G4Media.ro

Declin demografic: Patru unităţi de învăţământ din Bistriţa-Năsăud se vor închide din…

Sursa foto: Pexels / Dids .

Declin demografic: Patru unităţi de învăţământ din Bistriţa-Năsăud se vor închide din cauza lipsei elevilor

Trei şcoli şi o grădiniţă cu program normal din judeţul Bistriţa-Năsăud, toate din mediul rural, se vor închide începând cu anul şcolar 2024-2025, iar elevii şi preşcolarii vor merge să studieze la unităţile de învăţământ din centrele de comună, a anunţat miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural, inspectorul şcolar general Cristian Nicula, transmite Agerpres.

Este vorba despre şcoala gimnazială Colibiţa, şcolile primare din Archiud şi Visuia şi grădiniţa cu program normal din Ţăgşoru.

„Sunt sub limitele aprobate de lege. Propunerea a fost a şcolilor de centru şi elevii care mai sunt în respectivele şcoli se vor reloca la centru”, a explicat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bistriţa-Năsăud.

În plus, şcoala gimnazială din satul Viţa îşi va pierde personalitatea juridică, iar alte cinci unităţi de învăţământ din mediul rural se vor transforma: două şcoli gimnaziale din Sângeorzul Nou şi Suplai vor deveni şcoli primare, iar două şcoli primare şi una gimnazială din localităţile Dobricel, Mititei şi Alunişul se vor transforma în grădiniţe cu program normal.

În pofida şcolilor închise sau transformate, IŞJ a prevăzut pentru anul şcolar viitor 2.466 de clase, cu 80 mai multe decât în prezent, şi o populaţie şcolară de 50.172 de copii, în creştere cu 1.351.

Reţeaua şcolară la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud pentru anul şcolar 2024-2025 va cuprinde: 103 unităţi de învăţământ de stat cu personalitate juridică, 174 unităţi de învăţământ de stat arondate, cinci unităţi de învăţământ special de stat cu personalitate juridică, o unitate de învăţământ special de stat arondată, cinci unităţi de învăţământ extraşcolar de stat cu personalitate juridică, o unitate de învăţământ extraşcolar de stat arondată şi 14 unităţi de învăţământ particular cu personalitate juridică. AGERPFRES (A – autor: Tina Dumitrescu, editor: Karina Olteanu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De ce să faci copii, să aibă copiii specialilor slugi?