G4Media.ro

Dezbaterea și votul moțiunii simple împotriva lui Tudorel Toader, programate pentru miercuri,…

Dezbaterea și votul moțiunii simple împotriva lui Tudorel Toader, programate pentru miercuri, ar putea fi amânate din nou

PSD intenționează să amâne pentru a doua oară dezbaterea și votul moțiunii simple depuse de opoziție la Senat împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Adoptarea moțiunii ar putea constitui pretextul pentru remanierea lui Tudorel Toader, căzut în dizgrația liderului PSD, Liviu Dragnea, din cauză că refuză să semneze ordonanța de urgență de modificare a Codurilor penale.

Moțiunea figurează ca singur punct pe ordinea de zi a ședinței plenului Senatului de miercuri, începând cu ora 14:00, însă social-democrații estimează că nu se va întruni cvorumul de ședință.

Dezbaterea și votul moțiunii simple fuseseră inițial programate pentru luni, dar au fost amânate tot din lipsă de cvorum.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat marți pentru G4Media.ro, după întâlnirea de la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă că nu a discutat despre eventuala sa demisie din funcție cu șefa guvernului. Potrivit surselor G4Media.ro, ministrul justiției, Tudorel Toader și premierul Viorica Dăncilă se opun adoptării unui OUG care să modifice Codurile Penale, motiv pentru care amândoi au devenit ținta atacurilor liderului PSD în ultimele zile (detalii aici).

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, a declarat că la moţiunea simplă care îl vizează pe ministrul Tudorel Toader fiecare senator PSD va vota conform propriei conştiinţe, el subliniind că există foarte multe nemulţumiri ale senatorilor social-democraţi la adresa ministrului.

„Nemulţumirile au fost exprimate public, nu e nimic necunoscut. Sunt mai mulţi colegi care au exprimat nemulţumiri pe mai multe teme: eu mi-am exprimat nemulţumirea faţă de un buget extrem de mic de investiţii al Ministerului Justiţiei, că s-au modificat prin OUG soluţii adoptate în Parlament, faptul că nu a dorit să vină nici la Comisia juridică, nici la Comisia specială să dezbată anumite soluţii. Sunt foarte multe nemulţumiri ale colegilor”, a declarat marţi Robert Cazanciuc.

El a precizat, în context, că miercuri la dezbaterea moţiunii simple „fiecare va vota potrivit conştiinţei sale”.

Întrebat despre absenţa lui Tudorel Toader de la şedinţa grupului PSD din Senat de luni la care anunţase că va participa, Robert Cazanciuc a răspuns: „Este aceeaşi logică jucăuşă a ministrului care spune ceva, apoi, după o oră, dispare. Nu e nimic special”.

Referindu-se la justificarea urgenţei unei eventuale ordonanţe pentru modificarea Codurilor penale, senatorul PSD a afirmat: „Atâta timp cât o procedură parlamentară blochează transpunerea în legislaţie a implementării unor decizii ale CCR sau directive europene, cu siguranţă, da! Blocajul a fost plecat din Parlament, de la faptul că ceea ce a decis Parlamentul a fost contestat, din punctul nostru de vedere nejustificat, de mai multe ori la Curtea Constituţională, până şi pe texte care trecuseră de filtrul Curţii Constituţionale. A fost o decizie politică la un moment dat de a adopta această soluţie a unor ordonanţe de urgenţă pe textele considerate de Curte ca fiind constituţionale. Eu nu am văzut în dezbaterea publică vreun text care să facă altceva. Nu ştiu ce a făcut ministrul Justiţiei, nu a consultat Comisia juridică, nu a consultat Comisia specială. Dar atâta timp cât noi rămânem în această matcă a deciziilor constituţionale nu văd o problemă în a emite ordonanţe de urgenţă pentru a transpune mai repede deciziile Curţii sau directiva privind prezumţia de nevinovăţie”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni seara, la România TV, că Tudorel Toader a păcălit tot partidul, precizând că acesta a ieșit în ianuarie că dă OUG, a ridicat scandalul până la cer și acum spune că nu se justifică urgența. ”În partid s-a luat o decizie – sigur, pentru unii, facultativă: articolele din codurile penale declarate constituţionale să fie adoptate prin OUG. Ne-am lăsat păcăliți toți din partid de domnul Toader”, a spus Dragnea.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.