G4Media.ro

Detalii ale procurorilor privind tragedia din Suceava: Probele recoltate de la cadre…

Detalii ale procurorilor privind tragedia din Suceava: Probele recoltate de la cadre medicale nu au fost transmise la laboratoare pentru teste / Alte persoane au fost testate peste rând / Pacienți infectați nu au fost internați la boli infecțioase

Parchetul Tribunalului Suceava a extins acuzațiile in rem (cu privire la fapte) în dosarul privind situația de la Spitalul Județean de Urgență din oraș și pentru infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, potrivit unui comunicat de presă al PT Suceava.

Procurorii au indicii că probele recoltate de la angajații Spitalului județean nu au fost transmise la laboratoare pentru teste, iar alte persoane au fost testate peste rând, nelegal, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste. În plus, persoane confirmate pozitiv nu au fost internate la secția de boli infecțioase.

Vezi mai jos integral comunicatul PT Suceava:

”1. La data de 25.03.2020, dosarul a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, întrucât s-a constatat că în cazul infracţiunilor săvârşite cu intenţie depăşită care au avut ca urmare moartea unei persoane, inclusiv în cazul celor prevăzute de art.352 alin.1, 2 şi 5 Cod penal, competenţa de soluţionare revine procurorilor din cadrul acestui parchet.

În prezent cauza este instrumentată de o echipă de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţişti din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

2. Ulterior înregistrării cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, faptele sesizate au fost încadrate într-o formă agravată a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art.352 alin.1, 2 şi 5 Cod penal.

De asemenea, cercetările au fost extinse întrucât în cursul acestora a rezultat faptul că la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost înregistrate decese ale unor pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv în urma testării pentru Covid-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie 2020, cât şi ulterior acesteia.

La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020.

În instrumentarea cauzei, având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, la data de 27.03.2020, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la fapte sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual.

În concret, sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu COVID-19, respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajați ai Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activitățile de prevenire și combatere a infecției virale cu noul coronavirus.

În această perioadă (februarie – martie 2020), funcţionari publici din cadrul instituţiilor publice din judeţul Suceava, cu atribuţii în sistemul sanitar (Spitalul Judeţean Suceava şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au încălcat reglementările legale privind izolarea, carantinarea şi internarea în unităţi medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecţia COVID-19, în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava.

3. Din momentul sesizării din oficiu, procurorii au efectuat cercetări în mod constant, cu celeritate, canalizându-şi eforturile pentru clarificarea situaţiei de fapt sub toate aspectele.

La administrarea mijloacelor de probă s-au avut în vedere prevederile Decretului Preşedintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă, precum şi măsurile instituite pentru evitarea răspândirii infecţiei COVID-19, motiv pentru care s-au luat toate măsurile pentru conservarea de probe.

În această etapă procedurală se administrează toate mijloacele de probă necesare şi posibile, în raport cu garanţiile procedurale instituite de legislaţia procesual penală şi principiul aflării adevărului, cu luarea în considerare a limitărilor impuse de existenţa stării de urgenţă.
În gestionarea anchetei se are în vedere clarificarea situaţiei de fapt sub toate aspectele, însă, având în vedere situaţia critică în care se află municipiul Suceava, este prioritar ca toate cadrele medicale să-şi îndeplinească cu maximă diligenţă obligaţiile de serviciu, fără a fi supuse unor presiuni suplimentare în acest moment.

Având în vedere stadiul anchetei penale, care se află în derulare, nu pot fi furnizate la acest moment alte informaţii referitoare la această cauză, însă vom informa opinia publică, pe măsura derulării cercetărilor.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

31 comentarii

 1. Poate ii verifica astia si pe aia de la DSP Suceava, pe Flutur, pe Tataru
  Ca par sa ascunda realitatea acolo

  • Nici Flutur, nici Chitac nu vor pati nimic.

   Gunoaiele politice sunt aparate de cetateni, in speranta ca vor primi si ei ceva.

   De Chitoiu ce se mai aude? Mai face parnaie, sau e deja in strainatate?

  • Pariem ca nimeni nu va pati nimic, ca Dosarul va ajunge la sertar, fix precum al Sorinei Pintea(cea plimbata in catuse!() sau al Fiului lui Gino Iorgulescu!?
   Pariez!!!

 2. la puscarie cu ei plus daune financiare pentru familile afectate de jigodiile astea

  • PNL < 5%
   PNL = USL = PDL (Turcan, Flutur si gasca) + gunoaiele psd racolate d Orban (cu recomandari de la SRI).

  • @Alexa

   Veorica tu esti? Sau Pontache mincinosul? Hai sicti….r!

 3. Jigodismul din aparatul public este cu mult mai daunator decat orice virus. Iar legislatia in vigoare doar aripi le da borfasilor. Cata decadere umana!

