G4Media.ro

Deripaska despre războiul din Ucraina: „De ce să nu-l oprim de ambele…

Foto: RIA NOVOSTI / AFP

Deripaska despre războiul din Ucraina: „De ce să nu-l oprim de ambele părți – nu văd pe nimeni atingând obiectivul declarat”

Miliardarul rus Oleg Deripaska și-a exprimat îndoiala, într-un interviu pentru Financial Times, că sancțiunile impuse de țările occidentale din cauza invaziei Rusiei în Ucraina vor grăbi sfârșitul războiului, transmite BBC.

Fondatorul Rusal a devenit unul dintre puținii oameni de afaceri ruși care s-au pronunțat, deși cu prudență, împotriva războiului din Ucraina. Potrivit FT, din cauza declarațiilor critice ale lui Deripaska, acesta și-a pierdut o parte din activele sale din Soci.

Omul de afaceri nu a comentat acest lucru, dar a vorbit foarte rezervat despre război în acest interviu.

„Nu înțeleg de ce nu poate fi oprit de ambele părți”, a declarat Deripaska. „Nu văd pe nimeni care să își atingă obiectivul declarat”. „Îi veți da [Ucrainei] avioane de luptă F-16, F-35? Știți, singurul scop care va fi atins este mai multă suferință, mai multe vieți pierdute și mai mulți răniți”, a spus miliardarul.

Ucraina a respins anterior apeluri similare pentru negocieri, subliniind că acest lucru ar permite Rusiei să păstreze teritoriile capturate. Dar continuarea luptelor, consideră Deripaska, ar însemna „încă 50.000 de morți de ambele părți [și] poate 150.000 de răniți” până anul viitor. „Chiar credeți că este înțelept să facem alți 200.000 de oameni… să sufere încă 12 luni?”. s-a întrebat el, retoric.

Deripaska, care se află pe lista de sancțiuni americane din 2018 și pe cea a UE din 2022, a calificat sancțiunile drept un instrument învechit care nu poate funcționa în secolul XXI.

„Întotdeauna am avut îndoieli cu privire la această, așa cum au numit-o germanii, wunderwaffe [armă minune] sub formă de sancțiuni, care transformă sistemul financiar într-un fel de instrument de negociere”, a spus el.

„Credința că sancțiunile vor opri [războiul] sau vor duce la schimbarea regimului, sau ne vor aduce cumva mai aproape de încheierea conflictului… Nu. Trebuie să găsim o altă soluție”, a adăugat omul de afaceri, fără a oferi vreo opțiune.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nimic nu trebuie discutat cu rușii, orice hartie semnată de ruși valorează mai puțin decât inainte de a fi semnată, rușii trebuie să se întoarcă acasă. O oprire a războiului acum înseamnă Romania, Polonia, Țările Baltice, Moldova atacate peste 5-10 ani.

    • Sau poate mai devreme. Nu se știe. Acest i divid poate sa joace la doua capete: pro și contra.

  2. Ce destept e miliardarul, rusia a invadat, a acaparat teritorii, da’ sa se opreasca amandoi, sa ramana rusia cu ce a acaparat si Ucraina ciuntita. Asa o fi corect?

  3. Foarte tare. Deci ei sa ramana cu ce au invadat.