G4Media.ro

Decizie importantă a Înaltei Curți în dosarul în care Andreea Cosma primise…

Decizie importantă a Înaltei Curți în dosarul în care Andreea Cosma primise 4 ani cu executare: Instanța NU încetează procesul penal pe prescripție, ci așteaptă hotărârea CJUE pe prescripție în dosarele de corupție

Un complet de 3 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție – format din magistrații Rodica Aida Popa, Oana Burnel și Simona Cârnaru – a decis să NU înceteze procesul penal pe prescripție în cazul fostei deputate PSD Andreea Cosma, ci să repună cauza pe rol și să discute consecințele ”existenței” pe rolul CJUE a unor procese privind ne-retroactivarea deciziilor CCR pe prescripție, pe principiul legii penale mai favorabile, în dosarele de corupție, potrivit portalului Instanței supreme.

Repune cauza pe rol în vederea discutării efectelor existenţei pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a cauzelor C-74/23 şi C -131/2023 (…) Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 12 octombrie 2023”, este decizia Instanței.

Curtea de Apel Ploiești încetase procesul penal

Pe 5 aprilie acest an, Curtea de Apel Ploiești a decis să aplice deciziile CCR și ÎCCJ privind prescripția și să înceteze procesul penal în dosarul de corupție al fostei deputate PSD Andreea Cosma.

Andreea Cosma a mai beneficiat de o decizie CCR, cea privind presupusa componență nelegală a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în sensul că nu ar fi fost specializate pe corupție. Înalta Curte a anulat condamnarea de 4 ani de închisoare a Andreei Cosma în iunie 2020. Ea fusese condamnată la 4 ani de detenție efectivă în decembrie 2018.

Decizie de încetare a procesului penal și pentru tatăl și fratele fostei deputate

Tot pe 12 octombrie, în rejudecare, Tribunalul Prahova a decis să înceteze procesul penal ca urmare a intervenirii prescripției în cazul tatălui și fratelui Andreei Cosma, Mircea și Vlad Cosma.

În primă instanță, în 2016, ei primiseră 8, respectiv, 5 ani de închisoare cu executare. Prima condamnare a fost anulată tot ca urmare a deciziei CCR privind presupusa componență nelegală a completurilor de 3 judecători. Apoi, dosarul a fost trimis la Prahova întrucât Vlad Cosma nu mai avea calitatea de deputat.

La ce se referă cauzele C-74 și C-131 de pe rolul CJUE

Cauza C-131/23 a fost deschisă după ce, pe 27 februarie 2023, Curtea de Apel Braşov a sesizat Curtea de Justiţie a UE (CJUE) într-un dosar de corupţie al fostului preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, dosar aflat în fază de contestaţie în anulare.

CA Braşov a întrebat instanţa de la Luxemburg dacă poate să nu aplice deciziile CCR și ÎCCJ privind prescripţia în dosarele de corupţie în condiţiile în care România s-a angajat prin Tratatul de aderare la UE să combată corupţia. Vezi detalii aici.

Pe 24 iulie 2023, CJUE a dat verdictul în cauza C-107/23 și a decis că instanțele românești nu trebuie să aplice decizia ÎCCJ de interpretare a deciziilor CCR privind prescripția.

Practic, CJUE a spus că instanțele pot aplica deciziile CCR privind prescripția în perioada 2018 – 2022, dar nu pot aplica decizia ÎCCJ care extindea această perioadă până în 2014, pe principiul legii penale mai favorabile.

Cu alte cuvinte, a decis CJUE, faptele penale se prescriu mai repede doar în perioada 2018 – 2022, ca urmare a deciziilor CCR, nu și în perioada 2014 – 2018, cum decisese ÎCCJ.

Doar că instanțele românești au concluzionat că decizia CJUE în cauza C-107/23 se referea doar la procesele de fraudă cu fonduri europene, evaziune fiscală și contrabandă. În cauza C-131/23, CJUE este așteptată să ia o decizie similară și în dosarele de corupție.

Decizia ÎCCJ în cazul Andreei Cosma este importantă pentru că este prima de acest gen în cazurile aflate în apel. Se conturează o practică a ÎCCJ, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro, în sensul că instanțele au respins toate recursurile în casație formulate de DNA după decizia CJUE din 24 iulie 2023, care nu mai erau în termen.

Rămâne de văzut ce va face ÎCCJ în recursurile în casație declarate în termenul de 30 de zile (precum în dosarul Ioana Băsescu) și în dosarele aflate în apel, cum e cel al Andreei Cosma.

Alex Costache este și jurnalist la Știrile TVR

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Daca n are riduri pe Muntele Venus, sa faca video ciat.

  2. Pedepsele sunt pentru fraieri. Romania-stat eșuat.

    • De văzut comentariile celui ce semnează că Andrew Brandon.Deci face referire la art.5 alin.2 privind actele normative declarate neconstituționale care trimite la aplicarea alin.1 privind legea mai favorabilă dacă aceste norme declarate neconst.sunt mai favorabile.Ori arată că normele penale de după 2014 nu sunt mai favorabile,inclusiv pentru 2018/222,întrucât nici art 155 alin.1 (declarat neconst.) și nici art 155 alin 4 (ce nu a făcut obiect al verificărilor de const.) nu sunt norme mai favorabile Deci rămâne că regimul aplicabil sa fie cel anterior lui 1.02.2014 ca fiind mai favorabil.

  3. Adio, justiție română. Pa și pu’!

  4. Bravo judecătorilor corecți,cu adevărat independenți,pentru decizia adoptată!

  5. Dar să nu facem presupuneri,practic instanța supremă nu a luat nicio decizie,ci a hotărât să amâne cauza pe 26 octombrie pentru a dezbate aspectele reliefate în articol.Atunci,pe 26 octombrie sau la dată ulterioră(în caz de amânare a pronunțării) vom ști soluția finală.Dar e bine că măcar se pune problema în discuție.

  6. sa su.ga osu CCR, ICCJ, si toate instantele care se leaga de tehnicalitati ca sa scape marii corupti

    adica e clar pentru toata lumea ca inculpatii sunt vinovati, s-au administrat proble concludente si ne legam de faptul ca nu s-a dat hotararea instantei la timp? e vinovat inculpatul! wtf?! ce ma intereseaza pe mine ca voi (judecatorii, magistratii, procurorii) n-ati avut timp sau v-ati miscat incet?