G4Media.ro

Deutsche Welle – analiză dură de Ziua Națională a României: ”1 Decembrie…

Deutsche Welle – analiză dură de Ziua Națională a României: ”1 Decembrie și eșecul unității” / ”Cei care organizează parada militară uită generozitatea fruntașilor ardeleni, care știau că Ardealul nu e doar românesc, ci și unguresc și nemțesc și evreiesc”

”Doar 10% dintre maghiarii din Transilvania consideră că patria lor este România”. De aici pornește o analiză Deutsche Welle, publicată de Agenția de presă Rador, referitoare la felul în care minoritățile naționale sunt integrate în România.

”Ziua Națională este despre puterea majorității, fiindcă cei care organizează parada militară uită generozitatea fruntașilor ardeleni, care știau că Ardealul nu e doar românesc, ci și unguresc și nemțesc și evreiesc.

Doar 10% dintre maghiarii din Transilvania consideră că patria lor este România, potrivit unui sondaj dat recent publicității (Transylvania Inquiry). Acest rezultat arată succesul politicilor naționaliste finanțate de Budapesta în ultimii zece ani, dar și incapacitatea Bucureștiului de a le demonstra maghiarilor că sunt egali cu românii în fața instituțiilor statului. La mai bine de un secol de la unirea Transilvaniei cu țara, ungurii acestei provincii se simt străini de România. Totuși, aproape 50% dintre ei spun că patria lor e Ardealul, 95% susțin că sunt foarte atașați de Transilvania și aproape 80% vorbesc și despre atașamentul față de Ținutul Secuiesc și față de Ungaria”, se arată în analiză.

Deutsche Welle susține că aspirațiile din 1918 ale liderilor români din Transilvania s-au simțit trădați de ”imoralitatea” paramentului de la București.

”În 1918, liderii politici transilvăneni știau din propriile lor eforturi în Parlamentul de la Budapesta cât de importante sunt drepturile politice și culturale pentru minorități și cât de loiali pot fi minoritarii într-un stat multietnic, dacă sunt respectați. Destul de repede, însă, mulți dintre acești politicieni s-au simțit trădați de imoralitatea din parlamentul de la București, în vreme ce alții s-au aruncat în această lume a compromisurilor”.

În articol se precizează că se produce între Ardeal și restul României, treptat, o ruptură, însă una ce ține de economie și preocupări sociale.

”Discrepanța dintre Transilvania și restul țării tinde să reapară astăzi, când Ardealul pare să o ia, încet-încet, înaintea celorlalte provincii. În comunitatea maghiară, Budapesta investește intens, nu doar în educație, ci și în agricultură, mici afaceri și mass-media. Localitățile preponderent maghiare, lăsate în urmă cu intenție de autoritățile române, recuperează repede și se preocupă mai mult de politica din Ungaria, decât de cea din România. În același timp, orașele cu tradiție din Transilvania nu stau pe loc și tot mai mulți români preferă autostrada spre Vest, în locul celei spre București.

Firește că România e o țară închegată, care-și controlează provinciile istorice și eventualele mișcări centrifuge, dar lasă problema maghiară să se răsfrângă și să fisureze un edificiu, care și așa a fost construit strâmb de la început”, scrie Deutsche Welle.

”Ziua Națională care sărbătorește unirea Transilvaniei cu România nu este însă despre unificare, despre vindecarea traumelor sau despre înțelegerea celuilalt. Ziua Națională este despre puterea majorității, fiindcă cei care organizează parada militară și cei care citesc discursurile uită generozitatea fruntașilor ardeleni, care știau că Ardealul nu e doar românesc, ci și unguresc și nemțesc și evreiesc. De aceea Unirea nu a fost necondiționată și liderii transilvăneni, luptători pe frontul maghiarizării din anii anteriori, visau la o democrație autentică. Așa că au pus în fruntea <principiilor fundamentale ale noului Stat Român> adoptate de Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia <Deplina libertate pentru toate popoarele conlocuitoare>, astfel încât <Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc>”, Deutsche Welle

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

86 comentarii

 1. Romania e doar o adunătura de teritorii furate de la alte nații. Va place in ue bai useristilor?

  • Cam aşa a fost argumentat şi Dictatul de la Viena din 13 octombrie 1942, Palat Belvedere al lui Klimt, unde s-a rătăcit şi un tablou Van Gogh de la Auvers-sur-Oise, dintre ultimele.

