G4Media.ro

Deutsche Welle: Pentru a treia oară în decurs de câteva luni, în…

Deutsche Welle: Pentru a treia oară în decurs de câteva luni, în Germania s-au impus ura și nebunia/ Ce măsuri pot fi luate pentru a sparge bula de ură de pe internet?

Crimele de la Hanau demonstrează că ura s-a instalat în Germania. Politica și societatea trebuie să răspundă, în sfârșit, acestei violențe brutale, consideră Ines Pohl, redactoarea-șefă a postului de radio Deutsche Welle.

Acum s-a întâmplat, deci, la Hanau. Pentru a treia oară în decurs de câteva luni, în Germania s-au impus ura și nebunia. În iunie 2019, politicianul conservator Walter Lübcke a fost ucis în fața propriei sale case, din cauza angajamentului său pentru refugiați.

La Halle, în luna octombrie a anului trecut, doar ușa stabilă a unei sinagogi l-a împiedicat pe un extremist de dreapta să producă o baie de sânge în lăcașul de cult în care se aflau mulți credincioși evrei.

Iar acum, un bărbat a ucis zece oameni la Hanau, lângă Frankfurt. El răspândise într-o înregistrare video mesaje rasiste și teorii conspiraționiste, înainte de a ucide mai mulți oameni aflați în două cafenele cu narghilea și de a-și omorî, în final, propria mamă, ca apoi să se sinucidă.

Teren fertil pentru ucigași în mijlocul societății

Acești făptași au ceva în comun: ura față de tot ce nu se potrivește cu definiția lor etnicistă a Germaniei. Indiferent dacă erau în contact între ei, cu alți extremiști de dreapta, cu alte grupări de extremă dreaptă sau nu: Germania trebuie să accepte că această escaladare a urei a ajuns în inima țării noastre.

Politicienii și societatea civilă trebuie să se confrunte cu faptul că ideologiile rasiste, misogine și de extremă dreaptă, considerate, din nou, acceptabile în multe cercuri, sunt un teren fertil pentru acești ucigași.

Aceste crime nu trebuie privite ca fapte singulare, izolate. Indiferent dacă această violență antiumană se îndreaptă împotriva politicienilor cosmopoliți, a evreilor sau a musulmanilor: crimele sunt expresia unui fenomen care poate să se răspândească, din nou, în climatul societății germane.

Ele sunt un teribil semnal de alarmă că trebuie să verificăm dacă statul mai dispune de instrumentele adecvate pentru a-și îndeplini sarcina suverană de a proteja securitatea individuală a tuturor cetățenilor. Și anume, așa cum o stipulează legea fundamentală a Germaniei: indiferent de origine, religie și sex.

Ura și nebunia din internet aduc moartea

Așadar, ce măsuri pot fi luate pentru a sparge bula de ură și nebunie din internet? Pentru că internetul nu e un cosmos virtual al sărmanelor suflete dezorientate, care pot să se zbenguie după bunul lor plac, sub protecția libertății de informare. Atacurile de la Hanau sunt o altă dovadă că instigarea la ură xenofobă nu rămâne fără urmări, ci poate să ucidă.

Politica trebuie să reacționeze clar, rapid și fără echivoc. Nu doar cu niște vorbe. Pentru că altfel, situația ar putea să escaladeze, la un moment dat, iar în final, miza să fie chiar ceea ce caracterizează statul nostru de drept, cu drepturile libertății individuale pe care le garantează.

Cancelara federală a găsit cuvintele potrivite. Angela Merkel are dreptate când spune că „rasismul e o otravă”. Dar diagnosticul nu e de ajuns. Răspunsul trebuie să fie o chemare la luptă împotriva tuturor ideologiilor antiumane! Și împotriva răspândirii lor în internet.

Această răspundere nu poate fi delegată doar companiilor Facebook, Twitter sau altor mari concerne.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Noi avem decât ciuma Roșie care a pus manageri în aparatul administrativ de stat dupa culoarea si crezul lor. Cum trag ăia chiulul de la sarcinile de zi cu zi la fel o sa traga chiulul și parlamentarii lor de la ședința de luni.
  Crekă nu eu sunt nebun. Constituția e… si cei care jura pe ea

  • „Noi avem decât” ??

