G4Media.ro

Deputată REPER: Femeile din România nu vor să se întoarcă în comunism/…

Sursa Foto: Facebook/ Oana Cambera

Deputată REPER: Femeile din România nu vor să se întoarcă în comunism/ Este alegerea fiecărei femei dacă optează sau nu pentru avort/ Raport de adoptare pentru proiectul de lege privind garantarea dreptului la întreruperea de sarcină

REPER anunţă miercuri că deputaţii din Comisia pentru drepturile omului au votat cu majoritate un raport de adoptare pentru proiectul de lege iniţiat de deputaţii REPER Oana Cambera, Andrei Lupu şi Simina Tulbure privind garantarea dreptului la întreruperea de sarcină. 

Proiectul de lege vizează garantarea accesului la procedură în minim un spital de stat din fiecare judeţ, direcţionarea pacientelor către spitale şi medici care efectuează procedura, obligarea medicilor care efectuează în sistemul privat procedurile de întrerupere de a le efectua şi în spitalele de stat şi are prevederi pentru o platformă de educare şi corectă informare în domeniul contracepţiei şi al planningului familial. Proiectul prevede totodată decontarea serviciilor pentru femeile vulnerabile fără venituri, minore şi femei care au raportat un abuz sexual, transmite News.ro.

Deputata REPER Oana Cambera a adus în discuţie argumente consistente în timpul dezbaterilor extinse, fundamentate pe situaţia concretă din România, care arată că accesul la procedurile de întrerupere a sarcinii este deseori împiedicat. 

”Argumentele s-au sprijinit atât pe cercetările efectuate de organizaţiile neguvernamentale, cât şi pe petiţiile formulate de peste 10.000 de femei care descriu situaţii în care sunt refuzate în cadrul spitalelor de stat şi redirecţionate către spitale private ori multiple cazuri în care nu au găsit niciun spital de stat din judeţul în care locuiesc care să efectueze procedura”, arată REPER. 

„Femeile din România nu vor să se întoarcă în anii comunismului! Este alegerea fiecărei femei dacă optează sau nu pentru o procedură de avort, iar statul trebuie, în primul rând, să respecte această alegere şi, precum în cazul oricărui alt drept personal, să îi creeze instrumente de exercitare, fără să fie împiedicat sau restricţionat. Acesta este subiectul principal al proiectului de lege prin care REPER se asigură ca pacientele să aibă acces la aceste servicii medicale, în siguranţă”, a declarat deputata Oana Cambera, după raportul de adoptare. 

Proiectul de lege vizează garantarea accesului la procedură în minim un spital de stat din fiecare judeţ, direcţionarea pacientelor către spitale şi medici care efectuează procedura, obligarea medicilor care efectuează în sistemul privat procedurile de întrerupere de a le efectua şi în spitalele de stat şi are prevederi pentru o platformă de educare şi corectă informare în domeniul contracepţiei şi al planningului familial. 

Potrivit REPER, este o iniţiativă care se concentrează pe accesul liber ales, neîngrădit şi în siguranţă la proceduri de întrerupere de sarcină dar şi pe promovarea educaţiei şi informării corecte în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive. Proiectul prevede totodată decontarea serviciilor pentru femeile vulnerabile fără venituri, minore şi femei care au raportat un abuz sexual. 

„Ne dorim să reducem rata de refuz a întreruperilor de sarcină la cerere în spitalele de stat, având în vedere şi discrepanţa semnificativă de costuri. Fără o asemenea prevedere, femeile vulnerabile, cu venituri mici, nu îşi pot permite procedura medicală în sistemul privat şi li se interzice, indirect, dreptul la avort. Respectăm dreptul la conştiinţă şi religie a cadrelor medicale însă acesta trebuie să coexiste cu garantarea accesului la această procedură medicală şi respectarea drepturilor sexuale şi reproductive ale femeilor din România. 

Publicitate electorală

Suntem totodată conştienţi de grava lipsă de educare şi informare în ceea ce priveşte o multitudine de probleme ce ţin de sănătatea reproductivă a femeilor, fapt pentru care am propus o platformă de sănătate publică pentru femei, aceasta fiind o măsură pe care ne dorim să creăm şi mecanisme de finanţare la nivel european”, a continuat Oana Cambera, deputată şi candidată REPER la alegerile europarlamentare. 

Cu toate că deputaţii din partidul REPER au reuşit să convingă majoritatea să voteze în favoarea raportului de adoptare, au existat şi voturi împotriva sau de abţinere, printre care s-au numărat deputaţi PNL dar şi din formaţiunea Forţa Dreptei.

 ”Aceste poziţionări au fost observate, împreună cu cea de la PMP prin europarlamentarul Traian Băsescu, şi în Parlamentul European, unde recent a fost votată o Rezoluţie care solicită înscrierea dreptului la avort în Cartea drepturilor fundamentale şi adoptarea unor măsuri pentru a garanta femeilor dreptul de a alege. Această rezoluţie, deşi nu are efect juridic obligatoriu, reprezintă o recomandare importantă, iar eforturile continue la nivel european sunt necesare pentru a asigura accesul femeilor din statele membre la avort”, subliniază REPER.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Pana la 3 luni, trebuie preecizat ca nu poti ucide un fat mai tarziu.

  2. Adevarul e ca barbatii sunt cei mai îndreptățiți sa decida in privinta avortului. Pacat ca nu exista ceva similar pt ei, ca sa decida si femeile ce fac ei cu viata si corpul lor.

  3. In comunism nu prea exista accesul la contraceptie, deci comparatia e total aiurea!

    • Daca mie mi ai răspuns despre comparația aiurea vreu sa ti spun ca 45% dim mamele sub 15ani din Ue provin din Ro. Nu exista vreo politica de stat cu privire la fenomenul asta Si 50%din localitățile din Ro nu au medic de familie. Fetele alea de 11-15 ani n au auzit de contracepție in viata lor.

  4. La statistici sînteți buni toți. De fapt sinteti buni doar la mestecat gumă deja mestecată de alții. Nici dacă ați purta creierul cu împrumut și tot ați fi mai mulți care ar gândi cu propriul creier.