G4Media.ro

Directorul general al companiei Engie spune că dacă Europa nu va mai…

Sursa/Facebook Moldovagaz

Directorul general al companiei Engie spune că dacă Europa nu va mai primi gaz rusesc primele probleme ar apărea iarna viitoare

Dacă Europa nu va mai primi gaz rusesc, primele dificultăţi ar apărea odată cu umplerea rezervoarelor pentru iarna viitoare, a avertizat, duminică, directorul general al companiei Engie, Catherine MacGregor, într-un interviu pentru publicaţia franceză Echos.

„Adevărata problemă ar fi umplerea depozitului în primăvară şi vară, în pregătirea pentru iarna 2022-2023”, a spus CEO-ul grupului francez.

„Ar fi foarte greu să găseşti volumele necesare şi ar fi foarte greu în cazul unui conflict lung în Ucraina. În realitate, am intra atunci într-o nouă lume a energiei, sub efectul unui şoc fizic şi al unui şoc de preţ fără precedent care ar transforma, fără îndoială, peisajul energetic pentru o lungă perioadă de timp. Pentru iarna care se încheie, nu ar fi nicio problemă de aprovizionare, mai ales că este destul de blândă. Chiar şi fiind complet lipsiţi de gaz rusesc, ne-am descurca datorită furnizorilor din alte ţări, prin gazoduct sau gaz natural lichefiat”, a McGregor

Teama de întreruperi ale exporturilor din Rusia, care furnizează 40% din importurile europene de gaze, a determinat, vineri, o creştere a preţului în Europa la un nou maxim istoric. Gazul rusesc reprezintă 20% din livrările Engie. Grupul negociază volume suplimentare cu Norvegia, Olanda, Algeria şi Statele Unite: „Dar trebuie să fim lucizi. Pârghiile care sunt la îndemâna noastră sunt de anvergură limitată. Nu vor fi suficiente pentru a înlocui tot gazul care vine astăzi din Rusia”.

În cazul unei reduceri, „nu este de neînchipuit că autorităţile publice vor pune în aplicare măsuri de limitare a cererii”, a subliniat ea.

Atât industriaşii, cât şi cetăţenii şi-ar putea reduce consumul, în special încălzirea.

De asemenea, ar fi necesară „plafonarea preţurilor angro la gaze în Europa, care ar avea meritul prin extensie de a limita preţurile la energie electrică”, şi să se accelereze în energiile regenerabile, fie că sunt turbine eoliene sau biometan, conform lui Catherine MacGregor.

sursa: News.ro, sursa foto: Facebook/ Moldovagaz

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Deci… sa vezi ce cresc furaciunile de lemn din paduri… o sa se sperie pana si marii ciorditori de lemn ai patriei de ce vor fi in stare romanashii iarna viitoare. Stirea e ca sa nu zica lumea ca nu a fost avertizata din timp si sa faca crize la iarna viitoare. Un lucru e cert… facturi muuulllt mai mari la limita a neputintei de a mai plati si rationalizare.

    • sper totusi ca nu-ti inchipui ca padurile noastre sunt chele din cauza furturilor pentru ars in soba.

  2. si daca va primi probleme tot vor aparea , stati calmi , nebunul nu se opreste pana nu distruge tot! macar daca ar avea cineva curajul sa o recunoasca !

  3. Singura sansa e conversia agresiva a consumatorilor de gaz in energie electrica. Capacitati noi „verzi”, utilizarea tranzitorie a centralelor pe carbune, centrale noi nucleare, hidro. Totul cuplat cu eficientizarea energetica. TOATA LUMEA trebuie sa izoleze corespunzator locuintele. Trebuie acordate subventii masive pentru asta, inclusiv din fonduri europene. In 2-3 ani putem renunta complet la importul de energie din Rusia. Si atunci vom avea preturi rezonabile si vom scapa de santajul energetic.

    • 2-3 ani. centrale noi nucleare, hidro. esti naiv amice. vorbim de la iarna. hai sa zicem ca se face, si maine baga toata lumea reseul in priza sa se incalzeasca. ghici ce. se face intuneric in secunda 2. eu zic sa va luati niste godine, ca s-o gasi ceva „verde” de ars cand vine frigul.

    • Iane, mai avem totusi niste gaz, mai putem importa din SUA. Nu e ca si cum ar trebui sa oprim caldura complet. Doar sa nu mentinem 22 celsius, doar 18. Si consumul va scadea suficient cat sa trecem iarna. Apoi in iarna urmatoare vom avea capacitati noi electrice (din cele care se construiesc rapid, eoliene, de ex). Si vom izola locuintele. Si consumul va scadea. Apoi vom construi noi conducte care ocolesc Rusia. Nu e imposibil in 2-3 ani, daca se decice ca e prioritate absoluta, daca se baga banii necesari. Si apoi, IN VECI nu vom mai depinde de Rusia. O vom tine in spatele cortinei de fier atat cat e necesar sa faca implozie, ca in ’91. Si va face, pe masura ce ramane in urma.

    • @tiberius
      Ai dreptate, dar…
      Problema la electric nu e doar producția.
      Problema la electric e REȚEAUA. Ea nu poate duce nici pe departe cât curent ar trebui ca să înlocuim gazul.
      De la rețeaua mare, cu zeci de mii de kilovolți, până la cea trifazică ce-ți aduce curent până la contor, nu pot face față, trebuie modificate. Nu extinse, nu schimbate, modificate, ceea ce e mai greu.
      Nu mai spun de menținerea echilibrului în rețea, care e un fel de „magie”, „black art”, pe care producătorii ciclici (eolian și solar) o cam dezechilibrează, când înseamnă destul de mult în cantitatea de energie.

