G4Media.ro

Discursul Reginei: Prim ministrul britanic Boris Johnson își prezintă programul legislativ într-un…

Discursul Reginei 2019, foto: Parlamentul britanic

Discursul Reginei: Prim ministrul britanic Boris Johnson își prezintă programul legislativ într-un context politic favorabil

Guvernul britanic condus de prim ministrul Boris Johnson își prezintă în parlament programul legislativ pentru următoarea sesiune parlamentară după un rezultat bun al Partidului Conservator de guvernământ în recentele alegeri locale și în contextul relaxării restricțiilor pe fondul ameliorării simțitoare a situației generate de pandemia de Coronavirus.

Programul va fi prezentat de Regina Elisabeta a II-a, așa cum prevede cutuma constituțională, în Camera Lorzilor – camera superioară a parlamentului britanic – în cadrul așa numitului Discurs al Reginei sau Discurs al Tronului.

Regina va fi însoțită de fiul ei, Prințul moștenitor Charles, și, la fel ca la precedenta ocazie din decembrie 2019, suverana va fi îmbrăcată civil, nu în veștminte regale cu coroană pe cap.

Este primul eveniment oficial la care participă Regina Elisabeta după moartea soțului ei, Prințul Philip, pe 9 aprilie și marchează revenirea suveranei, care a împlinit 95 de ani pe 21 aprilie, în viața publică după un an de izolare la Castelul Windsor.

Ceremonia se va desfășura după reguli de distanțare socială – în Camera Lorzilor vor avea acces doar 74 de persoane, în frunte cu suverana, iar alți 34 de deputați din Camera Comunelor vor putea privi de la balcon.

Cât privește programul legislativ în sine, se așteaptă ca acesta să cuprindă un proiect de lege de înăsprire a regulilor de imigrație pentru a combate tentativele ilegale de a intra în Regatul Unit cu ambarcațiuni peste Canalul Mânecii, un proiect privind înăsprirea un pedepse penale cu închisoarea, un proiect care garantează educația pe viață pentru cei peste 16 ani, care se referă la sprijinul pentru recalificare.

Un alt proiect de natură constituțională abolește termenul fix de cinci ani al Camerei Comunelor și revine la situația de dinainte de 2011 când dizolvarea parlamentului era la discreția prim ministrului zilei. La ora actuală Camera Comunelor nu poate fi dizolvată decât cu aprobarea a 2/3 dintre membrii ei.

Contextul politic actual este extrem de favorabil pentru premierul Johnson, în condițiile în care Partidul Conservator al cărui lider este a obținut rezultate bune în alegerile locale din Anglia (unde locuiește circa 85% din populația Regatului Unit), iar calendarul relaxării restricțiilor pandemice este respectat pe fondul scăderii continue a numărului celor infectați cu Coronavirus și al deceselor de Covid-19, cu o campanie reușită de vaccinare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...