G4Media.ro

Dictatorul sirian Bashar al-Assad susține că a avut discuţii ”din când în…

sursa foto: LOUAI BESHARA / AFP

Dictatorul sirian Bashar al-Assad susține că a avut discuţii ”din când în când” cu SUA/ Siria e devastată de război și izolată internațional din 2011, după reprimarea sângeroasă a protestelor pro-democrație

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat într-un interviu publicat duminică că Siria a avut întâlniri „din când în când” cu Washingtonul, în contextul în care ţara încearcă să iasă din izolare, informează AFP, citată de Agerpres.

Statele Unite au fost printre primii care au întrerupt legăturile cu preşedintele sirian din cauza reprimării protestelor pro-democraţie din 2011, care au declanşat un război civil. Multe ţări occidentale şi arabe au rupt, de asemenea, relaţiile cu regimul de la Damasc.

În 2023, însă, preşedintele Bashar al-Assad a iniţiat o apropiere de mai multe ţări arabe, consacrată prin revenirea Siriei în Liga Arabă.

Preşedintele sirian a urmărit, în special, să se apropie de bogatele monarhii din Golf, aliate ale Statelor Unite, pentru a le implica în finanţarea reconstrucţiei ţării.

„În prezent, America ocupă ilegal o parte din pământurile noastre,… dar ne întâlnim cu ei din când în când, deşi aceste întâlniri nu duc la nimic”, a spus Assad într-un interviu cu un oficial din regiunea separatistă georgiană Abhazia publicat de agenţia oficială de ştiri siriană Sana.”Există întotdeauna speranţă: chiar dacă ştim că nu vor fi rezultate, trebuie să încercăm”, a adăugat el, ca răspuns la o întrebare privind posibilitatea restabilirii legăturilor cu ţările occidentale.

De la începutul războiului în 2011, Statele Unite au impus Siriei o serie de sancţiuni, deja un stat paria în Occident sub conducerea lui Hafez al-Assad, tatăl actualului preşedinte.

O lege americană care a intrat în vigoare în 2020 urmăreşte să prevină normalizarea comerţului cu Siria până când regimul de la Damasc nu va da socoteală pentru atrocităţile comise de oficialii sirieni. Această lege este însoţită de sancţiuni împotriva mai multor persoane din anturajul preşedintelui sirian.

Washingtonul este, de asemenea, în dezacord cu Damascul în privinţa sprijinului american pentru autorităţile kurde semi-autonome din nord-estul Siriei, care conduc lupta împotriva grupării Stat Islamic cu sprijinul unei coaliţii internaţionale conduse de SUA. Damascul acuză autorităţile kurde de separatism şi trădare.

În 2022, preşedintele american Joe Biden a acuzat Siria că l-a reţinut pe jurnalistul american Austin Tice, răpit în 2012 la Damasc, cerând guvernului sirian să contribuie la eliberarea sa. Damascul a negat că l-ar fi reţinut.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează