G4Media.ro

Decorat de Putin, liderul sârbilor bosniaci își reiterează politica anti-NATO

Sursa foto: Kremlin.ru

Decorat de Putin, liderul sârbilor bosniaci își reiterează politica anti-NATO

Decorat miercuri de către președintele rus Vladimir Putin pentru contribuția sa la „cooperarea” dintre Rusia și Bosnia, liderul politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, s-a angajat să împiedice aderarea Bosniei la NATO, transmite Le Figaro.

Cei doi lideri s-au întâlnit la Kazan, capitala republicii ruse Tatarstan, în marja „Jocurilor viitorului”, un amestec de discipline sportive și jocuri video, organizate de Moscova până la 3 martie, a relatat canalul public al Republicii Srpska (RTRS), entitatea sârbă bosniacă.

Vladimir Putin i-a acordat președintelui Republicii Srpska (RS) medalia Ordinului Alexandru Nevski, una dintre cele mai înalte decorații ale Rusiei, pentru „marea sa contribuție la dezvoltarea cooperării dintre Federația Rusă și Bosnia-Herțegovina și pentru consolidarea parteneriatului cu Republika Srpska”.

„Nu avem nicio ezitare în a refuza să ne apropiem de NATO, în pofida presiunilor persistente în acest sens”, a declarat Milorad Dodik în timpul unei întrevederi cu președintele rus, potrivit imaginilor difuzate de RTRS. El s-a referit la loviturile NATO împotriva pozițiilor sârbilor bosniaci în 1995 și la cele din Serbia din 1999. „Nu este (…) nici logic, nici normal pentru noi să acceptăm aderarea Bosniei la NATO”, a dat asigurări Dodik.

Sfâșiată de un război sângeros între comunități în anii ’90 (100.000 de morți), Bosnia este în prezent o țară divizată în două entități: sârbii, în favoarea neutralității militare a țării, și bosniacii-croați, ai căror lideri doresc ca țara să adere la NATO. Pentru astfel de decizii este necesară unanimitatea reprezentanților celor trei comunități. Șeful statului rus i-a mulțumit lui Milorad Dodik – care este ținta sancțiunilor americane și britanice din cauza amenințărilor sale separatiste – pentru „menținerea unor relații regulate cu Rusia”, potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului. „Știm că situația din republică nu este ușoară. Suntem pregătiți să discutăm și despre ea”, a declarat Putin.

Dodik, care s-a întâlnit luni la Minsk cu președintele belarus Alexander Lukașenko, a subliniat că politica sa a împiedicat Bosnia să se alinieze în mod oficial la sancțiunile occidentale care vizează Belarus și Rusia. Liderul sârb bosniac, care își manifestă în mod regulat admirația pentru Vladimir Putin, este unul dintre puținii politicieni europeni care au continuat să se întâlnească cu președintele rus după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...