   Orice spui după asta, este sortit uitării.
   Marş la şcoală.
   Oricum te-am văzut pe aici mai mult decât era cazul.
   Poți să taci?

 2. Dupa un lung sir de antentate teroriste in Europa, avem in sfarsit si un atentat antiterrorist.

  • Ia uite că unul dintre „teroriștii” de care vorbești era unul de-al nostru. Oare nu puteai sa te nimerești tu pe acolo la momentul ăla ?

  • Cip
   Era ruda cu tine? Condoleante!
   Ce facea in Germania, ciordeala sau pescarie?

 3. A te face ca o problema nu exista si a condamna doar consecintele problemei, nu o sa rezolve nimic. Multiculturalismul cu forta e o timpenie. Nu poti pune impreuna cu forta culturi prea diferite fiindca o sa se confrunte. Altceva e multiculturalismul instaurat lent in secole unde s-au adaptat unii cu altii. Lucrurile o sa se mai agraveze cita vreme se baga gunoiul sub pres, se cenzureaza presa sa nu vorbrasca despre anumite probleme si se condamna extremismul de maniera politicianista.

  • Exact. Oamenii de rand detesta aceasta amalgamare fortata a unor populatii straine. Cum sunt ignorati si lipsesc formatiunile politice care sa le dea expresie vointei lor pe cale legala si democratica, rabufnirile vor fi de felul acesta. E un cazan sub presiune. Pe masura ridicarii partidelor nationaliste si populiste, frustrarile ar trebui sa cedeze locul unor cautari constructive de solutii pentru a pune capat acestui amestec aberant de populatii.

  • Atacatorul era sarit de pe fix: in postarea video vorbeste despre baze militare americane subterane unde sunt chinuiti si omorati copii, unde Satana este slavita. Sustinea ca America este condusa de societati secrete, considera ca din cauza serviciilor secrete nu avea prietena etc.
   Presa main stream neomarxisto-liberala manipuleaza la greu opinia publica sustinand ca atacatorul este un un extremist de dreapta, cand colo se vede de la o posta ca omul este un caz patologic, si care pana atunci nu a avut treaba cu autoritatile, nu a avut cazier etc.
   Nu poate fi catalogat nici ca fiind anti musulman, intrucat a inceput sa traga la intamplare, iar victimele sunt de diverse etnii, in majoritatea lor non musulmani.

   Extrema dreapta, ca si extrema stanga intotdeauna a existat in Germania, problema este ca politicile imigrationiste ale statului amplifica intr-o masura nemaiintalnita aceste miscari, precum si antisemitismul (atat la imigranti cat si in cercurile liberale de stanga).

   A

 4. Cum ce? Pumnul in gura si cenzura, cine nu e cu noi e impotriva noastra.Colhozul neo-marxist UESSR trebuie cladit intr-un mod pervers, asa ca ei cetatenii sa nu se prinda unde sunt manati de neo-marxistii de la Bruxelles.Mai iese Trump o tura si va strica planurile de tot hahaha

 5. Intotdeauna vor exista instabili mintal – pericol public.
  Astia sunt primii carora le sar capsele cand apar diverse tensiuni in societate, iar societatea este intotdeauna sub diverse forme de tensiune, mai mici si mai mari, uneori mai rare, alteori mai frecvente.
  Dar problema de fond este prapastia care se casca intre evolutia rapida a societatii-lumii si evolutia prea lenta (sau deloc) a institutiilor care fac societatea sa functioneze.
  Solutia: EDUCATIA – mai precis, o altfel de educatie, bazata nu pe contextul secolului 19, ci pe cel al secolului 21. Adica nu instructie specializata rigida ci LEARNING, mai precis life-long learning, si inca mai precis: learning how to learn / learner-driven learning in care Educatorii sunt de fapt experti care gestioneaza in mod inteligent procesul de learning in noile conditii si pentru nevoile actuale; si asta implica problem-based learning, social learning, remote communication, etc. Da, sigur ca-i mai complex, dar si noi suntem mai destepti si cu tehnologii din ce in ce mai bune. Iar daca nu acceptam ca trebuie sa fim din ce in ce mai destepti, atunci o luam razna pentru ca suntem depasiti.

