G4Media.ro

Deutsche Welle: Angela Merkel la final. Nu mai reușește să întrunească majorități…

Deutsche Welle: Angela Merkel la final. Nu mai reușește să întrunească majorități nici în propriul partid

O decizie de personal arată că Merkel nu mai reuşeşte să întrunească majorităţi nici măcar în propriul partid. Un semn că actualul guvern federal nu va avea o viaţă prea lungă, crede redactoarea-şefă a DW, Ines Pohl, într-un comentariu publicat pe site-ul Deutsche Welle.

Şefii grupurilor parlamentare prestează o muncă încununată de succes mai ales atunci când lumea nu află mare lucru despre activitatea lor. În sistemul politic german, ei sunt responsabili cu asigurarea de majorităţi în propriul partid pentru liderul formaţiunii. Dacă liderul partidului se întâmplă să fie şi şeful guvernului, atunci conducătorii grupurilor parlamentare se asigură că treaba cancelarului decurge cât mai lin şi fără probleme – cel puţin în teorie.

La actualul guvern german însă, treaba nu decurge atât de lin. Deja negocierile de formare a coaliţiei de guvernare au fost însoţite de intrigi, demisii şi ameninţarea constantă cu alegeri anticipate. Iar acum, la un an de la alegerile generale, alianţa de la guvernare pare din nou extrem de fragilă şi gata de colaps, ceea ce va reporni eforturile de formare a unui nou cabinet federal.

Lovitură de palat. Nu doar pentru că partidele din marea coaliţie se tot ceartă şi au reuşit să irosească şi bruma de credibilitate pe care o mai aveau în ochii electoratului.

Sursa: Deutsche Welle

Acum, Angela Merkel a pierdut se pare şi majoritatea în propria formaţiune. Omul ei de încredere ani la rând, Volker Kauder, a pierdut votul de confirmare în fruntea grupului parlamentar conservator din Bundestag. Este o lovitură de palat care se poate termina doar cu un scenariu: alegeri anticipate fără Angela Merkel, politiciana care a marcat major în ultimii 13 ani destinul Germaniei şi al Europei.

Alegerea în fruntea de şef al grupului parlamentar CDU/CSU a lui Ralph Brinkhaus, un politician relativ necunoscut specialist în finanţe, a fost anunţată exact în momentul în care preşedintele american Donald Trump ataca din nou verbal Germania, de data aceasta de la tribuna ONU. O coincidenţă care aruncă o lumină ciudată asupra situaţiei din ţara cu cea mai mare putere economică din Europa.

Prea mulţi deputaţi germani par să nu fi priceput încă gravitatea situaţiei. Ei au fost aleşi pentru a se preocupa de bunăstarea ţării. Nu pentru a pune beţe în roate guvernului, nu pentru a se certa pe nimicuri şi pe teme de personal, întărind astfel poziţia populiştilor de dreapta de la AfD.

Demontarea unei forţe odinioară incontestabile. Din prima zi de lucru a acestui guvern german s-a văzut lipsa unui proiect politic comun şi a personalităţilor capabile să acţioneze responsabil în fruntea ţării în aceste vremuri dificile. Singura forţă adevărată şi incontestabilă a fost până în istorica zi de ieri Angela Merkel, care reuşise până acum să treacă peste rupturile din coaliţie şi din propriile rânduri.

Acum s-a terminat. Deputaţii din CDU şi CSU au votat nu doar împotriva lui Volker Kauder, ci au demontat-o şi pe cancelara federală, într-un moment şi aşa marcat de instabilitate. Nu ne mai întrebăm acum dacă se va termina pentru cancelara Angela Merkel, ci cât de repede se va petrece sfârşitul.

Este un moment important în politica germană. Şi nu doar pentru că AfD şi Donald Trump nu mai pot de bucurie.

(Sursa Foto: Facebook)


Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. După cum sună în limba română articolul, pare să fi fost tradus; n-ar fi elegant şi responsabil să indicaţi şi originalul?

  2. „Ghinion” cum ar spune domnul Iohannis. N-are sansa Merkel. Daca vor il putem imprumuta noi pe Dragnea pentru 6 luni pana se pun nemtii pe picioare.

  3. O sa ramana in istorie ca femeia care a dinamitat Europa de una singura prin deschiderea granitelor UE pentru milioane de migranti, fara nici o verificare in prealabol.

  4. Râdem, insa daca AfD castiga teren in Bundestag, c’est foutu!

  5. Merkel nu e la final, dar Trump sigur. Germania anul acesta va avea un deficit zero, iar anul trecut nesemnificativ, asa ca de ce sa fie la final? Este singura, sau poate printre putinele economii care functioneaza in Europa, nefiind nici falimentara ca SUA cu un deficit enorm.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.