G4Media.ro

Digi24: Patronii brutăriei din Ditrău s-au răzgândit. Cei doi brutari din Sri…

Sursa Foto: Agerpres / Gina Stefan

Digi24: Patronii brutăriei din Ditrău s-au răzgândit. Cei doi brutari din Sri Lanka vor face pâine în continuare: Luni vor continua activitatea acolo unde au fost și până acuma

Cei doi brutari din Sri Lanka vor rămâne la brutărie și vor continua să facă pâine pentru localnicii din Ditrău, a declarat, pentru Digi24.ro, Kollo Katalin care administrează, împreună cu soțul ei, brutăria din Ditrău. Proprietarul brutăriei se oferise, inițial, să îi mute pe cei doi din procesul de producție. Patronii susțin că a fost vorba despre o „neînțelegere”, deoarece comunicatul a fost scris doar în maghiară, nu și în română. CNCD s-a autosesizat în acest caz, transmite Digi24.ro

Kollo Katalin spune că „pentru liniștirea localnicilor” a propus inițial ca cei doi brutari din Sri Lanka să continue să lucreze la brutărie, dar „să nu mai facă pâine”. Deoarece localnicii nu s-au mulțumit cu atât și au cerut ca cei doi singalezi să fie dați afară, patronii brutăriei au decis să îi păstreze pe cei doi brutari din Sri Lanka pe aceeași poziție, spune Katalin.

Rep: Cum s-a ajuns aici?

Kollo Katalin: În primul rând, aici e o neînțelegere. Trebuie să o clarificăm. Noi am scris scrisoarea noastră (comunicat de presă) numai în ungurește, nu am mai apucat să o scriem și în românește. Asta a fost o greșeală mare, după cum vedem acum.
Rep: Brutarii din Sri Lanka rămân în aceeași poziție?

Kollo Katalin: Da, ei au fost angajați ca brutari și lucrează ca brutari. Noi, doar pentru liniștea localnicilor, am spus că o să îi punem în altă etapă de producție, că brutăria e mare. Dacă cea mai mare problemă a lor (a localnicilor) e faptul că ei (singalezii) ating pâinea, o să-i putem pune ca ajutor de brutari.

Am propus, pentru liniștirea localnicilor, ca (cele două persoane din Sri Lanka) să nu mai facă pâine, dar localnicii nu s-au liniștit. Vor petiție, vor nu știu ce. De ce să îi trimiți acasă (pe singalezi), dacă ei (localnicii) vor altceva?

Rep: Ca să înțeleg: voi ați propus ca cei doi să nu mai lucreze la brutărie, localnicii au spus „ba nu, să plece cu totul”, iar dumneavoastră le-ați zis: „A, da? Atunci vor rămâne aici și vor face pâine”?

Kollo Katalin: Da, corect!

Rep: Cei doi bărbați din Sri Lanka vor continua să facă pâine?

Kollo Katalin: Da. Ei (singalezii) sunt în continuare brutari, iar luni vor continua activitatea acolo unde au fost și până acuma. Ei continuă să lucreze ca brutari, până una alta. Nu îi trimitem acasă.

Rep: Era vorba că mai angajați alți 5 lucrători din Sri Lanka și Nepal. Îi mai angajați, după tot acest scandal?

Kollo Katalin: Ne-am luat angajamentul să nu îi aducem pe cei 5 angajați – încă unul din Sri Lanka și patru din Nepal – în cazul în care în următoarele 6 luni vin șase brutari calificați dintre locuitorii comunei. În acest caz, nu mai aducem din Sri Lanka și Nepal.

Noi le dăm șansa asta localnicilor și normal că și pentru noi e mai ușor, dacă găsim brutari dintre locuitori.

Rep: În cât timp ar trebui să ajungă cei din Sri Lanka și Nepal în Ditrău?

Kollo Katalin: Din Sri Lanka în 2 luni și cei din Nepal, 3-4 luni. Dacă găsim localnici, renunțăm să îi mai aducem. Dar asta credem că nu o să se întâmple.

Rep: Au venit localnici să se angajeze?

Kollo Katalin: Nu au venit până acum.

Ei (localnicii) nu sunt mulțumiți de salariile pe care le dăm, nu sunt mulțumiți de comportamentul nostru față de localnici, dar acuma, ei (localnicii) zic să plece cele două persoane pentru ca ei (localnicii) să vină la noi. Nu înțeleg!

Rep: Care e salariul unui brutar în Ditrău?

Kollo Katalin: Pot să vă zic că angajații noștri sunt plătiți foarte bine. Pot să vă zic asta.

Rep: Primesc măcar salariul mediu pe economie?

Kollo Katalin: Da, normal! Suntem în România.

Sursa: Digi24.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

 1. Ungurii ăștia din Ditrau is ca LGBTQXYZ, se milogesc pentru toleranță când ei is repetenți la capitolu asta.

 2. Precum ordinul executiv a lui Trump…Buy american, hire american ar trebui si la noi…cumpara romanesc, angajaza romani…astfel asiguri o paine multor romani care altfel trebuie sa plece afara ca nu au de lucru…platesc taxe si impozite acolo consuma acolo si statul roman da faliment ca nu are de unde sa tina aceasta tara.
  Tarile de afara „se tin” cu taxe si impozite enorme luate de la cat mai multi oameni.

  • Nu există nici un ordin executiv al lui Trump care să interzică angajarea de non-indigeni la firmele din SUA, dimpotrivă, migrația economică nu poate fi oprită și este benefică economiei locale.
   Nici măcar delocalizarea fabricilor locale nu a putu fi oprită, nu este economic pur și simplu.

