G4Media.ro

Declarația lui Macron care a iritat Bulgaria: Prefer să văd oameni venind…

Declarația lui Macron care a iritat Bulgaria: Prefer să văd oameni venind din Guineea sau Côte d’Ivoire legal, care sunt aici și fac această muncă, decât filiere bulgare sau ucrainene clandestine

Stânga nu este singura ofensată de interviul acordat de Emmanuel Macron revistei săptămânale “Valeurs actuelles”. Prim-ministrul bulgar, Boiko Borisov (PPE), nu-și revine, scrie Le Point, citată de Rador.

 • Un pasaj din interviu a provocat emoție și s-a aflat pe prima pagină a presei de la Sofia. Emmanuel Macron pledează pentru o imigrație economică legală, controlată, și își dezvăluie fondul gândirii fără niciun filtru: “Există locuri de muncă pe care nu le veți ocupa cu francezi, cum este meseria de spălător de vase. Sunt lucid: era imposibil și acum 40 de ani! Prefer să văd migrație legală, înregistrată, în limita unor cote, vreme de x ani mai curând decât muncă detașată ascunsă. Prefer să văd oameni venind din Guineea sau Côte d’Ivoire legal, care sunt aici și fac această muncă, decât filiere bulgare sau ucrainene clandestine”.

Ambasadoarea Franței la Sofia, convocată

Șocate, autoritățile bulgare au reacționat violent. Florence Robin, ambasadoarea Franței la Sofia, este convocată luni la Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia. Ambasadorul bulgar la Paris, Anghel Ciolacov, va face un protest solemn pe lângă autoritățile franceze.

Relațiile s-au tensionat în așa măsură încât Emmanuel Macron a preferat să-i telefoneze direct lui Boiko Borisov pentru a rezolva “neînțelegerea”, s-a aflat sâmbătă seară dintr-o sursă de la Palatul Elysée.

Acest incident diplomatic se înscrie într-un context tensionat: mai întâi, redeschide problema muncitorilor detașați care au făcut obiectul unei directive revizuite după doi ani de procedură și o înfruntare delicată cu țările din Estul Europei Centrale.

Dar, mai ales, președintele părea să facă puțin caz de faptul că Bulgaria face parte din Uniunea Europeană și, în consecință, trebuie să beneficieze, ca toate statele membre, de libera circulație a persoanelor, una din cele patru libertăți fundamentale ale UE.

Președintele Macron, exprimându-și preferința pentru muncitori africani legali, îi șochează pe partenerii noștri europeni pe care îi asociază, de altfel, cu traficul organizat.

Se înțelege că referirea este neplăcută pentru prim-ministrul Boiko Borisov, care se bate, an după an, să lupte împotriva mafiilor.

Munca lui este de altfel salutată, în octombrie, de Comisia Europeană, care urmărește, în Bulgaria, ca și în România, “mecanismul de cooperare și verificare” (MCV).

“Comisia estimează că progresele făcute de Bulgaria conform MCV sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele luate de țară în momentul aderării la UE. Bulgaria va trebui să continue să acționeze fără încetare pentru concretizarea angajamentelor menționate în acest raport în vederea unei legislații concrete și unei aplicări a ei durabile. (…) Înainte de a lua o decizie finală, Comisia va ține cont de observațiile Consiliului și ale Parlamentului European.

”O incontinență verbală și intelectuală”

Incidentul diplomatic provocat de ieșirea șefului statului este sever comentat de un oficial de la Bruxelles: “Este o incontinență verbală și intelectuală. Bulgaria este în UE. Emmanuel Macron pare să nu o știe”.

Condițiile acestui interviu acordat “Valeurs actuelles” au dat sudori reci anturajului șefului statului, după cum relatează cotidianul “L’Opinion”. Emmanuel Macron a improvizat acest interviu în avionul prezidențial în timpul zborului de întoarcere din călătoria sa în oceanul Indian. Pentru alții, e cam grosolan și improvizația nu are ce caută în ceea ce pare o strategie “total de dreapta” în vederea prezidențialelor din 2022.

Boiko Borisov este cu atât mai puțin tentat să fie indulgent cu cât Emmanuel Macron l-a exasperat la ultimul summit european à propos de extinderea Uniunii.

Președintele francez s-a opus deschiderii procedurii de aderare pentru Albania și Macedonia. Macedonia de Nord a acceptat un compromis având în fundal promisiunea nescrisă a unei apropieri de Europa.

Rigiditatea lui Emmanuel Macron i-a pus pe prim-ministrul bulgar și pe președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, într-o poziție neplăcută de mare dezechilibru.

