G4Media.ro

Mai multe demonstraţii au loc sâmbătă la Paris şi alte oraşe franceze,…

sursa foto: Captură video

Mai multe demonstraţii au loc sâmbătă la Paris şi alte oraşe franceze, împotriva extremei drepte

La Paris şi în alte oraşe franceze au loc sâmbătă demonstraţii împotriva partidului de extremă dreapta Adunarea Naţională, înaintea viitoarelor alegeri pentru parlamentul francez, relatează Reuters, conform News.ro.

După creşterea partidului Adunarea Naţională (Rassemblement National – RN) în alegerile europene de duminica trecută, poliţia a declarat că ar fi de aşteptat să mărşăluiască 350.000 de persoane şi 21.000 de ofiţeri au fost mobilizaţi după ce sindicatele, grupurile studenţeşti şi grupurile de drepturi au cerut organizarea de mitinguri pentru a se opune partidului eurosceptic şi anti-imigraţie.

Cel puţin 150 de marşuri erau aşteptate în oraşe precum Marsilia, Toulouse, Lyon şi Lille. La Paris, unde ar urma să participe până la 100.000 de oameni, un marş a început la ora 12:00 GMT  (15:00 ora României) de la Place de La Republique, în est, trecând prin Piaţa Bastiliei până la Nation.

Vorbind din Place de Republique, liderul sindical CGT de stânga dură, Sophie Binet, a declarat reporterilor: ”Demonstrăm pentru că suntem extrem de îngrijoraţi că (şeful RN) Jordan Bardella ar putea deveni următorul prim-ministru… Vrem să prevenim acest dezastru”.

Preşedintele Emmanuel Macron a convocat alegeri legislative anticipate, care vor avea loc în două tururi, pe 30 iunie şi 7 iulie, după ce alianţa sa centristă a fost înfrântă de RN în scrutinul Parlamentului European de duminică trecută. O primă serie de sondaje de opinie au proiectat că RN ar putea câştiga alegerile şi ar putea fi în măsură să formeze următorul guvern. Un sondaj realizat pentru revista Le Point, publicat vineri, estimează că RN va conduce primul tur al alegerilor parlamentare cu 29,5% din voturi, cu un uşpr avans faţă de 28,5% din voturi ale unei coaliţii de partide de stânga numită Frontul Popular.

Tabăra centristă a lui Macron era pe la 18%.

Cel puţin două sondaje au plasat stânga nu departe de RN şi înaintea grupului lui Macron.

În Tours, în vestul Franţei, unde sute de protestatari participau la un marş, un banner scria: ”Pentru libertăţi, pentru drepturi, pentru o republică socială şi democratică, împotriva ideilor de extremă dreaptă şi împotriva rasismului”.

Pe mai multe bannere scria: ”Tinerii urăsc FN (fostul nume al RN), în timp ce un pensionar purta un banner pe care scria: ”Şi bătrânii îl urăsc RN”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ha ha ha Stanga inepta crede ca poate bloca votul cu demonstratii?