 3. Demografia – cea mai mare amenintare la securitatea nationala. Raman 10 milioane de romani in 50 ani.

  Noi ? ne batem joc unii de altii … Uitati ce masuri au luat alte tari … la noi … ne batem joc … cu asta ne ocupam.

 4. Mai citim si presa din alte tari , nicaieri ca in Romania …

  UK va ajung la 108 milioane locuitori

  Ungaria 9 milioane — Romania 10 milioane :)))))))))))))))))))))

  si noi ne batem joc unii de altii …

 5. Mai, sateni din Ditrau, voi care intai, i-ati alungat pe romani de acolo, si uluitor, santeti in majoritate de peste 90% ca minoritate in România, ce-aveti cu bietii oameni, fie din Sri Lanka?! Santeti xenofobi, rasisti si sovinisti, in tara pe care voi nu o respectati, legile Romaniei nu sant si legile satului vostru! Puturosi santeti, ca nu va duceti så munciti ptr satul pe care ati pus stapanire! Limba romana e limba straina ptr voi! Sper ca acest caz så se faca cunoscut si la UE, unde voi, ungurii, strigati ca România nu va da drepturi! De ce voi, ungurii, considerati ca ati avea mai multe drepturi decat alte nationalitati?! Nu va e rusine, puturosilor! Sper ca autoritatile romane så ia atitudine cu privire la ura, discriminarea si rasismul de care dati dovada! Daca si romanii v-ar trata pe voi, unguri, tot asa cum tratat voi pe altii, ce-ati spune?! Ia så va arunce si pe voi romanii din localitatile unde v-ati stabilit voi! Ca doar santeti minoritati! Nesimtiti ce santeti! Luati cu voi si cersetorul si lingaul vostru de preot, ca preotul asta al vostru instiga la ura, dezbinare, si rasism! Asta år trebui dat afara din parohie, ca numai biblia nu o reprezinra! Puneti, fratilor, romani in functii de primari, ca primarul asta ungur numai Constitutia Romaniei si legile ei nu le respecta! Asa cum dati voi afara doi cetateni straini, så fiti si voi expulzati din România! Ca cinste Romaniei nu faceti! Luati-va catrafusele si mutati-va in Ungaria! Så aveti si voi aceleasi drepturi cu majoritetea ungara! Ca privilegiile pe care statul roman vi le da, vi s-au urcat la cap! Nemernicilor!

 6. Rep: Primesc măcar salariul mediu pe economie?
  Kollo Katalin: Da, normal! Suntem în România.
  Salariul mediu? pai asta este de 4-5 mii lei. S-o credem?

  • Salariul mediu pentru frământat pâine?? Glumești!
   Întrebarea corectă era dacă primesc salariul minim, pentru că asta e o cerință legală, mai departe salariile sunt confidențiale.

 7. Atata ipocrizie in satele rurale ( atitudinea exista peste tot in Ro).Sri-Lankezii sant chiar ok, nu sant musulmani, sant foarte muncitori. Daca veneau turci sau pakistanezi ,toti musulmani,mai intelegeam (vezi problemele masive in Germania).Cei din Sri-lanka sant chiar super OK.

 8. Pai normal ca s-au razgandid ca doar numai ce a anuntat ministrul muncii control ITM acolo
  Vitele numai nuiaua o inteleg

 9. In cazul asta, ce-ar fi ca nici noi sa nu mai cumparam marfa atinsa de „maini unguresti”? Lactate de Covalact, haine de la Secuiana etc. Cum ar fi? Le-ar placea locuitorilor din Ditrau si celorlalti maghiari care nu sufla un cuvant acum?

 10. Pentru cei care n-au habar: munca in brutarie/fabrica de paine e grea – caldura permanent, praf de faina, zgomot de aparate, munca de noapte etc. Patronii de brutarii despre care am auzit eu pana acum au platit mai putin decat in epoca de aur asa ca au ramas fara calificati.

  • Elena.
   Sunt multe locuri de munca cu conditii muuult mai grele. Daca asta ti se pare greu ar trebui ca trei sferuri dintre cei care fac munca fizica sa ceara plata pentru conditii deosebite si daca nu primesc sa stea sa reazeme stalpii carciumii.
   Poate si ceva pensii suplimentare si pensionare anticipata pe la patruj de ani.
   Saptamana trecuta si grefierii pretindeau ca au munca de ocnasi drept pentru care socoteau ca pensia suplimentara li se cuvine…
   Daca e cald e nasol? Dar daca e frig? Daca trebuie sa lucreze in camp deschis in ger? Dar cum o fi la tesatorie? Da’ daca trebuie sa mature strazile?
   Ca nivel de calificare brutaria e o meserie fara mari pretentii iar conditiile de munca sunt printre cele mai putin nocive. Faptul ca nu s-au angajat oameni ai locului are cel mai putin legatura cu conditiile de munca. Probleme or fi dar asta ar fi cea din urma.
   Eu ma intreb: si daca fabrica se inchide, care va mai fi pretul painii in satul ala? Sau daca patronul incepe sa plateasca brutarilor salariu de miner sau daca ii angajeaza pe cei 200 de protestatari?
   Aceia de unde cumpara painea?

 11. Dupa tot tambalaul asta patronul poate sa-si rebranduiasca marfa si sa vanda printr-o alta retea de distributie un fel de specialitate ” paine de covasna” cu pret dublu iar satenii revoltati sa caute si ei painea de la mega sau lidl sau ce le mai aduce orban