  • Articolul pare scris pentru DW de doamna Sabina Fati, jurnalist de calatorie care a ajuns aparent inexplicabil intr-un post important la Radio Europa Liberă. De atinci, articolele critice despre cleptocrația romaneasca au încetat. Este criticat, insa, USR, spre exemplu.

   Poziția doamnei Sabina Fati uneori absurd critica fata de România s-a manifestat in repetate ocazii, iată acum si de Ziua Nationala, la DW.

   Ea seamănă foarte mult cu aberația vecinilor si prietenilor nostri din Est si din Vest, care spun ca România este doar vreo 4 județe din Sud, Valahia.

  • Cam toate țările au ‘ teritorii furate’, puține sunt state omogene, fara provincii care au fost cândva independente.Anglia cu Scotia, Irlanda de Nord,colonii.Elvetia.Franta cu Alsacia, Lorena, Țară Bascilor.Italia la fel.Spania la fel.Ungaria nici în granițele actuale nu e omogena, iar Transilvania, Slovacia,Voevodina,vestul Ucrainei, nordul Croației au fost ‘ teritorii furate’ .

  • @Teoria….: de la cine si cand a fost „furata” Transilvania?

  • Adriana- of fi venind hunii cu Transilvania în spate din centrul Asiei! Teritoriul Transilvaniei nu a fost pustiu, era locuit de urmașii dacilor și romani, de cumani, celți, slavi etc.A fost cucerită de unguri in jurul secolului x.Populatia autohtonă vorbea cam aceiași limba vorbită în Moldova și Valahia cu regionalismele ei, care nu s- a pierdut 1000 de ani sub stăpânire străină

  • Scrie Rusia sau Regatul Maghiar in loc de Romania si afirmatia ta de trol mincinos se transforma in adevar.

 2. G4USR în loc să comemoreze această zi frumoasă preferă să arunce cu noroi comunistoid.

  • Articolul pare scris de iredentistii maghiari.
   Perceptia maghiarilor este datorata faptului ca in scoala si la biserica, maghiarilor din anumite zone ale Romaniei, li se inoculeaza o minciuna sfruntata privind istoria.
   De ce permit autoritatile Romane predarea in scolile Romanesti si raspindirea unor minciuni privind istoria Romaniei ?
   Chestiunea etnica trebuie rezolvata de comunitatea maghiara din Romania, care trebuie sa inteleaga ca membrii sai traiesc in Romania, ca sunt cetateni romani, ca trebuie sa invete si sa foloseasca limba oficiala a statului, ca trebuie sa respecte simbolurile romanesti, ca trebuie sa renunte la toate pretentiile absurde, aberante, pe care le formuleaza sefii lor.
   Maghiarii din Romania nu cunosc limba tarii in care traiesc, pentru ca li se cere sa nu o invete si sa nu o foloseasca.
   Trebuie sa stie toata lumea ca, in trecut, Transilvania a fost un Principat autonom, la fel ca Tara Romaneasca si Moldova, locuit in marea majoritate de Romani.
   Din ultimii cinci sute de ani, treisute cincizei de ani, Ungaria nici nu a existat ca stat (o suta cincizeci de ani a fost pasalac turcesc, iar doua sute de ani a fost provincie austriaca), cincizei de ani, a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii o suta de ani, a fost asa cum este astazi.
   Maghiarii care nu vor sa invete limba romana nu se intreaba de ce oare, atunci cind Ungaria a fost ocupata de turci si a devenit pasalac turcesc (provincie turceasca), Transilvania a ramas un Principat autonom ? Pentru ca nu apartinea in niciun fel Ungariei. Maghiarii nu se intreba de ce, in anul 1600, Mihai Viteazul, cind a unit cele trei Principate Romanesti, nu s-a luptat cu Ungaria ? Pentru ca Transilvania nu apartinea in niciun fel Ungariei.
   Asa cum am mai spus, in acea perioada, Ungaria, nici macar nu exista ca stat.
   Atunci, cum sa ai tupeul sa ai pretentii teritoriale asupra Transilvaniei ?
   Cum sa tot vorbesti de „Trauma Ungariei”, care a pierdut teritoriile cotropite prin forta ? Toate imperiile si-au pierdut teritoriile cotropite.
   Situatia este amplificata acum de o interpretare aberanta a unei prevederi din constitutie. Posibilitatea utilizarii limbii materne in administratia publica si in justitie, nu inseamna ca Romanii trebuie sa fie obligati sa invete limba unei minoritati, pentru a-si gasi un loc de munca in tara lor. Prevederea din constitutie trebuie interpretata ca in toate unitatile administratiei publice si in justitie, in acele zone ale tarii, in care ponderea minoritarilor depaseste o anumita valoare, trebuie sa existe un translator, pentru cei care chiar nu pot invata limba oficiala a statului. Cunoasterea limbii maghiare in Romania trebuie sa fie obligatorie doar pentru profesorii si traducatorii acelei limbi. Cit este de greu de inteles acest lucru elementar de catre autoritatile Romane, care se lasa prostite de extremistii maghiari ?
   Ce-ar fi ca astazi Turcia sa aiba pretentii teritoriale asupra Ungariei, pentru ca, in trecut, a fost pasalac turcesc ?
   Este intolerabil ca dupa o suta de ani in Romania, in anumite zone ale tarii, limba romana sa fie predata ca o limba straina.
   Iata ce a povestit fostul ministru al invatamantului Popa : Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră în conformitate cu programa timp de cinci – şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero.

