G4Media.ro

Die Welt: Spaţiul Schengen are cu totul alte probleme decât România şi…

Sursa foto: Pixabay

Die Welt: Spaţiul Schengen are cu totul alte probleme decât România şi Bulgaria / Cea mai importantă poartă de acces, Grecia, aparţine de multă vreme spaţiului Schengen / În privinţa mafiei, trebuie să ne gândim mai degrabă la Neapole şi Palermo / Contrabanda cu droguri în porturile din Rotterdam sau Antwerpen ar transforma întrega zonă balcanică într-o Elveţie înfloritoare

Nu doar Croaţia, ci şi Bulgaria şi România voiau să adere la spaţiul Schengen. Însă au fost respinse. Motivul: astfel ar exista posibilitatea de creştere a crimei organizate şi a imigrării ilegale. De fapt, problema se află în cu totul altă parte: în ţări care fac parte de multă vreme din spaţiul Schengen, relatează publicația germană Die Welt, citată de Rador.

A sosit timpul să se deschidă o sticlă de Riesling de Schengen. Deja 26 de naţiuni fac parte din spaţiul fără vamă şi fără controlul paşapoartelor, iar în curând li se adaugă şi Croaţia. În schimb, Bulgaria şi România mai trebuie să rămână deocamdată pe dinafară. În vremuri în care migrația la granițele insuficient controlate ajunge la cifre record şi mulţi oameni se tem de importul de droguri practicat de crima organizată, este posibil ca unii să considere această situaţie drept liniştitoare.

Însă nu trebuie să se treacă cu vederea cel fel de model de succes este ideea unui spaţiu economic şi turistic deschis, conceput în 1985 în mica localitate de pe râul Moselle din Luxemburg. Putem întreba milioane de persoane care trăiesc, lucrează, consumă în zonele de lângă frontieră. Dacă nu ar fi existat avantajele privind comerţul, circulaţia persoanelor şi ocupaţiile, nişte ţări precaute din afara UE, cum ar fi Norvegia, Islanda sau Elveţia niciodată nu ar fi intrat în spaţiul Schengen.

În cazul unor naţiuni ca Bulgaria sau România, mulţi europeni se gândesc imediat la criminalitate şi corupţie, ceea ce nu ar fi în totalitate chiar o greşeală.

Însă acest aspect ţine mai degrabă de aparatul de justiţie din ţara respectivă, respectiv de partidele de acolo adesea corupte.

Dacă la negocierile de acum de la Bruxelles se vor exclude din nou bulgarii şi românii (nr. între timp Austria a votat împotriva extinderii Schengen), lăsându-i doar pe croaţi să adere, este vorba aici clar de o pură politică simbolică. Şi, fireşte, este în detrimentul unor ţări care profită de pe urma UE și care, pe de altă parte, din cauza şomajului şi emigrării în vestul mai bogat plătesc un preţ deloc neglijabil pentru apartenenţa lor de Europa.

Cine învinuieşte orbeşte România şi Bulgaria, așa cum face Austria, pentru avalanşa de migranţi de pe ruta Balcanică, trece cu vederea în mod răuvoitor că cea mai importantă poartă de acces, Grecia, aparţine de multă vreme spaţiului Schengen.

În privinţa mafiei, trebuie să ne gândim mai degrabă la Neapole şi Palermo (care aparţin de Schengen) decât la Bucureşti sau Sofia. Iar profiturile de pe urma contrabandei comise de cartelurile de droguri în porturile din Rotterdam sau Antwerpen ar transforma cu uşurinţă întrega zonă balcanică într-o Elveţie înfloritoare. Ar fi cazul să fie dată uitării definitiv vremea de a arăta cu degetul la rudele sărace din Est şi a acoperi astfel în Occident criza statului de drept din UE.

Sursa: Die Welt/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

13 comentarii

 1. Dacă nu vă schimbaţi regulile ca să poată fi izolate astfel de ieşiri cum a fost a Austriei şi multe ale Ungariei şi nu numai e evident că UE este predestinat eşecului că nimeni nu va sta la infinit să suporte măscărelile tuturor nimicurilor din Europa.

 2. Soluția e simpla, România sa declanșeze naționalizarea OMV-PETROM datorită situației energetice critice in care ne aflam. La foc trebuie sa răspunzi cu foc. Si așa Petromul a fost vândut de Adrian Nastase pe nimica. Le dam cat au dat pe el si ni-l luam înapoi pentru ca e criza energetică. Apoi îl vindem in condiții de transparentă la un preț mult mai mare decât jaful austriac.

  • Ce vina are Austria ca noi suntem prosti si ne vindem pe nimic tara ca sa luam o spaga?
   Nu mai alimentati de la OMV ca noi ii tinem in viata!