 4. Din momentul sesizării din oficiu, procurorii au efectuat cercetări în mod constant, cu celeritate, canalizându-şi eforturile pentru clarificarea situaţiei de fapt sub toate aspectele.

  Asta pare sa insemne ca inainteaza actele instantei in cel mult o luna (cu celeritate).
  Experienta ne spune insa ca … orice minune tine 3 zile.
  Sa punem un pariu? 😈

 5. Moldovenii “tot“ moldoveni.”mafia” UDMR “alde” hitleristo-stalinistă “condusă” de PSD. Uraa uraa uraa! Trăiască tovarășul Lenin! Sa “ți-o” Sug “patroane”! Aspirineee!

  • vezi ca spitaul era fief pnl, ai gresit vrajeala :)) pnl pe drumul pnt!

  • Ioane, iar ai umflat balonul cu basini psd-iste?
   CJ a modernizat Spitalul, a adus aparatura si echipamente si atat.
   De aici este treaba managerilor, a medicilor cum functioneaza Spitalul.

 6. Moldovenii “tot“ moldoveni.”mafia” UDMR “alde” hitleristo-stalinistă “condusă” de PSD. Uraa uraa uraa! Trăiască tovarășul Lenin! Sa “ți-o” Sug “patroane”! Aspirineee!

  • Ahahahaaa ce vită proastă și hoață, asta care scrie cu numele furat bad@. Tot ”o suge”, tot cu mafia PRO-PSD, în turbarea ei reușește să le bulverseze tocmai pe tovarășele ei de staul, bușcele idioate. Se vede că e aceeași acritură ”hitleristo-stalinista” care ”suge” din trumpetă, pe extern și de la ”patronii” interlopi, pe intern.

 7. Asta cu peste rand se intampla peste tot. Cum credeti ca se testeaza unii politicieni in fiecare saptamana? Unde credeti ca se testa Chirica saptamanal? E dezastru….

 8. Nimic despre Flutur?

 9. Poate ar trebui declanșate cercetări de la încercarea unor descreerați cu alegerile anticipate când era clar unde se va ajunge .Cum a fost desemnat Câțu și au așteptat să vină urgia în loc să se pregătească temeinic și să aprovizioneaze sistemul sanitar cu cele necesare când încă se mai găseau pe piață .Acum avem varianta Trump să dezinfectăm măștile, iar în viitor descreerații vor refolosi și hârtia igienică .Va urma criza alimentară care va aduce lumea la nivelul anilor 1944 .Să dea Domnul să mă înșel dar nu cred .

  • De la niște funcționari din spital și DSP care au încălcat proceduri și regulamente tu ai ajuns să prezici criză alimentară și alte bazaconii. Ești în drum spre magazin să-ți faci provizii, nu?

  • Nu merg la magazin ca să nu mă întâlnesc cu descreerați că de proști nu duc lipsă .

  • Urmăriți ancheta făcută de Alex Dima la știrile Protv .Asta e realitatea cruntă de la spitalul din Suceava și pas cu pas în toată România educată .Rușine Klaus ,rușine Ludovic,rușine Costache,rușine Flutur ,virusul să vă mănânce .

  • PSD a furat voturi si drept consecinta miliarde de lei de la buget inseland romanii ca vor construi 8 spitale regionale pana in 2020. Desi romanii au aratat in 2 tururi de scrutin ca PSD NU MAI ARE LEGITIMITATE sa conduca tara, ciuma rosie nu numai ca nu a demisionat ci s-a agatat de putere si a declansat o criza politica in februarie. Pesedistii au fost votati sa faca spitale nu sa distruga justitia si sa elibereze violatorii si criminalii sau sa indatoreze tara ca sa se plateasca pensii speciale si salarii de mii de euro la slugile lor, la amantele si neamurile lor.

 10. Tot pe pile, tot pe relații, f*tu-le m*ma-n c*r de borfași ordinari. Ăștia ar trebui împușcați.

 11. Pardon!

  Informaţiile oficiale nu inspiră niciun pic de încredere. Am citit totul foarte atent şi nu am văzut nicăieri vreun indiciu că testările coronavirus se fac la Suceava cu încălcarea reglementărilor. Nu am văzut nicăieri vreo informaţie în această materie, deşi ar fi trebuit să fie menţionat şi cazul unei persoane testate cu incalcarea tuturor regulilor, persoana de sex masculin, cu numele de familie FLUTUR si care a fost inregistrat, ilegal, ca fiind medic.

  Am credinţa că la Suceava se muşamalizează lucrurile, urmănd să se găsească un acara Păun.

  • Flutur nu este medic, esate o insecta scarboasa care poarta pe spate capul de mort. Flutur cu cap de mort! Realitatea bate filmul in cazul Flutur. Vreau sa se intelega clar: nu fac propaganda politica, au si cei de la PSD fluturii lor cu cap de mort pe spate, poate chiar mai multi. Dar politica este o alta poveste. Acum vorbim despre competenta si integritate. Fluturulde Suceava este un ticalos care a ucis oameni cu buna stiinta. Iar aia de prosti ce sunt s-au lasat ucisi ca in balada Miorita. Sa fie primit.

