G4Media.ro

Deputații europeni au votat recunoașterea parentalității la nivelul Uniunii, indiferent de modul…

sursa foto: Pexels

Deputații europeni au votat recunoașterea parentalității la nivelul Uniunii, indiferent de modul în care copilul a fost conceput, născut sau de tipul de familie pe care îl are / Se dorește crearea unui certificat parental european

Parlamentul a susținut joi recunoașterea parentalității în întreaga UE, indiferent de modul în care un copil a fost conceput, născut sau de tipul de familie pe care îl are.

Cu 366 de voturi pentru, 145 împotrivă și 23 de abțineri, deputații europeni au sprijinit proiectul de lege pentru a se asigura că, atunci când paternitatea este stabilită de o țară din UE, restul statelor membre o vor recunoaște. Scopul este de a se asigura că copiii se bucură de aceleași drepturi conform legislației naționale în ceea ce privește educația, asistența medicală, custodia sau succesiunea.

În ceea ce privește stabilirea paternității la nivel național, statele membre vor putea decide dacă vor accepta, de exemplu, surogatul, dar vor fi obligate să recunoască paternitatea stabilită de o altă țară din UE, indiferent de modul în care copilul a fost conceput, născut sau de tipul de familie pe care o are.

Statele membre vor avea opțiunea de a nu recunoaște paternitatea în cazul în care aceasta este vădit incompatibilă cu politica lor publică, deși acest lucru va fi posibil doar în cazuri strict definite. Fiecare caz va trebui să fie analizat în mod individual pentru a se asigura că nu există discriminare, de exemplu, împotriva copiilor cu părinți de același sex.

De asemenea, deputații europeni au aprobat introducerea certificatului european de paternitate și maternitate, menit să reducă birocrația și să faciliteze recunoașterea parentalității în UE. Deși nu va înlocui documentele naționale, acesta poate fi folosit în locul lor și va fi accesibil în toate limbile UE și în format electronic.

„Niciun copil nu ar trebui să fie discriminat din cauza familiei din care face parte sau a modului în care s-a născut. În prezent, copiii își pot pierde părinții, din punct de vedere legal, atunci când intră într-un alt stat membru. Acest lucru este inacceptabil. Cu acest vot, ne apropiem de obiectivul de a ne asigura că dacă ești părinte într-un stat membru, ești părinte în toate statele membre”, a declarat eurodeputatul Maria-Manuel Leitão-Marques (S&D, PT) după votul din plen.

După ce au consultat Parlamentul, guvernele UE vor decide în unanimitate asupra versiunii finale a normelor.

Două milioane de copii se pot confrunta în prezent cu o situație în care părinții lor nu sunt recunoscuți ca atare într-un alt stat membru.

Publicitate electorală

În timp ce legislația UE impune deja ca paternitatea să fie recunoscută în temeiul drepturilor copilului în cadrul UE, nu același lucru se întâmplă în cazul drepturilor copilului în temeiul legislației naționale.

Parlamentul a solicitat recunoașterea transfrontalieră a adopțiilor în 2017 și a salutat inițiativa Comisiei în rezoluția sa din 2022.

Propunerea de regulament a Comisiei are ca scop eliminarea lacunelor existente și garantarea faptului că toți copiii se pot bucura de aceleași drepturi în fiecare stat membru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...