  • @mihai

   Se permite pt ca si statul roman mai ales comunist a mintit cu caru‘

  • @Cosmin
   Se permite pentru ca prietenii iredentistului Viktor Orbán sunt necesari pentru a susține guvernul cleptocrat din România, format din PSD, PNL si UDMR (un PSD al maghiarilor).

   Aceștia nu au niciun scrupul si putin le pasa de România, teritoriul si cetatenii ei. Vor doar sa fure cat mai mult si sa sa retragă apoi la Monaco, Miami, Fortaleza etc.

  • Mihai,
   Felicitari pentru acuratete .
   Nu ar fi probleme intre etnii daca Iliescu, psd , Kelemen, George Simion nu ar fi provocat si inca provoaca isterii nationaliste.
   Romanii si maghiarii, oameni normali, inca mai stiu sa contrabalanseze nebuniile nationaliste intretinute de unii politicieni si jurnalisti.

  • Mihai,
   Felicitari pentru acuratete .
   Nu ar fi probleme intre etnii daca Iliescu, psd , Kelemen, George Simion nu ar fi provocat si inca provoaca isterii nationaliste.
   Romanii si maghiarii, oameni normali, inca mai stiu sa contrabalanseze nebuniile nationaliste intretinute de unii politicieni si jurnalisti.
   13,40

 3. Un articol tendențios scris de unii care nu au calcat în viața lor în Ținutul Secuiesc. Să nu uităm că UDMR a fost pururea la putere ( împreună cu unii și alții).Am ales un membru al unei comunități minoritare președinte.Avem Miniștri de la UDMR.Ce mai trebuia făcut?Sa incepem sa vorbim cu toții maghiară ca sa nu se streseze secuii să învețe limba statului în care trăiesc și își desfășoară activitatea?

  • Voi falsificati istoria.Nu mai mintiti poporul Romanes cu minciunile voastre nerusinate.Afonilor😂😁

  • @Ciberari…: corect in limba romana este „poporul roman”, teritoriul este…romanesc! Dar, na, cine invata limba romana ca si limba straina….merge si asa!

 4. Vandalii romani comit atrocitati, distrug si ucid populatia pentru a o jefui si extermina, nu pentru a o apara si dezvolta.

 5. Mai g4 chiar nu va puteți abține astăzi,de Ziua Națională?! Chiar tb sa preluați și sa transmiteți toate mizeriile celorlalti! LA MULTI ANI ROMANIA!

 6. PeeeSeeeDeee ar fi trebuit să fie ultimul om din țara asta care să aducă ”ciuma roșie” la putere. Dar iată că încurcate mai sînt treburile Varanului pe la Grivco.

  • Dacă nu venea psd-ul la putere – că doar de-aia a tras sforile Voiculescu – putea Varanul să mai înșface niște roși de cașcaval imense?

