G4Media.ro

Direcţia pentru Agricultură Buzău a solicitat Prefecturii declararea stării de calamitate pe…

sursa foto: Unsplash/ redcharlie

Direcţia pentru Agricultură Buzău a solicitat Prefecturii declararea stării de calamitate pe fondul secetei / ”Temperaturile au fost anormale pentru lunile martie şi aprilie, ziua erau 30 de grade Celsius”

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură (DAJ) a solicitat, miercuri, Instituţiei Prefectului declararea stării de calamitate în judeţ, pe fondul secetei, transmite Agerpres.

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, conducerea instituţiei a precizat că în ultima perioadă din ce în ce mai mulţi fermieri au sesizat înregistrarea unor pagube, cu precădere la culturile înfiinţate cu grâu, ca urmare a lipsei precipitaţiilor.

„Sunt semnale foarte importante că s-a instalat deja seceta în judeţul Buzău. Fermierii spun că deja au făcut adrese către Direcţia Agricolă pentru vizite în teren”, a precizat prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.

În acest context, DAJ a confirmat situaţia solicitând Instituţiei Prefectului declararea stării de calamitate.

„Propunerea mea este să declaraţi judeţul calamitat astfel încât să ne fie uşurată munca. Sunt toate zonele acoperite de secetă…Vă cer insistent dacă puteţi, să faceţi un demers privind calamitarea judeţului. Noi vă înştiinţăm că la nivel de judeţ zonele agricole sunt aride”, a precizat directorul DAJ, Cosmin Florea.

În urmă cu o săptămână, specialiştii din cadrul DAJ anunţau că mai bine de jumătate din suprafeţele cultivate cu grâu au fost afectate de secetă.

„Avem multe înştiinţări pentru cultura de grâu. Temperaturile au fost anormale pentru lunile martie şi aprilie, ziua erau 30 de grade Celsius, dimineţile răcoroase, decalajele acestea mari împreună cu lipsa precipitaţiilor, cu seceta pedologică pentru că iarnă nu prea am avut au determinat pagube. Au fost înregistrat coduri galbene de vânt, rafalele puternice au făcut ca precipitaţiile căzute să se evapore foarte repede. La o primă evaluare undeva la 50-60% din suprafaţa de teren cultivată cu grâu, din aproape 50.000 de hectare a fost afectată. Dacă ar mai cădea ceva precipitaţii sperăm că se va mai îmbunătăţi situaţia, măcar bobul să fie greu dacă spicul nu este mare. Dacă nu va ploua, va fi mai rău ca acum, producţia ar putea scădea cu 50% faţă de anul trecut”, a declarat săptămâna trecută, pentru Agerpres, directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează