G4Media.ro

Deutsche Welle: Pentru a treia oară în decurs de câteva luni, în…

Sursa Foto: http://www.tellerreport.com

Deutsche Welle: Pentru a treia oară în decurs de câteva luni, în Germania s-au impus ura și nebunia/ Ce măsuri pot fi luate pentru a sparge bula de ură de pe internet?

Crimele de la Hanau demonstrează că ura s-a instalat în Germania. Politica și societatea trebuie să răspundă, în sfârșit, acestei violențe brutale, consideră Ines Pohl, redactoarea-șefă a postului de radio Deutsche Welle.

Acum s-a întâmplat, deci, la Hanau. Pentru a treia oară în decurs de câteva luni, în Germania s-au impus ura și nebunia. În iunie 2019, politicianul conservator Walter Lübcke a fost ucis în fața propriei sale case, din cauza angajamentului său pentru refugiați.

La Halle, în luna octombrie a anului trecut, doar ușa stabilă a unei sinagogi l-a împiedicat pe un extremist de dreapta să producă o baie de sânge în lăcașul de cult în care se aflau mulți credincioși evrei.

Iar acum, un bărbat a ucis zece oameni la Hanau, lângă Frankfurt. El răspândise într-o înregistrare video mesaje rasiste și teorii conspiraționiste, înainte de a ucide mai mulți oameni aflați în două cafenele cu narghilea și de a-și omorî, în final, propria mamă, ca apoi să se sinucidă.

Teren fertil pentru ucigași în mijlocul societății

Acești făptași au ceva în comun: ura față de tot ce nu se potrivește cu definiția lor etnicistă a Germaniei. Indiferent dacă erau în contact între ei, cu alți extremiști de dreapta, cu alte grupări de extremă dreaptă sau nu: Germania trebuie să accepte că această escaladare a urei a ajuns în inima țării noastre.

Politicienii și societatea civilă trebuie să se confrunte cu faptul că ideologiile rasiste, misogine și de extremă dreaptă, considerate, din nou, acceptabile în multe cercuri, sunt un teren fertil pentru acești ucigași.

Aceste crime nu trebuie privite ca fapte singulare, izolate. Indiferent dacă această violență antiumană se îndreaptă împotriva politicienilor cosmopoliți, a evreilor sau a musulmanilor: crimele sunt expresia unui fenomen care poate să se răspândească, din nou, în climatul societății germane.

Ele sunt un teribil semnal de alarmă că trebuie să verificăm dacă statul mai dispune de instrumentele adecvate pentru a-și îndeplini sarcina suverană de a proteja securitatea individuală a tuturor cetățenilor. Și anume, așa cum o stipulează legea fundamentală a Germaniei: indiferent de origine, religie și sex.

Ura și nebunia din internet aduc moartea

Așadar, ce măsuri pot fi luate pentru a sparge bula de ură și nebunie din internet? Pentru că internetul nu e un cosmos virtual al sărmanelor suflete dezorientate, care pot să se zbenguie după bunul lor plac, sub protecția libertății de informare. Atacurile de la Hanau sunt o altă dovadă că instigarea la ură xenofobă nu rămâne fără urmări, ci poate să ucidă.

Politica trebuie să reacționeze clar, rapid și fără echivoc. Nu doar cu niște vorbe. Pentru că altfel, situația ar putea să escaladeze, la un moment dat, iar în final, miza să fie chiar ceea ce caracterizează statul nostru de drept, cu drepturile libertății individuale pe care le garantează.

Cancelara federală a găsit cuvintele potrivite. Angela Merkel are dreptate când spune că „rasismul e o otravă”. Dar diagnosticul nu e de ajuns. Răspunsul trebuie să fie o chemare la luptă împotriva tuturor ideologiilor antiumane! Și împotriva răspândirii lor în internet.

Această răspundere nu poate fi delegată doar companiilor Facebook, Twitter sau altor mari concerne.


Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Ar fi mai bine ca ECRI sa se ingrijoreze de tarile mai tolerante si de situatia lor demografica absolut groaznica.

  2. E religia o rasa?

  3. M̶u̶i̶e̶ ̶U̶s̶r̶!̶ ̶M̶u̶i̶e̶ ̶g̶4̶m̶e̶d̶i̶a̶!̶