  • @t.imp.itel: Revezi procentele ultimelor alegeri. Ne place sau nu, psd a castigat acele alegeri Asta ati votat! S-a incercat o coalitie pnl-usr-udmr, care nu a mers pentru ca usec.uricii gonflati au cautat sa obtina o bucata mai mare din cascaval, desi primisera deja mai mult de cei 15% luati la vot. Prin asta au aratat ca nu sunt parteneri viabili (si au mai fost si altele, pe care nu le mai enumar aici). Presedintele Iohannis a lucrat cu „materialul clientului”. Asta i-ati pus la dispozitie, asta a folosit. Trebuia gasita o solutie, nu poti sa lasi Tara cu un guvern interimar. Si mai gandeste-te ca daca s-ar organiza anticipate, psd si aur ar lua semnificativ mai mult decat au avut, in detrimentul pnl si usr.
   Asa ca ciocu’ mic, data viitoare gandeste-te de doua ori cand votezi terfelisti fara vreo profesie!

 7. Oameni de maro, peste tot oameni de maro. Paula si g4…best friends

 8. Hai sa scriem un articol…
  De obicei, cei de la DW au articole pertinente, dar asta e chiar scris doar pentru audienta.

 9. Ziua natiunii de cacao. Ce sa sarbatoresti hotia romanilor , mafia care este peste tot in romania, hotii si mafioti se simt jigniti de ziua nationala.

 10. G4USR, așteptăm să ne spuneți ca Ardealul nu e doar românesc, ci și LGBTQ+es.

 11. Vai de steaua Ardealului , de cand a fost anexata la Moldo-Vlahi -olteni, … saracita , umilita , jefuita , invadata de migranti Moldo-Vlahi -Olteni … intr-un cuvant hoardele din sud au manelizat-o

  • Romanii si maghiarii au vandalizat toata Romania, nu doar Ardealul.

  • Ha!
   Se pare ca uiti ca Ardealul era o provincie marginasa a Imperiului, subdezvoltata si tratata ca o colonie. Asa ca sa nu idealizam ce era inainte, ca nu tine.
   Iar „ardelenii care se vede ca au fost sub imperiali”… cum se vede? O populatie majoritara fara acces la educatie si cultura?
   Ardealul a fost dezvoltat (bine sau rau) de administratia romaneasca de dupa 1918.

  • Ardelenii au numai vorbe „frumoarse” despre vandalii romani care au distrus si bruma de civilizatie, arta si cultura ramasa de la imperiul Austro-Ungar. Norocul nostru ca maghiarii sunt mai spurcati in acte de talharii si distrugeri.

  • @Cosmin: „Subdezvoltata” cum era ca provincie a Imperiului, Transilvania era si este si acum MULT peste celelalte 2 regiuni ale Romaniei: Moldova subdezvoltata si Sudul subdezvoltat!
   Le da clasa din toate pdv!!!!
   Exceptie Bucurestiul si Iasiul si putin Craiova, insule izolate de dezvoltare, in rest SARACIA domneste in cele 2 regiuni!!!
   Strabatand satele sudului subdezvoltat, mamaiele cu batic in cap arata saracia atotcuprinzatoare!

  • @Lili
   Nu contest ce spui (si nici in comentariul meu initial nu am spus ce implici tu). Daca te uiti cu atentie, spun ca Ardealul de astazi este rezultatul administratiei romane. Asta nu se poate contesta.

  • Imi place foarte mult de voi astia care va credeti buricul Pamantului. Transilvania dezvoltata? Ai fost vreodata prin judetul Salaj? Sau in partea de est a Bihorului sau Aradului?
   „Prietenii” din jur abia asteapta sa ne dezbine. Separati-va si ne mananca si pe unii si pe altii si aia din vest, si aia din est, si probabil si turcii si chinezii care atata asteapta! Daca avem vreo sansa, aceea este impreuna!
   I-am vazut pe aia din Timisoara. Sa iasa de sub dominatia miticeasca, sa crape dinamo… Ia vezi numai cati jucatori din Timisoara au trecut pe la dinamo de-a lungul timpului! Aveti coada raioasa, dar o tineti batz in sus!

