G4Media.ro

Deputatul PNL Pavel Popescu anunță că a depus o inițiativă legislativă pentru…

Sursa foto: Pixabay

Deputatul PNL Pavel Popescu anunță că a depus o inițiativă legislativă pentru ca România să doneze 3 milioane de euro pentru Memorialul Victimelor Comunismului din Washington DC

Deputatul PNL Pavel Popescu, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a anunţat depunerea unei iniţiative legislative pentru oferirea unei donaţii din partea României Muzeului Victims of Communism Memorial din Washington DC.

În contextul celebrării celor 25 de ani de parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, o serie de parlamentari români s-au raliat la proiectul iniţiat de Pavel Popescu care, dacă va deveni lege, va oferi chiar şi mai multă consistenţă parteneriatului, în dimensiunea sa cultural-educaţională, arată comunicatul de presă al PNL.

Iniţiativa legislativă a fost semnată de prim-ministrul ţării, Nicolae Ciucă, preşedinţii celor două camere – Marcel Ciolacu (PSD – preşedintele Camerei Deputaţilor), Alina Gorghiu (PNL – preşedintele interimar al Senatului), liderul grupului parlamentar PSD – Alfred Simonis, vicepremierul Sorin Grindeanu, printre alţii. Dacă va fi adoptat, proiectul va împuternici Guvernul României să acorde o donaţie în valoare de 3 milioane de euro pentru consolidarea acestui muzeu. Dincolo de natura simbolică a investiţiei, aceasta va contribui la îmbunătăţirea imaginii României în SUA şi va fi o garanţie a faptului că România îşi cunoaşte istoria recentă şi condamnă cu fermitate regimul comunist.

Muzeul Victimelor Comunismului din Washington DC este o iniţiativă a fundaţiei americane Victims of Communism Memorial Foundation (VOC), cu scopul comemorării celor peste 100 milioane de victime pe care regimurile totalitare de stânga le-au făcut în întreaga lume. Muzeul onorează memoria acestor victime, în special a celor din Europa de Est, printr-o serie de expoziţii interactive dedicate ororilor staliniste, dizidenţei anti-comuniste, expansiunii comuniste în secolul al XX-lea, fără a se limbita la acestea. De asemenea, fundaţia desfăşoară o serie de ample proiecte de cercetare în vederea educării tinerei generaţii cu privire la ideologia comunistă, dar şi la istoria şi moştenirea regimurilor comuniste, care continuă să existe pe glob şi să producă mii de victime anual. Amintim, în acest sens, că România a condamnat prin lege regimul comunist, în baza concluziilor raportului prezidenţial în 2006.

„Prin această iniţiativă legislativă, avem în vedere o investiţie sub forma unei donaţii din partea Guvernului României pentru consolidarea acestui muzeu relevant pentru promovarea unui segment important pentru istoria noastră naţională. Ţări precum Polonia, Ungaria, Letonia, Lituania au realizat donaţii similare, manifestându-şi astfel sprijinul faţă de acest amplu proiect de comemorare a victimelor comunismului. Participarea ţării noastre la consolidarea acestui proiect este necesară pentru a putea spune lumii întregi că România a reuşit să iasă din întunericul acestui totalitarism, să condamne cu fermitate crimele comunismului şi să îşi onoreze victimele pe care regimul le-a produs”, mai arată sursa citată.

Istoria comunismului în România trebuie cunoscută, nu doar în ţară, ci oriunde pe glob – mai ales acolo unde se află comunităţi importante de români, iar memoria victimelor acestui regim dictatorial trebuie onorată.

Conform sursei menţionate, o astfel de investiţie are potenţialul să îmbunătăţească imaginea României în Statele Unite ale Americii, prin demonstrarea devotamentului ţării noastre în privinţa politicilor culturale şi educaţionale, dar şi în privinţa promovării valorilor comune, între care rolul libertăţii este pivotal. Se impune ca această investiţie să fie realizată cu prioritate în acest an, fiind anul în care România şi Statele Unite ale Americii marchează 25 de ani de parteneriat strategic, adăugând consistenţă acestui moment aniversar. Este binecunoscut faptul că politicile educaţionale, ale memoriei şi culturii constituie un pilon fundamental al relaţiei bilaterale, iar onorarea victimelor regimului comunist din ţara noastră se înscrie în linia acestor politici.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. Poate săpați să vedeți unde se duc trei milioane de euro din buzunarul nostru! Cine e în spatele fundației de care nu am auzit până acuma?! VOC?! WTF?!!

 2. Voi sunteti nebuni de legat! Cine D-zeu i-a votat pe penelistii astia?

 3. Dar de ce nu facem un muzeu a comunismului in Romania ?

  • Este la Sighet. Dar aici se pare că trebuie făcută plata către Edwin Feulner, mare lobbyst pentru 10ha și Tschukă

  • Faci muzeu cand a disparut, noi inca suntem plini de comunism.

 4. PeNaListii au luat-o razna de tot, mai ceva ca trotinistii. Oameni buni…TREZITI-VA la REALITATE!!

 5. Ăsta dă din banii lu’ măhă-sa aia haur- olacă care l-a făcut?

 6. Foarte bine !

 7. Buey agitaților ho! Oricât de antipatici au ajuns liberalii și pe drept cuvânt, aceasta e o inițiativă demnă de laudă, mult prea târzie e adevărat, dar e de laudă!

  Fiți rezonabili, nu c0aie-n căldare!

 8. Cu trei milioane de euro mai bine făceau ceva în țară. Dar dacă citești istoria modernă cu stupoare vom afla că cel mai sălbatic sistem comunist a fost în America, în timp ce la noi prospera economia de piață și democrația pură. Iară cumpără niște favoruri.

 9. Și în țară comuniștii din eșalonul doi și trei au dus țara de râpă și sunt în continuare la putere.

 10. Poate vrea ambasadorul pnlist sa-si asigure un loc de munca permanent in SUA?

 11. Nu vrei să-i donezi din averea ta? Daca tot ai făcut propunerea și sigur îți poți permite o asemenea sumă.

 12. Bine ,măi omule,la noi dolarii cresc pe marginea drumului?