G4Media.ro

Dezmăț la miez la noapte în Parlamentul de la Chișinău – comentariu…

Dezmăț la miez la noapte în Parlamentul de la Chișinău – comentariu Deutsche Welle

Parlamentul de la Chișinău s-a transformat într-un club de noapte în care câteva grupări își împart schemele de contrabandă, banii țării și sferele de influență, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu pentru postul de radio Deutsche Welle.

După ședința zgomotoasă de ieri a Legislativului, la care opoziția a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, pe fundalul protestelor cu tractoare ale fermierilor, câteva grupări politice s-au întrunit noaptea și au votat, în câteva minute, mai multe legi importante, inclusiv politica bugetar-fiscală a țării pentru anul 2021 și bugetele pentru anul viitor – documente prin care socialiștii (controlați de președintele perdant Igor Dodon) și cei din Partidul „Șor”, condus de condamnatul în prima instanță Ilan Șor, anunțat în căutare internațională, au împărțit, la miezul nopții, banii țării.

„La modul cel mai direct, deputații s-au vândut pentru câteva milioane de lei. Și au făcut asta pe ascuns”, susține deputatul PAS, Radu Marian, care i-a surprins, noaptea, pe câțiva deputați într-un birou de la Parlament întruniți, spun ei, în ședința Comisiei parlamentare pentru economie, ca să discute amendamentele deputaților la proiectul legii bugetului de stat.

La scurt timp după acea pretinsă ședință, șefa Legislativului, Zinaida Greceanîi, liderul oficial al PSRM, a convocat Parlamentul și 56 de deputați au votat toate proiectele controversate. Apoi au închis sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentul.

Alexandru Slusari: „Asistăm la criminalizarea acestui Parlament”

Îmbrăcați în haine de iarnă, câțiva deputați din opoziție, care au reușit să ajungă la Parlament, au intrat în sala de ședințe și au cerut oprirea acelei reuniuni. Au invocat zecile de amendamente la legile bugetare pe care le-au înaintat în calitate de deputați și care ar fi trebuit dezbătute în ședință.

S-a sărit însă, peste această procedură. „Asistăm la criminalizarea acestui Parlament. Este ceva nemaipomenit. Plahotniuc a avut elevi buni. Acest Parlament trebuie dizolvat cât mai repede”, a menționat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, care a reușit să ajungă la întrunirea nocturnă de la Parlament.

Principalele legi bugetare ale țării au fost votate, în câteva minute, fără opoziție și fără dezbateri. Apoi, șefa Legislativului a spus: „În aceste condiții, când spiritele sunt foarte aprinse, majoritatea proiectelor importante pentru țară au fost aprobate. Eu, în calitatea mea de președinte al Parlamentului, propun încheierea sesiunii parlamentare”. Și a răsunat imnul de stat al Republicii Moldova. Aproape de miezul nopții.

Dodon, pe urmele lui Plahotniuc

Cei din opoziție susțin că PSRM și cei de la Șor pur și simplu au împărțit între ei banii țării, favorizând, totodată, schemele de contrabandă, stăpânite din subteran de aceiași oameni dubioși, care s-au aflat, în trecut, și în preajma controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc.

Ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul de la Chișinău în noaptea de 16 spre 17 decembrie 2020, amintește de învestirea pe furiș, la miez de noapte, în ianuarie 2016, a Guvernului Filip, controlat de fugarul Plahotniuc. Atunci tot peste procedura legislativă au sărit.

„La această oră târzie, în Parlament, o grupare de hoţi şi profitori împarte banii statului, banii oamenilor care muncesc şi plătesc impozite. După ce au discreditat total procesul legislativ, încălcând toate normele, deputaţii din majoritatea PSRM-Şor au hotărât să împartă între ei banii ţării la miezul nopţii. Cei mai mari hoţi au ajuns şefi pe banii oamenilor cinstiţi. Trebuie să scoatem din Parlament aceşti hoţi prin anticipate! Cei care s-au adunat să voteze astăzi nu sunt oameni de stat, ci impostori. Adoptă aceste legi la miezul nopţii pentru că se tem de furia oamenilor. Ei trebuie pedepsiţi. Nu va scăpa niciunul”, a avertizat, într-un mesaj pe Facebook, președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu. Ea va accede oficial în funcție pe 24 decembrie.

Până atunci, decretele de promulgare a legilor votate de Parlament vor fi semnate de președintele în exercițiu, Igor Dodon. Acesta s-a declarat „ferm convins” că legile votate noaptea de PSRM și girarea lui Șor „sunt în favoarea cetățenilor și corespund intereselor naționale”.

Joi, fermierii, care și-au parcat cu o zi înainte tractoarele pe treptele Parlamentului, îşi reiau acțiunile antiguvernamentale de protest. Opoziția a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională toate legile votate abuziv de majoritatea PSRM+Șor.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. sa vina DNA-ul sa-i salte pe parlamentari, cum adica voteaza ei legi care nu-mi plac

 2. Nu e vorba aici ca se dau legi care nu plac unora, ci e vorba ca se dau legi in favoarea celor care le voteaza (cum au fost gratierea si reducerea pragului pt abuzul in serviciu).
  Si da, nu-mi plac astfel de legi… si as trimite un pluton de executie, nu DNA-ul, daca tot ar fi dupa placerea mea…

 3. Și câtă diferență este între ei și noi?!!!!!

  • Îți spun eu, în Moldova e mai rău… Eu fiind basarabean și ce-mi spun amicii mei de acasă 3 jale. Aici mai aterizează un Timmermans, un ce mai știu eu ce demnitar din America

  • Timermansii aterizeaza in Irak, Afganistan, Libia.

   Nu, multumesc, chiar nu simt nevoia.

  • Una e cățeaua Laika de la Dughiana Sovietică Ortodoxă, ea ”aterizează” direct pe lună.

 4. Deutsche Welle post de propagandă neo-marxistă, soroșistă și de spălarea creierelor idioților din est

  • Ai si argumente? Si daca ar fi asa, de ce esti suparat?

  • E doar tâmpit, se știe, cum altfel poate fi unul care scrie:

   8.12.2020 la ora 11:53 pm
   eu am depus 3 jurăminte de soim, pionier și militar, îmi pare rău că nu îl am și pe ăla de UTC ist

 5. Merkel si UE in afara de un articol scris nimic nu face mai mult pentru Moldova, caci nu doreste sa-l supere pe prietenul sau Putin cu care are parteneriat strategic. Cele mai scumpe putane sunt din Germania, intrebati-l pe Schroeder cit costa serviciile lui ?

  • Moldovenii fura moldova si ne intrebam de ce nu face Merkel ceva?
   De ce nu fac moldovenii ceva? Ce ei sunt o natie de cretini? Au vreun handicap mintal de care nu stim?

 6. De ce nu fac moldovenii ceva?
  Asteapta sa vina altii sa faca ceva?
  Chiar asa?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.