  • @lili: care ar fi problema in opinia ta cu Constanta, Ploiesti, Pitesti si multe alte orase din sud si est?
   Vezi mamaiele in sud pe bancute pentru ca asa e obiceiul pe acolo. Gasesti saracie lucie si in Transilvania, in multe locuri. Doar ca nu si-o etaleaza la portita!
   Mai e mitul asta ca moldovenii ar fi lenesi. Sunt saraci pentru ca nu au resurse. Pamantul la ei nu e prea bun, apa nu prea este. Da-le de lucru, plateste-i si lucreaza de rup pamantul! Eu am experiente foarte bune cu ei unde traiesc acum. Si uite si un exemplu din Romania: UMB, care la ora actuala este constructorul #1 de autostrazi. Nu sunt moldovean si nu am rude acolo, nu am niciun interes sa ii laud.

 12. Mergand pe logica asta rezulta ca Germania este teritoriu musulman si turcesc. Atunci asa sa fie Germania! Amin.

 13. Ar trebui să fim o federație ca Elveția, măcar să nu fim jefuiți toți la fel.

 14. Veste proasta pentru maghiari este ca populația vorbitoare de limba maghiara din Romania este pe un trend de scădere accelerat (datorita demografiei) si probabil va dispărea in vreo 50 de ani.

 15. Asta da benzina pe jar

  • Ia sa vedem, a iesit cenzorul care nu ma iubeste din schimb?
   Da, a tras DW un aer cald (cum ii e obiceiul) si s-a emotionat jumatate din tara.

 16. DW, aceasta oficina a Kremlinului in UE, ar trebui sa inceteze cu astfel de provocari de tip Sputnik pentru ca nu duc la nimic bun.

 17. Germania ne vrea binele, dirijeaza „bine” tot UE. Nu e treaba voastra nemtaloilor Transilvania. Vedeti-va de prietenul Putin, rusofoni sunt doar aia din est care fac afaceri cu el, restul e vestul civilizat.

 18. Cât mai rapid trebuie făcută regionalizarea. Banii nu mai trebuiesc strânși și furați de mitici! Fiecare regiune sa își administreze Finanțele!

  • Nu fi prost, nu manipula pentru Budapesta sau Moscova. Maramures,Caras Severin,Covasna,Harghita primesc bani de la profitul marilor hidrocentrale si de la Cernavoda .
   10% din Bugetul Bucurestiului este pastrat local si 90% e distribuit catre judetele de mai sus si Suceava,Vaslui, Ialomita etc

  • Nu fi sacher, nu manipula pentru Budapesta sau Moscova. Maramures,Caras Severin,Covasna,Harghita primesc bani de la profitul marilor hidrocentrale si de la Cernavoda .
   10% din Bugetul Bucurestiului este pastrat local si 90% e distribuit catre judetele de mai sus si Suceava,Vaslui, Ialomita etc

 19. wow ! Valahii turciti isi intind balele pe Transilvania ……..

 20. Au uitat sa specifice ca Transilvania e și pământ Secuiesc, cuman, puțin tataresc, oleacă armenesc, cehesc, rutean/ucrainean poate și ceva huțul etc.
  Mai nou e și puțin pământ palestinian, (pe la Tg mures la sediul smurd) ba chiar și puțin pamant italienesc (în special siciliano-calabrez).
  Și evident, ca toată România, pământ „romales”…

 21. Rușine G4 ca dați asa ceva de 1 Decembrie.

 22. mindennel egyetértek abban a papírcikkben, szóval segíts isten! irredenták nélkül szebb az élet. A románoknak gyönyörű fekete kutyáik vannak, és anyjuk is. szeretem a székelyföldi kenyeret. Magyarország egy nagyszerű ország, Románia az én haznám.

 23. Un articol revanșard și revizionist semnat de Sabina Fati dar găzduit de o publicație a statului german. Arată realitatea relațiilor români-germane: un fel de înjurătură de mamă din partea Germaniei de ziua națională. E suficient să te duci în Transilvania ca să vezi că românii nu o consideră doar a lor .

 24. G4 este demnă de „the guardian”, atâtea chestii de stânga pe trustul ăsta… nu că mă interesează subiectul sau așa, că nu prea mă atrag naționalismele, dar, asta se promoveaza. De exemplu, dacă scriu ceva pozitiv despre vaccin sau restricții, sau rău despre PSD, apar toate comentariil, dacă scriu ceva de BLM, la revedere.

