G4Media.ro

Deputat moldovean în vârstă de 73 de ani, transportat de urgență la…

Deputat moldovean în vârstă de 73 de ani, transportat de urgență la Chișinău, după ce a suferit un traumatist în Bulgaria în timpul unei sărituri cu parașuta

Parlamentarul Partidului Acțiune și Solidaritatea (PAS), Oazu Nantoi, a suferit duminică un accident în Bulgaria în timpul unei sărituri cu parașuta, demnitarul fiind transportat de urgență la Chișinău prin intermediul serviciului SMURD. „În dimineața zilei de 26 iulie 2021 un echipaj SMURD din Republica Moldova a adus din Bulgaria la Chișinău un bărbat în vârstă de 73 de ani, care a suportat un traumatism aflându-se în regiunea Montana, Bulgaria”, se arată într-un comunicat al SMURD Moldova.

Oazu Nantoi este pasionat de sărituri cu parașuta, având câteva mii de sărituri de acest fel la activ și este vicepreședintele Federației de Parașutism din R. Moldova. În vârtă de 73 de ani, Oazu Nantoi practică acest sport de peste 50 de ani, mai exact din 1966.

Intervenția terestră transfrontalieră a fost efectuată de un echipaj de medici și paramedici SMURD Moldova cu o ambulanță de tip C1.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din cadrul MAI Moldova a precizat că pe parcursul drumului din Bulgaria persoana a fost strict monitorizată de echipa calificată, fără de a suporta complicații. Parlamentarul a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă din capitală pentru ulterioare îngrijiri medicale.

Oazu Nantoi ar fi trebuit să fie prezent la, astăzi, la prima ședință a noului Parlamentul de Chișinău.

Cine este Oazu Nantoi

Oazu Nantoi este deputat în Parlament și membru al fracțiunii parlamentare PAS. S-a lansat în politică în 1989, când a fost ales vicepreşedinte al Sfatului Frontului Popular din Moldova. Între anii 2007 și 2009 a fost consilier în Consiliul Municipal Chişinău. Este membru fondator al Asociaţiei pentru Politică Externă. În perioada 1991–1992 a fost şef de direcţie Analiză Politică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, potrivit portalul Anticoruptie.md

În anii 1996–1998 a fost membru al Senatului Fundaţiei Soros din Moldova. În 1998 a fost şef de direcţie în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Coordonarea Politicii de Stat în localităţile din stânga Nistrului. Din 2000 şi până în prezent este director de programe în managementul conflictelor la Institutul de Politici Publice.

Oazu Nantoi s-a lansat în politică la 13 octombrie 1989, când a fost ales vicepreşedinte al Sfatului Frontului Popular din Moldova. De atunci a trecut prin mai multe formațiuni politice. În 1990, a creat Partidul Social Democrat din Moldova, pe care îl conduce până în 2004. În 2007, Nantoi a aderat la PDM, devenind vicepreședintele formațiunii, iar în 2009 este ales deputat pe listele acesteia. După ce Vladimir Plahotniuc a fost inclus pe locul doi în lista democraților pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2010, Nantoi a declarat că se retrage din politică. Oficial a plecat din PDM în vara anului 2011.

În 2012, nefiind afiliat niciunei formațiuni politice, Nantoi își înaintează candidatura la funcția de președinte al țării, dar până la procedura de vot nu s-a mai ajuns, pentru că partidele de guvernare nu au reușit să ajungă la un comprimis privind candidatura lui.

În 2015 îl regăsim pe Nantoi deja în echipa Partidului Popular European din Moldova (PPEM), formațiune creată de Iurie Leancă după ce a părăsit rândurile Partidului Liberal Democrat din Moldova. În același an a fost candidatul formațiunii la funcția de primar general al municipiului Chișinău, clasându-se pe locul trei în primul tur de scrutin. Ajunge în schimb șeful fracțiunii PPEM în Consiliul Municipal Chișinău, funcție pe care o deține până în 2018.

Tot în 2015 participă și la fondarea Platformei Civice Demnitate și Adevăr, fiind membru constituant. Platforma devine ulterior partid politic cu acronimul PPDA.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 este ales deputat pe circumscripția națională din partea Blocului electoral ACUM, din care fac parte formațiunile politice Partidului Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr. Oazu Nantoi a candidat și pe Circumscripția uninominală nr. 12 – Sângerei, unde a pierdut în fața candidatului democraților.

Oazu Nantoi a candidat pe lista PAS-ului de pe poziția 23 la recentele alegeri parlamentare anticipate din Republica Moldova de pe 11 iulie. 

Foto: Oazu Nantoi este transportat la Chișinău de către un echipaj al SMURD Moldova. Sursa/IGSU Moldova

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Ce căuta un moș de 73 de ani sărind cu parașuta prin Bulgaria? Sau e ceva metaforă?

  • scroluieste doua pagini mai jos, si vezi ca acelasi deputat isi manifesta adeziunea la valorile occidentale, chiar ieri, deci chiar in Bulgaria

   probabil mosul e intr-o tabara de antrenament, ca si Catu in Iowa sau Meditatorul Sapte Case la un prieten instructor de tenis etc

   azi e cursul de desant, la care Anca Gradu a rupt parasuta cu kilele

  • Chiar asa! Ce naiba mai cauta mosul ăsta in parlament, dar cu parasuta?
   Păi cu „tineri” ca ăsta, vor ei reformare? 😋🤣😂🤣😂🤣🤣😂

 2. Parca gluma de vacanta mare 🙂

 3. Mai bine rămânea cu picioarele pe pământ!!!

 4. Daca stirea este adevărată bravo lui! Sa va vad pe voi postacilor ce mai sunteti in stare sa faceti la 70 de ani.