G4Media.ro

Dezbatere de urgență în Parlamentul European pe marginea proiectului ungar privind publicarea…

Sursa: Facebook/ Viktor Orban

Dezbatere de urgență în Parlamentul European pe marginea proiectului ungar privind publicarea sprijinului extern pentru presă și ONG-uri

Într-o declaraţie acordată pentru Euronews, europarlamentarul olandez Tineke Strik, membră a grupului Verzilor în Parlamentul European (PE), a anunţat că va fi iniţiată o dezbatere urgentă în Parlamentul European pe marginea proiectului de lege ungar privind transparenţa vieţii publice. Dezbaterea va fi votată în plenul PE miercuri dimineaţă şi ar putea avea loc chiar în această după-amiază, potrivit Rador.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Potrivit europarlamentarului, care a numit Ungaria un stat poliţienesc autoritar în Parlamentul European, în urmă cu câteva săptămâni, proiectul de lege menit să investigheze sprijinul extern acordat mass-media şi organizaţiilor societăţii civile, depus în aceste zile, este „ultimul pas spre eliminarea societăţii civile”.

Tineke Strik, care a vizitat ultima dată Ungaria luna trecută pentru a redacta un raport de condamnare despre situaţia statului de drept în Ungaria, a declarat că „suficiente partide susţin iniţiativa sa”. Strik a precizat că toate facţiunile care au vizitat Budapesta acum o lună în cadrul delegaţiei de investigare a Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a PE, susţin ideea dezbaterii.

Cele trei grupuri de dreapta ale Parlamentului European, Patrioţi pentru Europa (PfE), Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) şi Europa Naţiunilor Suverane (ESN), nu au participat în mod deliberat la activitatea delegaţiei care a vizitat Ungaria.

„Suntem cu toţii foarte, foarte îngrijoraţi de regresul actual, continuu, al statului de drept, iar acest nou proiect de lege contribuie în mare măsură la acest regres”, a afirmat Strik.

În timp ce criticii proiectului de lege invocă un atac la adresa libertăţii presei, Guvernul ungar şi-a justificat iniţiativa prin limitarea influenţei străine dăunătoare.

Gergely Gulyás, ministrul responsabil de Cabinetul premierului, a explicat în timpul dezbaterii pe marginea proiectului de lege că propunerea vizează şi investigarea unor cazuri similare cu finanţarea externă primită de partidele de opoziţie la alegerile precedente.

Liderul grupului FIDESZ în Parlamentul ungar, Máté Kocsis, a declarat săptămâna trecută: „Cei care nu au nimic de ascuns, cei care nu îşi desfăşoară activitatea pentru a influenţa viaţa publică, cu bani străini şi în detrimentul suveranităţii ţării, nu au de ce să-şi facă griji”.

În semn de nemulțumire faţă de proiectul de lege, unele dintre partidele parlamentare de opoziţie au organizat proteste în ultimele zile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.