forma iniţială – n.r.) limitele pedepsei se majorează cu jumătate.

Achitarea prejudiciului duce la reducerea pedepsei la jumătate, iar dacă prejudiciul este mai mic de 1 milion de euro (100.000 euro în forma iniţială – n.r.) se poate aplica amendă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. asadar ciorba si cei ca el pot sa nu-si plateasca impozitele cel putin 10 ani. pana la urmatoarea amnistie data de partid pentru nomenklatura.

  2. Pe scurt: firmele pot continua sa nu plateasca contributiile si impozitele datorate pentru angajati, dar cine munceste pentru o firma din alt stat, avand resedinta in Romania, risca cea mai usoara forma de corectie sociala ala PSD, amenda penala, implicit cazier penal pentru ca nu a apelat la nici o forma de asistare. Asta da’ film!

  3. Adica nu exista un nou proiect legislativ…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.