  • Cum așa, păi PSD le-a dat pe aproape degeaba și acu vrei să le ia înapoi? Și nu numai Petrom dar și BCR și pădurile tot ei tot austriecilor.

 3. Tot timpul am fost milogi la usa europei!

 4. Am inteles, austriecii sunt rai, sunt probleme in EU cat casa si ieri toata Romania a luat foc pentru ca nu am fost acceptati in Schengen. Numai ca nimeni nu a facut o analiza a ceea ce a realizat Romania in 15 ani de UE, in realitate avem cam aceeasi vamesi spagari, infrastructura e la pamant, coruptia generalizata e omniprezenta, micile progrese sunt invizibile iar tot ce inseamna stat la noi e profund inapoiat, si astazi avem scoli cu veceul in fundul curtii.
  Din pacate Romania si Bulgaria au tras in joc UE, tarile astea doua au demonstrat ca degeaba aduci niste sarantoci intr-un club exclusivist caci ei tot vor trage la saracie si mizerie. De asta Ucraina sau Balcanii de Vest nu vor adera la UE prea curand, din cauza noastra caci am avut o sansa fantastica sa devenim europeni pe bune, dar am preferat manele si tuica.

 5. Ne gândeam noi că-i doare-n paișpe de noi. S-a și văzut. Si-aduc aminte de noi doar când au ei nevoie.

 6. Dragă Die West,cum o să vi se pară un culoar liber Grecia – Bulgaria -RO pe la voi în curte ?

 7. Politicienii astia coruoti si incompetenti dau vina pe Austria pentru esecul lor dar nu iau nici o masura.
  Daca te preocupa asa libera circulatie ok nu esti in Schengen dar poti construi 10 puncte vamale cu cate 10 porti pentru tiruri nu 1-2 prin care trec mii de tiruri.
  Da ei nu sunt in stare sa faca o autostrada ce sa faca coruptii astia care acum se agita de ochii lumii.
  Romania a acordat zeci de mii de vize anul acesta pt lucratori din Banglades etc. Trei sferturi au fugit in vest e o intreaga mafie unii nu muncesc o zi in Romania.
  Ce sa mai zici de mafia si coruptia din Portul Constanta pai ar intra la droguri marfa contrafacuta s-ar duce pana. In Norvegia. Si asa mancam numai legume cu pesticide cancerigene venite in port din Turcia.
  Romania trebuie sa își rezolve problema cu voruptia.
  Votati de 30 de ani aceleași mizerii de partide si dati vina pe Austria.

  • Daca te intrebam , sigur trebuia sa votam USR =)))) uite ca bine am facut ca n am votat , ca aproape ma convinsesera ca sunt altfel, sunt mai rai decat cei mai rai …. Referitor la celelalte doua lepre ordinare psd pnl , au adus doar candidati de joasa speta sustinuti de toti „partenerii nostrii strategici ” care arata cu degetul spre noi ca am fi corupti si ca nu am fi evoluat …. Austria si ar fi dorit ca Romania sa fie o tara demna ? Nu! Nu mai aveau omv ul pe banii aia … Poate chiar deloc , il avea Romania …. FRANTA , GERMANIA , OLANDA ETC , CREDETI CA AR DORII O ROMANIE CONDUSA DE OAMENI CAPABILI? NUUU!!! DEASTA V AU SI MEDALIAT PE DOAMNA SHRECK LCC SI PE JUSTITIARUL COLDEA …. DACA NU STITI SAU VA FACETI CA NU STITI , FRANCEZII AU FACUT O DUPA CE NE VAND INGRASAMINTE PRODUSE CU SUBVENTII DE LA STAT PENTRU ENERGIE ELECTRICA , IN TIMP CE LA NOI S A BAGAT LA PUSCARIE PE ANI GREI PENTRU ACELASI LUCRU … DAR, EI AU VOIE , VOI NU , SI TOT II PUPATI IN CUR ….

 8. Vedeti ce inseamna o tara evoluata si civilizata ? Dupa ce iti da un sut si un branci pe scari spune „dom-le imi pare rau”!

 9. @alex ,degeaba îi dai oglinda orbului,el tot va da vina pe altcineva!
  Dintr-o dată ne-a lovit amnezia și nu ne mai amintim de ce sunt atât de vânate posturile de vameși și polițiști de frontieră.
  Dar cu așa popor așa conducători.

 10. De ce sa nationalizezi OMV?? Nu mai trebuie alimentat de la ei!! Di asa su cele mai mari prețuri!! Evitati OMV!! Nu pierzi nimic daca nu alimentezi din OMV! Din contra! Faci economie!!