G4Media.ro

Detaliul care ar putea spori șansele de aderare a României la Schengen/…

Sursa foto: schengenvisainfo.com

Detaliul care ar putea spori șansele de aderare a României la Schengen/ Europarlamentarul Alin Mituță: Un raport al Parlamentului European pune în discuție regula unanimității în luarea deciziilor

Europarlamentarul Alin Mituța a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că un nou raport al Parlamentului European pune în discuție abandonarea cerinței de unanimitate în ceea ce privește luarea deciziilor semnificative și înlocuirea acesteia cu votul cu majoritate calificată. O astfel de modiicare ar spori șansele de aderare ale României la Schengen.

Asta ar însemna că dreptul de veto nu ar mai fi în vigoare, iar țări precum Austria nu ar mai putea să ia decizii în numele majorității în cadrul Consiliului JAI.

„Pentru noi, cel mai de interes este această regulă a unanimității pe care noi încercăm să o schimbăm, inclusiv prin ceea ce propunem prin acest raport pe care îl propunem în Parlamentul European.

Vedem foarte clar problema aderării României la Spațiul Schengen, un singur stat membru poate să decidă pentru toate 26 state membre.

Noi încercăm să schimbăm această regulă și să avem majoritate calificată, în toate deciziile Uniunii Europene, astfel încât să fie luate de un grup de state care reprezintă majoritatea.

Mai important decât asta, este problema că noi nu avem încredere în instituțiile politice.

Vedem clar că Parlamentul Național, Guvernul, etc. sunt la cote de încredere aproape de avarie.

Este și vina politicienilor, dar este și vina sistemului democratic.

Avem nevoie să reîmprospătăm modul în care luăm decizii la nivelul instituțiilor și avem nevoie să implicăm mai mult cetățenii. Acum, cetățenii au acces mai ușor la informații.

Ar trebui ca în fiecare an cetățenii să fie întrebați care cred ei că ar trebui să fie prioritățile UE pentru anul viitor, iar cetățenii să ne dea o opinie.

Este foarte important să implicăm cetățenii și să recăpătăm încrederea”, a spus Alin Mituța, europarlamentar.

Întrebat de Sabina Iosub, ce ar trebui să facă România în această situație, europarlamentarul a răspuns:

„În primul rând, România trebuie să susțină modificarea tratatelor. Deocamdată, România se situează în rândul statelor care nu vor o modificare a tratatelor, chiar dacă ne-ar avantaja să avem competențe în educație, sănătate, etc.

Dacă trecem de asta, atunci trebuie discutat care vor fi acele modificări de tratate. Eu cred că cel puțin schimbarea regulii unanimității ar trebui să fie prioritate pentru noi și competențe pentru sănătate și educație.

Este vorba de a spune care sunt nevoile României. Noi avem nevoie, în mod clar, să avem ajutor din partea UE pentru a ne construi spitale, de a ne reforma educația”, a mai precizat Alin Mituța.

Citește integral pe Antena 3

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sigur că nu mi-am propus să accesez site-ul Antena 3 al condamnatului penal Dan Voiculescu, dar am înțeles ideea europarlamentarului care frecventează Antena 3.

    Îndrăznesc câteva observații… Modificarea Tratatelor durează probabil mai mult decât o decizie a Curții (nu spun că CJUE ar fi o soluție foarte bună).

    Apoi, deși unanimitatea în deciziile importante este uneori dificil de obținut, o majoritate determinată de influența Franței și Germaniei nu este neapărat și întotdeauna de preferat.

    Spre exemplu, în chestiuni de securitate și apărare comună, existența „calului troian” al Rusiei, Austria, în interiorul UE poate să fie la fel de periculoasă pentru state neînsemnate precum România și Bulgaria, ca o decizie majoritară determinată de Franța.

    Să nu uităm că Președintele Macron a comparat nu demult (28 august) Bulgaria și România cu statele din Sahel.