G4Media.ro

Despăgubiri – record de 34 de milioane de euro pentru proprietarii de…

Despăgubiri – record de 34 de milioane de euro pentru proprietarii de imobile naționalizate în dosarele de la CEDO în 2020, mai mari decât în ultimii zece ani la un loc

România a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2020 să plătească despăgubiri de peste 34 de milioane de euro, mai mari decât în toți ultimii zece ani la un loc, potrivit unui studiu al Asociației Pentru Proprietate Privată (APP România).

De ce au fost anul acesta despăgubiri mai mari decât în anii anteriori? După ce a pronunțat o hotărâre pilot împotriva României, în anul 2010, CEDO a așteptat măsurile legislative din țara noastră, apreciind că situația proprietarilor de imobile naționalizate se va rezolva pe plan intern. Multe dintre dosarele aflate la CEDO au fost suspendate, dar în România, în ultimii zece ani, nu s-au soluționat aceste probleme.

Prin urmare, instanța europeană a trecut la analizarea dosarelor și a stabilit că proprietarii ale căror imobile au fost înstrăinate chiriașilor și nu mai puteau fi restituite în natură trebuie să primească despăgubiri la valoarea actuală. În România, ei ar fi primit despăgubiri mai mici, în funcție de anumite grile notariale, în 5 tranșe anuale și cu multe diminuări aplicate de funcționarii Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Într-un studiu realizat de Asociația pentru Proprietate Privată (APP România) se evidențiază cauzele CEDO în care nerespectarea dreptului de proprietate a dus la condamnarea țării noastre, iar raportat la cuantumul total al despăgubirilor din anul 2020, peste 97% au fost sume atribuite în astfel de dosare.

Astfel, din 34.700.924  de euro (despăgubiri pe care România le are de plătit din condamnările de anul acesta), 33.874.800 de euro reprezintă sume stabilite în 10 hotărâri pronunțate de CEDO pentru nerespectarea dreptului de proprietate în România.

Aceste dosare nu ar fi ajuns la CEDO dacă nu ar fi parcurs mai întâi toate căile de atac interne. Dacă judecătorii români ar fi aplicat în mod corect prevederile Convenției europene a drepturilor omului, acești proprietari nu ar mai fi fost nevoiți să apeleze la instanța europeană, arată Călin Ispravnic, președinte APP România. Statul român nu ar mai fi plătit acum despăgubiri dacă autoritățile administrative ar fi soluționat la timp dosarele de despăgubiri, însă acestea nu au respectat nici termenele stabilite prin legea elaborată chiar de funcționarii ANRP.

ANRP ar fi trebuit să soluționeze până la 20 mai 2018 toate dosarele constituite în temeiul Legii nr. 10 din 2001 pe care le avea înregistrate la data apariției Legii nr. 165/2013, dar până la acea dată soluționase doar 52% dintre acestea, arată președintele APP, care spune că primăria București ar fi trebuit să soluționeze toate notificările in temeiul Legii nr. 10/2001 până în ianuarie 2016. În 18 ani, această instituție a rezolvat doar 51% dintre dosare. Mai sunt peste 20.000 de notificări (din aproximativ 42600) care încă așteaptă la rând.

Comisiile locale de fond funciar din cadrul primăriilor de sector din Municipiul București nu au finalizat inventarierea terenurilor agricole neputându-se astfel continua procesul de acordare de despăgubiri deoarece potrivit art. 21 alin. (2) din Legea nr. 165 din 2013 acestea nu pot propune acordarea de despăgubiri dacă nu fac dovada ca nu pot oferi în compensare -fie și parțială- alte imobile.

La comisiile locale de fond funciar din toată țara se află numeroase cereri neanalizate, unele chiar din 1991; în prezent sunt foarte multe procese care au ca obiect soluționarea de către instanțe a acestor cereri după declararea ca neconstituționale a dispozițiilor care îngrădeau accesul la justiție acestor persoane.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, organism care supraveghează punerea în executare a hotărârilor Curții Europene, a solicitat României să ia măsurile urgente care se impun și să transmită, până la 31 mai 2019, stadiul soluționării acestor dosare, însă statul român nu a avut nicio reacție în acest sens.

