G4Media.ro

Disidenta anticomunistă Doina Cornea va deveni cetățean de onoare post-mortem al Clujului

Sursa foto: Fundația Doina Cornea

Disidenta anticomunistă Doina Cornea va deveni cetățean de onoare post-mortem al Clujului

Doina Cornea, una dintre cele mai cunoscute figuri ale rezistenței anticomuniste din România, va deveni cetățean de onoare post-mortem al municipiului Cluj-Napoca, anunță Monitorul de Cluj.

La inițiativa consilierului local Alexandra Oană, disidenta anticomunistă Doina Cornea va deveni cetățean de onorare post-mortem al municipiului Cluj-Napoca, dacă proiectul de hotărâre va fi votat în ședința de Consiliu Local de miercuri, 4 mai.

”Într-o epocă în care tăcerea, frica și compromisul erau regula, Doamna Cornea ne-a răscumpărat demnitatea în fața Europei, plătind un preț greu pentru curajul de a înfrunta regimul ceaușist. Chiar dacă vine după mulți ani acest titlu are simbolistica lui. (…) Trebuie să nu uităm niciodată că drepturile de care noi ne bucurăm acum se datorează sacrificiului unor oameni ce le-au cerut într-un moment în care care nimeni altcineva nu a avut curajul să o facă. Le datorăm să păstrăm vie memoria eroismului lor și să prețuim drepturile și libertățile apărate de ei și fundamentale pentru societatea noastră”, a explicat Oană.

Doina Cornea a fost o cunoscută disidentă anticomunistă, fostă asistentă universitară la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.

În 1980 a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin rețele de prieteni), „Încercarea labirintului”, urmat de alte patru traduceri-samizdat din limba franceză, notează wikipedia.org.

A intrat în atenția Securității după ce între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi și amenințări.

Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov răsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru cinci săptămâni între noiembrie și decembrie 1987. În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate.

A fost urmărită de Securitate până la Revoluție, când a participat la manifestările de stradă în Cluj-Napoca.

Sursa foto: Fundația Doina Cornea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

15 comentarii

 1. Sa inteleg ca tovarasul Boc, fosr activist de Partid Comunist, ii da distinctia?

  • In 30 de ani de „libertate” nu s-a putut face asta. Poate ca nu va dati seama, dar ce traim noi e o mare minciuna. Cand iesi in strada impotriva coruptiei si statul te gazeaza si te bate ca pe un puscarias, libertatea e o utopie. Pentru toti cei care cred ca „lucrurile s-au mai schimbat”.

  • mai bine dacian ciolos care era in trupele de securitate si ii pazea casa………..

  • Sau si mai bine urmasii tov geal Vlad Iulian, din aripa patrihoata a secu.

 2. Pe șo_ bolanul ăla bătrân de șora, nu il faceți?
  Ăla de o pupa in coo_ r pe ana pauker și acum e mare luptător pt democrație!

  • Daca profesorii universiari erau hashtag rezistenti in 1988, nu e de mirare ca, in 1989, hashtag Brucan facea excursii la Washington in timp ce se dadea de ceasul mortii sa aduca democratia si laptele fara cartela pe paant romanesc.

   Iar acum, in aceeasi nota, oamenii muncii de la sate si orase sunt reprezentati de Subcomandante Keir Starmer, El Lider Maximo Scholz. sau Ramona Roata Motrice.

  • Zisera cu naduf urmasii tov geal Vlad Iulian, care se dadea de ceasul mortii in 1989 sa nu care cumva sa aduca cineva democratia, dar a primit laptele in bot, impreuna cu toti s.bolanii sec.risti care au organizat liupta de aparare a patriei pe teritoriul vremelnic ocupat de inamic. Reprezentantii lui inca mai lupta si astazi, cu acelasi succes.

  • Si hastag tov geal Vlad Iulian, ce facea? Organiza lupta pentru apararea teritoriului vremelnic ocupat de inamic. Daca n-ar fi infrant cu succes pentru ca era foarte priceput, exact ca dvs, urmasii lui, ar fi fost si dansul decorat, dar asa, ghinion, vorba cuiva foarte drag dvs, propagandistilor pro-sovietici.

  • Mergi si da-ti foc Căcatăline.

  • Da, oae, comunistii puneau profunivi pe dusmanii tarii. Daca aia luau nota mare la bac, proba scrisa si proba orala, nu mai aveau cum sa ii opreasca din progresul in cariera universitara.

   Mai e si varianta ca au pus-o profuniv, pentru ca partidul era antiintelectual. Regimul respecta foarte mult muncitorii si taranii, si isi punea favoritii doar in posturi de strungar si recoltator sparanghel. Merge?

 3. În timpul vieții, cei care lupta și gândesc obiectiv, spunand adevărul în fata sunt marginalizati, considerați nebuni, din păcate. După moarte, ii consideram eroi….

 4. Nu va e ,ba ,un pic de rusine? Acum v-ati trezit? S-o faceti cetatean de onoare pe Doina Cornea? Dupa Simona Halep?

 5. Cred ca fostul ei gardian, dacian, se zvârcolește de ciuda… el a ajuns doar un lingator de pantofi la curtea lui micron

  • Cred ca mai mult va zvarcoliti de ciuda dvs, conservele putiniste, ca iliberalismul dvs pierde teren si nici nu va mai merge propaganda.

 6. Se zice că ”mai bine mai târziu decât niciodată” dar Bocule, să-ți fie rușine de o mie de ori ! Câți politruci și neica nimeni ai făcut cetățeni de ”onoare” până acuma, înaintea Doinei Cornea, care merita să fie prima, ?