Sursa: Le Point/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu/ Sursa Foto: Facebook/ Emmanuel Macron

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Macron, acest „ghinion” de pe Champ Elysee…….

 2. Noi cu Ciolacu, bulgarii cu Ciolacov. Or fi avand si vreun Nicoliceava (ca trebuie sa fie feminin)? Sau vreun Ciordakev?
  Nu ar fi mai bine sa se mute Franta cu totul in Guineea sau Côte d’Ivoire? Ca doar au atatea vase de spalat!
  Curat “Valeurs actuelles”! Macron = 0 (zero).

  • E Nicoliceva, ca ar fi Nicolicev. 🙂

  • Ioi, ce va mai scremeti toti sa aparati un PSD-ist de la sud de Dunare, un Cap de Porc putin mai ne-analfabet si bransat bine in marea familie PPE, omul care a bagat fitile anti-Kövesi la Bruxelles pentru ca la el acasa anticoruptia nu exista.

   Intamplator ai nimerit ceva, dl. Goe. Nicolicea lui Borisov se numeste Rumen Nikolov, zis Pasha, partenerul lui de afaceri si de karate si seful celui mai puternic clan mafiot al vecinilor bulgari.

   In 2007, o investigatie in SUA il descrie pe Borisov, care si-a inceput cariera in anii 90 ca rachet, drept: “a business partner and former associate of some of the biggest mobsters in Bulgaria.”

   Si ca sa vezi coincidenta, la alegerile din 2009 pe listele partidului lui Borisov figurau cel putin 5 indivizi suspectati de trafic de carne vie. Asta e proxenetul sef pe care il aparati voi de raul de Macron.

  • @Jormania:
   Nu stiu de ce spui ca ii apar pe Borisov & Co. Stiu si eu cate ceva despre el. Am recitit ce am scris si nu vad nimic pozitiv la adresa lui. Nu imi plac deloc. Dar nici Macron!

 3. Explicatia este cu totul alta. E Macron, aplica cu sarg, „la feuille de route” care i’a fost data de catre cei care au facut posibila alegerea sa: marii patroni. In franceza, avem un cuvant pentru ceea ce a declarat acest infect personaj: „le négrier”.
  Bineinteles ca marii patroni, prefera angajati platiti cu „lance-pierre”, africani. Este principala cauza a imigratiei africane, in Franta. Un sinistru personaj, E Macron.

 4. Nea Ciolos, unde esti tati, hai repede sa-l intelegi pe domn’ presedinte si sa detensionezi lucrurile!
  Bai, sint de-o rautate, ce-ai ma cu omul? Deja mi-am tras doua palme.

 5. Nu sunt bulgar, insa ma pun in pielea lor. Daca acest gigolo vorbea la fel si despre romanii care muncesc in Franta, noi cum ne-am fi simtit? In locul lui Borisov as expulza ambasadorul francez si l-as pune pe Micron sa-mi ceara scuze public. De asemenea, Micron mai trebuie sa explice si de ce a blocat inceperea negocierilor dintre UE si Albania si Macedonia de Nord. O idiotenie tipic franceza. Insa daca „Occidentul select” prefera mai degraba arabeti si negri decat europeni care mucesc legal…asta este. Stim ca francezii, belgienii si altii isi iubesc nespus fostele colonii pe care poate doresc sa le exploateze din nou acum, in schimbul acceptarii de migranti.
  Cam trista Europa….

  • Ca E Macron nu este un bun presedinte, suntem de accord. Marele patronat prefera muncitori platiti extrem de prost, pentru a pune presiune pe salarii, iar E Macron, este omul lor, pus de catre ei (un adevarat tur de forta, cum au reusit sa-l faca sa fie ales)

   Insa „Occidentul select” cum scrieti, nu are preferinte, altfel, nu erau acum intre 4.000.000 si 5.000.000 de romani, in acest occident.

   Nu asimilati un popor cu un politician, altfel tot occidentul ar fi putut asimila romanii, cu Dancila, Dragnea, Nastase, etc. Or, nu a facut’o si nu o face.

 6. Câtă prostie in mintea unora sa amestece psdul in discursul jenant a lui „micron”

 7. „Boiko Borisov, care se bate, an după an, să lupte împotriva mafiilor”

  Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

  Poate impotriva vreunei grupari rivale, desi nu stiu daca a mai ramas vreuna avand in vedere ca Boiko cam capusaza tot ce prinde iar justitia din Bulgaria e visul umed al lui Dragnea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.