Foto: Bilanțul despăgubirilor în perioada 2011 – 2020 (Sursa: APP)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Multumiti-i lui Predoiu pentru „realizarile” marete!!!! Si se mai dorea inca o tura cu insipidul!!!

  2. Ce sumă din despăgubiri a fost recuperată de la judecătorii și procurorii care au produs pagubele?

    • parca zice ca „problema” e in legislatie. dar daca ai o obsesie, ce rost are sa mai „citesti” articolul…

  3. Romania e singura tara din lume care a dat legi de restituire integrala a proprietatilor luate de regimul comunist am platit pana acum ca tara vreo 50 miliarde euro si platim incontinuare fara numar . de ce nu se plafoneaza o data despagubirile asta e intrebarea si preferam sa dam despagubiri integrale cu bani imprumutati de la generatiile viitoare care cand vor plati acesti bani vor spune ce generatie de … suntem ca am pus ce s a luat acum 70 de ani sa restituie ei integra cu dobanda.

    in Ungaria au fost plafonat despagubirile la 21000 dolari la noi e nelimitat la malaxa i au dat 600 milionane euro
    aici sunt spitalele si drumurile care lipsesc in RO si pt care pleaca milioane de oameni din tara unde vad cu ochii.

    cu retorocedarile neplafonate si alte porcarii de genul am alungat oamenii din ro .

    dar nu zice nimeni nimic inseamna ca e ok si asculatam,, Asociatia pt proprietate privata „care e o asociatie a beneficiarilor acestei nenorociri , normal ca aia vor cat mai mult da noi ceilati trebuie sa ne opunem si sa le zicem ca in ro se moare de la sarcie si nu putem sa le dam lor integral inapoi ce au avut unii acum 70 de ani le dam plafonat asa cum luam toti plafonat drepturi gem sanatate si invatamant care sunt scrise in constitutie dar se ofera la standarde scazute deci plafonate .

  4. Analfabet funcțional: in esenta, o persoana care știe sa citească, dar nu înțelege ce citește.
    Aici nu e vina de condamnări pentru încălcări provocate in domeniul Justiției, ci de faptul ca statul roman nu pune in posesie pe foștii proprietari care au fost de imobile de imobile pe vremea comunismului. Problema e dificila pentru ca in prezent imobilele se afla in proprietatea unor cetățeni, prezumați a fi de buna credință, fie efectiv nu mai sunt terenuri la dispoziție pentru a soluționa favorabil toate cererile de reconstituire. Deci e o chestiune de politica a statului, de legislație, nu de erori de judecată.

    • Spitalele și autostrăzile care lipsesc se regăsesc în salariile celor din sectorul public care are o schemă supradimensionată de personal și în pensiile speciale a căror valoare totală depășește anul acesta 10 mld. de lei. Încearcă să gândești, dacă poți, câte sute de kilometri de autostradă și câte spitale s-ar fi construit în fiecare an din acești bani.
      Doar un individ care a cumpărat în rate o casă naționalizată (adică furată de statul român) la prețul unui frigider poate gândi așa.

  5. În ritmul ăsta nu vor mai rămâne bani pentru salariile bugetarilor și pentru pensiile nesimțite!

  6. Nici nu știți cât au suferit unii oameni în perioada comunistă: le-au fost furate bunurile, au fost deportați, alții au ajuns și la închisoare. Era dreptul lor să primeacă înapoi casele, dar România post decembristă le-a vândut!!! În alte țări nu s-au plătit despăgubiri pentru că s-au restituit bunurile. Ați putea oare să înțelegeți speranța și suferința celor care au așteptat 10-20 de ani despăgubiri și au murit fără să le primească?

  7. Daca „restitutio in integrum” ar fi fost „reparatio in integrum” justa despagubire ar fi insemnat ca celui caruia i s-a confiscat casa sa i se plateasca, pe langa valoarea la zi a proprietatii, sumele platite pe chirie si cel mai important, daunele morale pentru injosirea si suferintele provocate de situatia in care au fost pusi.
    Astfel, poate i se mai iertau din pacate lui Ilici si isi castiga un loc in istorie.