G4Media.ro

Directorul Institutului „Elie Wiesel”: Nimeni nu poate să garanteze că antisemitismul din…

Directorul Institutului „Elie Wiesel”: Nimeni nu poate să garanteze că antisemitismul din România nu poate să devină manifest

Nimeni nu poate să garanteze că antisemitismul din România nu poate să devină manifest, a declarat, marţi, directorul Institutului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, în cadrul unui eveniment de comemorare a pogromului de la Bucureşti, ce a avut loc între 21 şi 23 ianuarie 1941, relatează Agerpres.

El a spus că, în ceea ce priveşte antisemitismul în ţara noastră, „nu există manifestări violente”. „Dar nu trebuie să ne bucurăm (…), nimeni nu poate să garanteze că antisemitismul din România nu poate să devină manifest”, a afirmat acesta.

Conform cercetărilor pe care el le-a evocat, „în România există un antisemitism potenţial, care se manifestă în special la nivelul comunicării, al mesajelor din ură şi că există un segment din populaţie care îmbrăţişează un asemenea mesaj„.

Alexandru Florian a spus că, potrivit unui sondaj recent realizat de institutul pe care îl conduce, doar 36% dintre cetăţenii României recunosc existenţa Holocaustului pe teritoriul ţării noastre. Mai mult, atunci când a fost abordată responsabilitatea naţională pentru aceste atrocităţi, „încă cetăţenii României arată cu degetul spre Hitler şi Germania nazistă”.

„Este loc de mult mai mult, pentru a face politici educaţionale, pentru a educa atât tânăra generaţie (….), dar şi funcţionarii publici din România. Instituţiile publice, administraţia locală, instituţiile de prevenţie, parchetul poliţia nu răspund de o manieră adecvată atunci când trebuie să aplice legislaţia privind negarea Holocaustului, antisemitismul din România sau cultul criminalilor de război. Ne trebuie o generaţie de funcţionari publici care să îşi asume istoria”, a adăugat Florian.

Evenimentul, ce a avut loc la Sinagoga Mare din Bucureşti, a reunit supravieţuitori ai Holocaustului, lideri ai comunităţii evreieşti din România şi ambasadori. Întâi, victimele pogromului au fost comemorate la monumentul ridicat lângă sinagogă, apoi în interior.

Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Sunt multi prosti in tara asta … Din pacate, incultura-i cultivata.

  Se mananca mult rahat la evenimente a la „Ateneul Roman”, cand iti crapa tie obrazul de rusine sa auzi cat de cult e Orban, salarii bune pt. cei harnici ce i-au facut discursul… In schimb …

 2. La fiecare inceput de an acest institut trebuie sa-si justifice activitatea si banii cheltuiti, in special, din donatii.Insa, „marea lovitura” a lui Florian a fost excluderea filmului „Portretul luptatorului la tinerete” de la festivalul de film de la Berlin.Asteptam cu interes un film despre impunerea comunistilor-prin divizia Tudor Vladimirescu, cu Ana Pauker, Pantiusa, Bodnarenco etc. dar cu premiera in tara succesoare a celor sus amintiti- Isreal. Sa nu uitam de filmul „iesirea trenurilor din gara ” de Cioflanca Adrian-mare istoric -care va rula si obtine un premiu la festivalul de film de la Berlin 2020.Despre fimul asteptat de romani cu impunerea comunismului-mai vedem, poate in alt mileniu!

 3. Mai lasa-ne, mai nene, ca ne doare capul de ale nostre cate avem…

 4. Marș, lasă-ne cu văicărelile voastre veșnice, deja plictisiți toată planeta, voi întrețineți antisemitismul cu milogeala asta permanentă

 5. Evreii si Israel sunt ok. Agariciul asta de Florian insa nu e.

 6. Antisemitism potential… Vai de capul lor de prosti. Si.ar dori sa aiba ce acuza dar nu gasesc de munca. Acceptam toate gogomaniile spuse de la tribuna ca adevaruri de necontestat.

 7. Este foarte greu sa combați personaje gen Alexandru Florian. Daca arăți despre dânsul că este fiu de filozofie marxist care publica la 21 de ani cărți de materialism dialectic ( https://www.printrecarti.ro/160267-alexandru-florian-cunoasterea-stiintifica-si-apusul-zeilor.html) unde il ridica in slavi pe Ceaușescu automat vei fi catalogat drept antisemit. Cam cum a facut ilan Laufer cu Iohanis când nu a fost numit ministru.

 8. Cum nimeni?!?! Pai e interzis prin lege!
  Daca nici legea, special dată, nu garanteaza … nu stiu in ce tara traieste dl. Florian. 💡

  Ramane sa ceara o garantie de la Dzeu, caci cica ar fi printre cei care ar avea cele mai mari pile. 😈

 9. America de peste progrom
  de Cătălin Mihuleac
  https://www.polirom.ro/carti/-/carte/6583

  O vină istorică
  de Mircea Cărtărescu