 12. Imunizarea de turma a fost un exemplu elocvent la Suceava,il rog pe domnul amicu sa comenteze despre succesul rasunator al imunizarii turmatice din acea zona!

  • N-o avea @amicu dreptate, dar nici tu – cu comparatia asta.
   Imunizarea de turma nu inseamna sa o faci pe o mica turma decompensata si plina de comorbiditati.

   Ai avea dreptate (sau ar avea el) doar daca, la sfarsit, scazand internatii omorâti din incompetenta in S.J.Suceava, numarul de morti ar fi semnificativ mai mic (sau mare) decat cei dintr-o zona echivalenta in care n-ar fi existat spital. Ceea ce e aproape imposibil de gasit.

   … ma rog, mai este si socoteala in care consideri ca Suceava este o zona fara spital (dat fiind ca Spitalul Judetean Suceava pare ca se numeste asa pentru ca nu i-au gasit alt nume, nu pentru ca ar fi spital ❗ ), si iti mai trebuie o zona echivalenta cu spital (din Germania sau Elvetia, in orice caz, chiar sa fie spital acolo!)

   Deci e greu de aflat fara date pe care sa te poti baza.

 13. La ce va așteptați. Nu te omoară corona, te omoară corupția. Asa este la noi. De 30 de ani construim biserici și parcuri. Acum tragem linie și plătim.

 14. PSD a furat voturi si drept consecinta miliarde de lei de la buget inseland romanii ca vor construi 8 spitale regionale pana in 2020. Desi romanii au aratat in 2 tururi de scrutin ca PSD NU MAI ARE LEGITIMITATE sa conduca tara, ciuma rosie nu numai ca nu a demisionat ci s-a agatat de putere si a declansat o criza politica in februarie. Pesedistii au fost votati sa faca spitale nu sa distruga justitia si sa elibereze violatorii si criminalii sau sa indatoreze tara ca sa se plateasca pensii speciale si salarii de mii de euro la slugile lor, amantele si neamurile lor.

 15. @8spitale…ciuma rosie stala colt.are ciocul mic si baga batul.cred spurcaciunile ca noi uitam ce au facut. mai piu. mai dar si lumea-proasta.cumsai crezi pejigodii ca vor face ceva,s-ai interneze pe ciumati in cele spitale ridicate de ei.asta sant jegurile ciumate….ma va fan cullo va pezzi di merda.

 16. La fel ca la colectiv, faptasii vor scapa basma curata. Ii apara partidul, securistii si implicit sistemul de justitie!

 17. !8 spitale regionale

  onestitate, stimate domn, poate ca nu doar onestitatea va lipseste!

  psd-ul a fost la guvernare 1000 de zile!

  daca incepea in prima zi sa demareze constructia spitalelor regionale, tot la nivelul de structura de rezistenta erau acum! in 1000 de zile poti ridica in Romania un cotet, hai o hala tip Carrefour, dar un spital regional? sa fim seriosi!

  din cauza absentei spitalelor regionale nu au medicii halate, masti, manusi, dezinfectanti, aparate de ventilat, nu sunt izolete? nu pot fi controlati aia care sunt izolati la domiciliu? nu exista teste, aparate de masura a temperaturii?

  ai mentalul lui Hitler care gandea ca daca face tancuri perfectionate si o racheta V ( care consta in banii nostri de azi, una singura 3 milioane de euro) o sa castige razboiul!

  razboiul a fost castigat de tancuri mai putin performante, de katiusa si nu de V1, sau V2

  noi suntem in razboi! am intrat nepregatiti psihic si nici fizic!

  fara management de performanta in spitale, in DSP, in minister

  fara cultura organizationala performanta, fara sa se fi facut o simulare pe sistem,

  fara bani

  responsabilitatea psd-ul nu sta in absenta spitalelor regionale, ci in neridicarea calitatii serviciilor medicale in spitalele existente, absenta unui management performant la nivel de spital, neintroducerea regulilor severe de igiena, absenta unei simulari pe sistem, pe fiecare regiune, pentru constituirea de rezerve financiare consistente..

  poate nu le putea psd-ul pe toate astea, dar unele, cerintele de igiena si simularea unei catastrofe ca sa vada cum functioneaza lucrurile putea…

  aia cu managementul era mai greu de facut ca aici te lovesti de puterea celor care detin consiliul judetean….caci aia numesc sefii de spital, la Suceava, domnul Flutur, de la pnl…

  iar actuala guvernare a venit la putere cu ideea cuplarii sistemului privat la borcanul cu miere al fondurilor guvernamentale…in conditiile in care pericolul venea peste noi…

  aici vedem unii care nu si-au facut ca lumea treaba 1000 de zile si altii care au gasit ca acum e momentul sa dea lovitura…