G4Media.ro

Deputații au votat legea care clarifică felul în care pot fi plimbați…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Deputații au votat legea care clarifică felul în care pot fi plimbați câinii pe litoral.  Amenzi de până la 10.000 de lei

Accesul pe plajă al animalelor de companie se va face numai cu respectarea unui set de norme menit să asigure curăţenia mediului înconjurător şi siguranţa tuturor celor aflaţi pe plajele Mării Negre, prevede un proiect de lege adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor, anunță Agerpres.

Deputaţii au adoptat astfel proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă. S-au înregistrat 284 de voturi „pentru”, un vot împotrivă şi 11 abţineri.

Deputata USR Cristina Rizea, iniţiator, a amintit că legislaţia actuală interzice accesul animalelor de companie pe plajă, cu toate acestea mulţi posesori de animale de companie merg pe plajă şi de multe ori deşeurile produse de acestea nu sunt colectate de proprietari.

„Deşi există reglementare expresă privind sancţionarea persoanelor care vin pe plajă însoţite de animale de companie, realitatea arată că autorităţile îndreptăţite nu aplică niciun fel de sancţiune. În urma unei întrebări parlamentare, adresate Ministerului Afacerilor Interne, am aflat că în ultimii ani nu s-a dat niciun fel de sancţiune pentru proprietarii de animale care se plimbă cu căţeii pe plajă. Realitatea e că oamenii nici nu ştiu că este interzis, Astfel, se impune modificarea cadrului normativ, în sensul reglementării accesului pe plajă al animalelor, cu respectarea unui set de norme menit să asigure curăţenia mediului înconjurător şi siguranţa tuturor celor aflaţi pe plajă”, a explicat depuata.

Potrivit proiectului, accesul persoanelor fizice însoţite de animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis oricând în afara sezonului estival. Pe durata sezonului estival, accesul persoanelor fizice însoţite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis numai cu acordul operatorilor de plaje, cu condiţia ca animalele de companie să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă.

Accesul cu animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis, indiferent de perioada din an, cu condiţia ca animalele de companie să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă.

Posesorii de animale de companie au obligaţia de a deţine asupra lor pungi pentru strângerea dejecţiilor produse de acestea, de a curăţa zona respectivă şi de a le arunca la gunoi, mai prevede proiectul.

Indiferent de perioada din an, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis accesul câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi. Prin excepţie de la prevederile proiectului, pe durata sezonului estival, accesul câinilor din dotarea Ministerului Afacerilor Interne şi al câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis fără acordul operatorilor de plaje.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 1.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de a ţine animalele de companie în zgardă sau ham şi lesă pe toată perioada prezenţei pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de a strânge dejecţiile produse de animalele de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, de a curăţa zona respectivă şi de a le arunca la gunoi.

În funcţie de tipul contravenţiilor, constatarea acestora şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către: persoane anume desemnate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, persoane anume desemnate din cadrul autorităţii publice centrale pentru turism, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române şi poliţiştii locali.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege care a fost adoptat de Senat.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Am fost in ultimul an in 7 din cele mai mari 10 orase din Romania. In fiecare, am vazut mai multi maidanezi decat in Urziceni, unde primaria e mult mai saraca. De exemplu, in Bucuresti, e infestare pe Vitan Barzesti.

  Deocamdata, cei 2-3 caini cu stapan lasati din lesa nu sunt problema cea mai mare, decat daca dorim sa legislam privilegii pentru okupanti, masteranzi sau burgheji,

 2. Au voie cainii sa faca baie langa copii?!?
  Ca se balacesc cam in aceeasi zona.
  Legi facute de „parlamentar roman”, putem sa tragem apa.
  Singurele legi facute bine de „parlamentarii romani” sunt cele prin care se fura, acolo sunt atenti la detalii, ca sa poata fura cat mai mult, ultimul ex. compensarea preturilor din energie, restul . . puteti uita . . Romania . .

 3. Operatorii de plaja nu ar trebui si ei amendati daca nu fac curat pe plaja? Ca anul trecut cereau si 50 lei de sezlong. Parlamentul in loc sa se ocupe de revenirea la o piata a enrgiei reglementata are o probleme cu cainii cu stapan. Ca de cei fara stapan nu se ocupa nimeni si sunt destui pe plaja.

  • In loc sa se ocupe sa pedepseasca aspru meseriasii care ridica constructii pe litoral si nu respecta puzuri, puguri… Colosi inestetici din betoane au uratit toate statiunile. Din asezari insorite in mare parte din an s-au transformat in strazi si cotloane mucegaite. Pana si statiuni mai verzi, precum Olimp si Neptun, au inceput sa fie betonate. Mormane de moloz din demolari si renovari se ascund in spatele fiecarui tufis.
   O alta lege foarte necesara pe litoral ar fi cea care reglementeaza nivelul de zgomot admis – litoralul e o harmalaie, e teritoriu fara legi si reguli pentru oricine are o boxa in curte, la purtator pe strada, pe plaja – oricand in noapte oricine vrea da cu nesimtire sonorul la maxim iar politia iti spune ca e statiune, in cazul in care nu stiai, orice e permis. E o jungla. Parlamentarii se tin de glume, ei insisi sunt niste glume.

  • Am pierdut amanuntul ca deputatul era de la USR. Intentia mea e sa votez USR, sunt fost pnl, dar convingeti-ma!

 4. Cred ca exact asta lipsea ca să traim mai bine. În afara lui Drula cred ca USR-ul e varză! Dacă s-ar uni cu AUR ar fi cei mai tari, mereu în opoziție, fara sa construiască ceva…Vorbe fără fapte.

  • @ Magicianul – Exagerezi! Cred ca problema e a g4media, informatia asta poate nu era chiar de stire sau nu de stire pe prima pagina… dar, na, acum parlamentul ala cred ca trebuie sa se ocupe si de problemele mai putin importante, cumva trebuie gestionate si maruntisurile astea.
   PS: Ti-am dat raspunsul asta pertinent, desi sunt convins ca tu voiai doar sa arunci cu laturi spre USR si ai gasit tu chichita.

 5. „Jajrele” fac lege pt căței ??!! Rușineee