G4Media.ro

Deținuții fug de condițiile bune din penitenciarele noi și cer transferul în…

Deținuții fug de condițiile bune din penitenciarele noi și cer transferul în cele insalubre și suprapopulate pentru a beneficia de legea recursului compensatoriu

Legea recursului compensatoriu goleşte închisorile moderne. Deţinuţii preferă transferul în penitenciare insalubre şi suprapopulate, pentru a beneficia de reducerea cu o cincime a pedepsei. Penitenciare noi, precum cele din Arad sau Giurgiu, sunt ocupate în proporţie de 80%, în timp ce închisori nemodernizate, cum sunt cele din Iaşi sau Focşani au cu 50% mai mulţi deţinuţi faţă de normele europene, transmite Digi24.ro

Aradul are unul dintre cele mai moderne penitenciare din ţară. Deţinuţii au în celule televizor, toaletă şi duş. Se relaxează în săli de teatru, de sport, în biblioteci şi săli de asistenţă sanitară. Dan Halchin, directorul penitenciarului de acolo, conduce o echipă care se ocupă ca fiecare deţinut în parte să aibă parte de cele mai bune condiţii. Chiar şi temperatura în penitenciar este monitorizată.

Cu toate acestea, numărul deţinuţilor este mai mic decât capacitatea închisorii. 980 de deţinuţi se lăfăie pe 1.157 locuri. Penitenciarul Arad, care a fost dat în folosinţă în anii 2000, are un deficit de 177 de deţinuţi. 84% grad de populare. Asta în timp ce alte penitenciare sunt ocupate 155%. Ca să beneficieze de reducerea pedepsei, deţinuţii fac cereri de transfer în alte închisori.

Dan Halchin, directorul penitenciarului Arad: Dacă ne uităm pe dinamica 2016, 2017, 2018, numărul acestor cereri a crescut, aproape s-a dublat în fiecare an.
Reporter: Credeţi că are legătură cu Legea 169?
Dan Halchin: Există şi această posibilitate.

Legea 169/2017 se referă la recursul compensatoriu. Dacă un deținut stă într-un penitenciar care nu-i oferă cel puțin patru metri pătrați de spațiu în celulă și condiții bune de cazare, beneficiează de reducerea pedepsei cu o cincime. Adică la 30 de zile de detenție îi sunt luate în calcul 36 de zile din pedeapsă.

În ultimii ani, 1.800 de deținuți au cerut să fie transferați de la Arad, în alte penitenciare. Mihai Istrate este unul dintre ei. A fost condamnat în 2017. După ce a stat o lună în penitenciarul de la Craiova, a fost transferat la Arad. Craiova e un penitenciar populat 127%. Mihai Istrate stătea acolo cu încă 18 deținuți în celulă. La Arad, are doar doi colegi. Cu toate acestea, vrea să fie transferat înapoi la Craiova. Motivul trecut în cerere e că vrea să fie aproape de familie.

Mihai Istrate, deținut: Condițiile sunt foarte bune, față de alte penitenciare, față de Craiova zic, dar pentru mine contează foarte mult să fiu lângă familie.

Mihai a fost condamnat pentru evaziune fiscală la 9 ani de închisoare. A executat până acum un an și patru luni. Dacă va fi transferat la Craiova, pedeapsa i se va reduce cu o cincime.

Mihai Istrate, deținut: Recursul compensatoriu eu zic că e binevenit.

Citește integral pe Digi24.ro

Sursa Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Nu e posibil ca un infractor să prefere un penitenciar cu condiții improprii și apoi să invoce recursul compensatoriu pentru că a stat în condiții insalubre, pe care și le-a ales singur. Unor asemenea specimene trebuie să li se respingă cererea. Legiuitor de două parale !

  • eu zic ca o sa ii si ia la ei in partid. Au nevoie de oameni pe care se pot baza…

 2. Se vor umple si acestea.
  Reforma lui Rudotel va sa roade.
  Campionii corupției vor avea liber.
  Delictul de opinie va fi condamnare
  Prin urmare: puscarii pline.

 3. PENTRU CETATENII ONESTI NIMIC. MOARTE IN SPITALE, MOARTE PE DRUMURI.
  PENTRU BORFASI, PENTRU INFRACTORI, TOTUL.

 4. trebue reparate toate penetinciarele la un standard decent si de abrogat aceasta lege care a fost facuta special de coalitia mafiota pentru ai lor

 5. Interesant.
  Nu-mi imaginam ca infractorii condamnati la pedepse cu executare au dreptul sa-si aleaga „domiciliul”

 6. Multumim leprei numite Putorel Toader pentru aceasta noua inlesnire. Nu, el nu e acel ticalos care băga oameni la puscarie la ordinul Securitiatii, ci, iata, acum, elibereaza toti hotii, toti criminalii si violatorii, ca un bun crestin ce e. NIMIC MAI ODIOS CA ACEST VIERME si nimic mai rusinos pentru taraba universitara din Iasi care are niste nulitati ca profesori. Doar niste nulitati profesionale puteau alege un asemenea rector care sa le semene leit.

 7. Cererea ar trebui sa fie proba in neacordarea oricaror compensatii !! La CEDO sau in Romania …. Dar acum, sub stapanirea putorilor praduitoare, ce e logic e anormal , ilegal…Traim fara voie, ca prizonieri intr-un Balamuc numit Romania !

 8. todirele, ceea ce era de asteptat se va intampla curand. partidul iti va da un sut in derirer. fara ievaluare. deocamdata ti-au dat cateva ghionturi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.