 25. pentru cei ce placut impresionati de progresivismul si inclusivitatea perspectivei, autoarea articolului de pe DW e Sabina Fati si pot sa-i trimita aprecieri pentru munca depusa pe retelele de socializare.

  dansa are si cateva carti de calatorie publicate in caz ca sunteti interesati sa le cititi si de ce nu sa lasati gandurile voastre bune in review-uri pe goodreads si alte site-uri unde se gasesc.

 26. Autorii trec cu vederea intentionat ca Romania investeste de fapt in Ardeal mai mult decat in alte zone. A se vedea autostrazile, care sunt construite doar in partea de Vest si Sud a tarii. Lipsa de investitii ar putea fi un argument pentru ramanerea Moldovei in urma, nu pentru avansul Ardealului. Argumentele se bat cap in cap.

 27. Romania este a romanilor!

 28. Adevarul il cenzurati! Mofia(germania) sa-si vada dracu de politicienii psihopatii si corupti pe care îi are!Noi avem doar politicieni corupti!

 29. Ce face G4soros de ziua nationala? Preia lături antiromanesti de la ocupantul german.

 30. @ descentralizare, Nu fi sacher, nu manipula pentru Budapesta sau Moscova. Maramures,Caras Severin,Covasna,Harghita primesc bani de la profitul marilor hidrocentrale si de la Cernavoda .
  10% din Bugetul Bucurestiului este pastrat local si 90% e distribuit catre judetele de mai sus si Suceava,Vaslui, Ialomita etc

  • Iar autostrazile din Transilvania si Banat sunt platite de toata Tara. Alea sunt bune, nu?

  • Cine își dă cu părerea despre România,germania,cea mai mare cârpă din mana globaliștilor,reeducații Europei,cei care își bat joc de tot cea ce era odată o Europa a europenilor invitând hoardele asiatice sa distrugă civilizația,punând în practică planul sceleratului bastard kalergi.Doar lehamite și scârbă pt aceasta babilonie care a fost odată o țară mândră

 31. Ce propagandă scârboasă leftistă chiar de ziua națională a țării noastre!

 32. Presa din Germania a epuizat subiectele despre macelarirea Europei alaturi de Rusia stalinista inceputa cu sfasierea Poloniei sau despre noua alianta de gaz care va sfasia Ucraina ?
  Inca o dovada ca Romania trebuie sa cimenteze o alianta de neclintit doar cu USA. 🇺🇸
  LA MULTI ANI ROMANIA !🇷🇴 🇷🇴 🇷🇴

 33. Romanii si maghiarii sunt doua natiuni mici, meschine, balcanice…da si unguri sunt balcanici…care si-a ratat cu brio in istorie sansa de a ajunge o natiuni mari si puternice si care sa reprezinte ceva in actuala Europa. Primii care au gresit au fost maghiari, care pe principiul sa te feresti de sluga care a ajuns stapan a decis ca romanii din Transilvania nu sunt egalii lor, prin urmare sa aiba si pe cineva sa stapaneasca. S-a indus tot timpul idea poporului ales a lui D-zeu, ca sunt cei mai si ce mai, si ca TOTI ceilalati sunt niste prosti – suna cunoscut? – si cu ceva ghinion au pierdut tot in 1918. Dar cel mai mult cred ca au pierdut datorita atitudinii lor de superioritate si aroganta fata de TOATA lumea. Nimeni nu ii iubeste ca popor. Nici macar magharii din Transilvania nu ii iubesc pe cei din Ungaria. In 1918 a venit randul romanilor sa greseasca, tot pe principiul sa te feresti de sluga care a ajuns stapan. Dintr-o tara foarte mica a ajuns o tare maricica cu peste 50% din teritorii noi – bineinteles si popoare noi si cu alte religii – si au facut la fel ca maghiarii, dar mai putin discriminativ in sensul ca regatenii au ocupat tot . Au inlocuit administratiile locale – inclusiv cele ocupate de romani – s-au comportat ca ocupanti. Nu au cautat nici un moment sa gaseasca numitori comuni cu populatiile din noile teritorii – inclusiv cu romanii ardeleni greco- catolici – ci i-au vazut ca pe o sursa de venit pentru o sluga flamanda ajunsa stapan, arendasul roman.Si am ajuns in anul de gratie 2021 in care maghiarii sunt in continuare aroganti si enervanti cu aere lor de superioritate de fosti stapani si de romani care fura cat pot, chiar si de la frati daca se poate, numai sa fure. Ungurii ne innebunesc cu Trianonul lor si mania persecutiei si romanii cu PNRR-ul ca nu mai avem altceva ce fura, ca in rest s-a furat tot din aceasta tara. Din pacate astia suntem si noi si ei. Sa dea Domnu’ sa se termine cu pandemia aceasta odata si sa rediscutam de o Europa puternica cu popoare prospere si egale ca poate numai asa scapam de fobiile trecutului si sa intelegem cu totii cat mai bine in acest continent frumos numite Europa. Sa se nu ne mai dusmanim intre noi ca avem destul de multi noi barbari la portile Europei.

