G4Media.ro

Decizie cu impact în Educație: România și Republica Moldova își vor recunoaște…

Decizie cu impact în Educație: România și Republica Moldova își vor recunoaște reciproc diplomele, certificatele și titlurile științifice

Miniştrii educaţiei din România şi Republica Moldova, Sorin Cîmpeanu şi Anatolie Topală, au semnat, marţi, la Palatul Victoria, Acordul între guvernele celor două ţări privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, documentul face parte din setul de angajamente asumate de cele două guverne în Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între România şi Republica Moldova, semnată tot marţi la Bucureşti.

„Textul Acordului conduce la aplicarea unor noi reguli simplificate de recunoaştere, concomitent cu reglementarea recunoaşterii unor noi diplome sau certificate. Aplicarea noilor reguli de recunoaştere de către autorităţile din cele două state, universităţi şi unităţi de învăţământ se va realiza în mod transparent, corect şi nediscriminatoriu, în beneficiul solicitanţilor”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că ministerele Educaţiei din cele două state consolidează, prin semnarea acestui Acord, relaţiile bilaterale în domeniul educaţiei, ceea ce va contribui la creşterea calităţii sistemelor de educaţie şi formare profesională în spiritul politicilor europene în materie, precum şi la îmbunătăţirea accesului cetăţenilor români şi a celor din Republica Moldova.

Cadrul juridic al cooperării cu Republica Moldova în domeniul educaţiei va fi consolidat prin semnarea în perioada următoare a unui protocol de colaborare între Ministerele Educaţiei din cele două state, se mai spune în comunicat.

Semnarea Acordului a avut loc în contextul vizitei pe care preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat-o în România şi marchează o etapă importantă în facilitarea mobilităţii academice şi profesionale între cele două state, la 11 ani distanţă de intrarea în vigoare a ultimei revizuiri a Acordului iniţial semnat în anul 1998.

sursa: Agerpres.ro, Sursa Foto: Pexels / Ron Lach

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Submediocritatea își pierduse perechea!

  2. Sa vezi acum valul de politicieni romani cu titluri de doctori in toate stiintele, obtinute la Balti

  3. Pai si Doctorii Docenți Savanții de Renume Mondial din PCR-PSD cum au „profesat” pana acum ?😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  4. Mai degraba plagiatele si falsurile legalizate de coruptii patriei.

  5. Ei recunosc doctoratele noastre, noi pe ale lor. Cred că e meci nul. Probabil că Ucraina ar accepta un acord asemănător. Pe când o înțelegere de aceaşi natură cu Europa de Vest, SUA, Canda?

  6. Intr-adevar, aceasta decizie va avea un impact major in relatiile dintre cele doua state surori ( in ce sens?). Din nefericire cunosc ,, studenti” la doua facultati din R. Moldova care nu au pregatirea nici unui elev de clasa a-IV-a. Pur si simplu nu stiu sa scrie si sa citeasca in in limba romana, daramite sa mai si inteleaga. Nu mai vorbesc la matematica, fizica ,chimie etc. Nu spun ca o parte dintre ,,intelectualii” nostri ar fi mai breji. Dar, totusi, cei mai slabi de la noi sunt net superiori celor eminenti de la ei. Spun asta in cunostinta de cauza, locuind in apropierea granitei cu R. Moldova si avand relatii stranse cu ei. Nu spun ca la ei nu or fi si exceptii. Dar ca sa echivalezi studiile lor, fara o minima verificare, este deja o mare prostie.