      De făcut ce SPUI în timp scurt, se poate. În țări cu economie liberă, și democratice, NU.

    • După ce Engie a mers pe burtă cu NordStream 2, s-a retras discret și acum plânge că e greu. In schimb, în România prăduiesc clienții pe care ANRE și statul în general nu sunt capabili să-i apere. Au mers cu rușii și iată unde e Europa acum. Așa e când mergi numai la profit și o vinzi și pe mă-ta.

    • Câți ani le. ar trebui sa înțeleagă oamenii ce ai vrut să spui ,din păcate comoditatea intoleranta și ignorarea prezentului va duce la distrugere

  4. @tiberius
    Te intelegem noi… dar e un fel de nu muri magare ca iti dau fân la vară.

    • Shefu, Europa a fost pana in 89 independenta energetic de Rusia. Gazul pe care il avem (ca nu luam TOTUL de la rusi) va fi folosit cu strictete unde e strict necesar. Izolarea locuintei dureaza cateva saptamani. Costa, dar nu costa asa mult cat costa gazul rusesc. Dupa ce ne scuturam de dependenta asta, vedem noi cum se descurca rusii cu tot cu gazul lor, daca an de an raman in urma din pricina izolarii de Vest.

  5. Sa tot avem parte de directori din astia care vad probleme peste tot dar fara sa vina cu nicio solutie…

  6. Deci nu se mai pun sanctiuni Rusiei pentru ca se stinge lumina in Germania. Totul are o limita, nu-i asa? Totul pana la gaze si petrol. Punem sanctiuni, insa nu si privind gazele rusesti. NS2 reloaded. Intre timp, Romania, Polonia si Ucraina vor fi carne de tun pentru a apara Europa si pe eurocratii ei care nu pot suferi de frig in case.

    • da asa e. se continua finantarea lui Putin pentru ca altfel ar fi amenintata „pacea sociala” in Germania. si numai asta nu vrem, nu? era tot asa, prin martie, in ’39, cand pacea sociala din germania a rabufnit peste cehi…

  7. Las’ ca daca vor aparea probleme de alimentare cu gaze iarna viitoare, romanasii nostri care se saluta pe strada cu „Slava Ucrainei!” (dar care n-au pronuntat niciodata „Slava Romaniei!”) se vor putea incalzi infasurandu-se in steagul ucrainean.

  8. România nu stă râu cu gazul ,iar din iunie va mai intra 1 miliard m3 de la platformele din Marea Neagra Neptun ,iar din 2023- 2024 speram sanu depindem de nimeni ,în toamna vom cumpăra gaz lichefiat de la americani ,necazul edte altul nu avem depozite pentru a avea rezerve? ca să îl punem cand consumul este redus

  9. De unde a mai apărut și clotilda asta. Pina acum le-a fost bine,lua gazul dintr-o parte plusa cu beneficiul lor gras și factura la „pacienți”,că sa nu ne facă fraieri.Nu aveau nici o răspundere , trebuie să intervină statul,daca are instalatia buna,sa reglementeze in așa fel încît ce cantitate de gaz facturezi sa ai capacitate de stocare și să stochezi tot atît. Depozitele sa fie ale lor,nu inchiriate tot de la ai lor și vom avea asigurat consumul,iar ei nu vor mai avea profituri nesimțite,pe care le virează afara.
    Poate că vor găsi alte metode de furaciune,dar daca sunt urmăriți temelinic,se descoperă. Pușcării avem pt ei,confiscat absolut tot. Aici intră și ANRE,care este filiala de partid,plina cu „lipitori de afișe”,care abia și-au făcut CI pe București, ori le este plătită chiria și întreținerea de stat. Noi dacă găsim o slujba cu salariu bun,in alta localitate,patronul suporta talentele mele pt locuință?Trebuie sa fii foarte necesar patronului,sa fie interesat sa te tina aproape.Multumesc anticipat celor care vor citi.Nu am pretenția să îmi dați și dreptate.

  10. Este a doua oara când citești un articol de la acest site. Dacă prima oara citerea comentariilor a fost o experienta foarte neplăcută, pt ca majoritatea nu avea nici o noima și erau vorbe-n vânt, ei bine, acum comentariile sunt obiective și argumentate. Da, cel mai probabil sunt alți oameni. Bravo, domnilor! Legat de soluții, mi în gluma sau mai în serios cred ca trec la panouri solare, baterie și câteva placi vise RTX 4090, sau cum le va chema. Fac cu minerit, ma și încălzesc, ma și joc 4K ultra settings pe Oled. :)))
    Din păcate, se pot scumpii (ne) justificat ma multe produse și servicii. Domle, s-a scumpit benzina, scumpi și noi pâinea. Pai, stai frate, ca eu n-am nici măcar permis, deși e o mașină nouă în garaj, iar dacă am nevoie de 2-3 ori pe luna, iau un UBER. ale căror servicii vor fi mai scumpe. Eh, poate asa vom avea și poluare mai putina (cel puțin la carburanți) ca destul poluează aia cu avioanele pe cer în conflictul lor. Deci, fie ca utilizezi un produs sau serviciu, fie ca nu, tot plătești mai mult… My 2cents