  • Încearca sa le explici asta bătrâne(i)lor funcționari din ministere, cec, poștă, ra, sa, ap… care știu ca trebuie sa aiba un serviciu stabil si ca nu trebuie sa iasa din cuvantul șefului lor ca pot fi dati afara… încearca tu sa obtii ceva de la un functionar tălâmb al carui argument e ca: „daca stii tu mai bine decat el cum se face treaba de ce nu te angajezi la ei?”. Atunci o iei razna. Vezi digi24 cu „statul la stat”. Cum o fi ca o institutie sa aiba audiente cu cetatenii si sa nu ai cu cine sa vorbesti?

  • Digi24 a gresit profund atunci cand a numit aceste reportaje „statul la stat”. Mai corect era numele de „sclavagism la stat” sau „grup infractional organizat la stat”.
   Daca ai lucra in sistem ai cunoaste ca un contract „dedicat” moshit de catre ordonatorul de credite este semnat de catre 7-12 pesoane cu mentiunea ca cine nu semneaza este „mazilit” in comisii disciplinare, este „inmormantat” in hartii, este „evaluat” cu un calificaticv inferior si multe alte mizerii. Daca vine cineva si intreaba de acel contract(doar intreaba, ca nu exista organism sa poata face ceva), toata lumea raspunde si nimeni in acelasi timp. Case closed. Iti vine sa uuuuuuuurrrrrrlllllliiiiiiiii!!!!!!!!!!!

 6. „ Ce măsuri pot fi luate pentru a sparge bula de ură de pe internet?„
  Foarte simplu.
  Sa-i ia Merkel pe toti acasa la ea.
  Ca doar n-a intrebat pe omul de rand, care-si plateste taxele, daca e de acord cu acesti `refugiati` sa le invadeze casa, sa le schimbe modul de viata.
  Sau nu e democratie decat cand imi convine mie?

 7. Urmarile multiculturalismului si diversitatii propagate de neomarxisti.

 8. Nu este bine sa amesteci rase si culturi. Este imposibil. O sa iasă prost, sau pentru ei sau pentru noi. Fiecare trebuie sa stea la el acasa. Ca si in viata, daca vecinul se mută la tine, riști un conflict. Dacă sta acasă la el, mai multe șanse de bună vecinatate. Mai ales ca vorbim de religii si culturi – crestina vs musulmană, care mii de ani au fost in conflict.

  • Fiecare trebuie sa stea la el acasa – tare de la unul dintr-o natie care a umplut Europa de muncitori.

 9. Acesta este apogeul multiculturalismului. De aici o luam incetul cu incetul spre vale.

 10. Multiculturalismul este otrava si conduce la violenta.

 11. Ce treabă are multiculturalismul cu demența, cu prostia, cu spălatul creierului sau cu lipsa de discernământ? Văd că toată lumea folosește termenul asta total aiurea.

  • Despre asta este vorba în toate ororile astea: demența, prostia, spălatul creierului sau cu lipsa de discernământ. Nu au de a face cu culoarea pielii, naționalitatea, etc. Nu vă credeți mai speciali că nu sunteți.

  • ziggy-biggy : daca mutantii sint muslimi , de ce nu servesc arabia saudita , kuweit , eau , bahrein ? Sa nu-mi spui ca vin in ioropa pentru libertate si democratie pentru ca asta ” suna ca dracu ” vorba unui clasic in viata . Apoi miile de euroi pe care ii platesc pentru a trece balta ce provenianta au , ca sa nu mai vorbim apetenta bazaristilor pentru munca in industrie , agricultura , servicii , cind majoritatea lor sint amatori de narghilea , mangealic si harem ? Oricum daca noii veniti ramin , in citeva zeci de ani duc tarile adoptive la faliment sigur .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.