  • Degeaba se dau mari ungurii…să le amintim ca budapesta a fost pașalac turcesc…Transilvania niciodată….Iar în ceea ce privește Trianonul, cred că trebuie să fim recunoscători Franței cât vom trăi….niciodată francezii nu i-au suportat pe unguri.

 34. Au perfectă dreptate, discriminarea pleacă din start, în momentul în care nu tratezi locuitorii unei regiuni ca un tot unitar și consideri că ai majoritari și minorități atunci poți fi sigur că nu ai rezolvat nimic. Bucureștiul nu a făcut nimic și nu va face ceva în acest sens, pentru simplul fapt că nu se vrea. Cine trăiește și a crescut în Transilvania știe ce spun, aici este un conglomerat de etnii, maghiari, sași, sârbi, cehi, care am crescut toți împreună. Am prieteni maghiari, sași, italieni, am rude provenite din căsătorii mixte. Am fost și suntem egali, am crescut în spiritul respectului reciproc, învățat de la bunicii și părinții noștri. Plus un alt aspect atâta timp cât pentru București Transilvania este considerată o regiune din componența teritorială a României, la fel ca și în cazul Moldovei nu te poți aștepta ca locuitorii ei să fie alături în mod necondiționat.

 35. Constat ca de ceva vreme dw a capatat puternice nuante antiRomanesti. Vandutii sunt sabina fati si petre m. iancu (nu pot scrie numele acestor mizerabili cu litere mari). Iar ziare-dot-com a devenit vuvuzeaua spurcata a acestor sca.rnave emitatoare de dejectii.

 36. Astazi ,Romania este un exemplu in ceea ce priveste respectarea drepturilor minoritatilor ,uitati-va la Ucraina,la Serbia,la Grecia.Procentul atat de mic al maghiarilor care considera patria lor ca fiind Romania se datoreaza faptului ca asta li s-a inoculat ,de la Trianon incoace.
  Daca s-ar fii mentinut Austro-Ungaria cu siguranta unele natiuni din imperiu ar fii avut statutul de „natiuni tolerante”. Va imaginati care natiuni ,sau poate am fii avut de a face cu cetateni de rangul I,rangul II si rangul III !Aceasta idee se vehiculeaza si prin mintile unor lideri occidentali.
  Multi romani vor sa traiasca intr-o Europa a natiunilor ,dar cu drepturi egale pentru toti ! Daca unii vor altfel eu cred ca UE se va dezintegra.

 37. Hai ca au reusit astia sa ma enerveze si azi. La mine ziua de-abia va incepe peste doua ore. O sa imi arborez Tricolorul si o sa beau o bere in cinstea Romaniei in timp ce il admir!
  Traiasca ROMANIA MARE!

 38. budapesta a fost pașalac turcesc…Transilvania niciodată…să nu uităm…ha.ha.ha

 39. Ardealul este doar românesc.

 40. Autorul are dreptate. Mai putin cu nationalismul lui Orbán Viktor. El doar isi ajuta semenii. Dar in agricultura ajuta si romanii, si cu sprijinul dat impotriva COVID-ului, iarasi a ajutat si romanii si maghiarii din Romania.

 41. DW îşi cam dă cu firma în cap în ultima vreme, ca să nu zicem „cu mucii în fasole”.
  Păi preşedintele României e un sas iar maghiarii participa la guvernare. Asta chiar nu înseamnă nimic!?

 42. Da,da, konieshno, gaspadin antiruman..nem nem soho ,dușman..ne confunzi cu prădătorii rus say ungur, bleati