G4Media.ro

Decizie a SUA cu implicații globale: Washingtonul vrea să se retragă din…

Decizie a SUA cu implicații globale: Washingtonul vrea să se retragă din tratatul de neproliferare a armelor nucleare INF din cauza încălcării de către Rusia

SUA ar urma să anunțe săptămâna viitoare intenția de a se retrage din Tratatul privind Forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF, semnat în 1987 de președinții Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov), anunță FoxNews și New York Times, care citează oficiali de rang înalt din Administrația Trump. Tratatul împiedică puterile nucleare să își dezvolte rachetele cu o rază de acţiune între 500 şi 5.000 de kilometri, ceea ce a oferit în esenţă protecţie continentului european.

Potrivit surselor citate, consilierul prezidențial pe securitate, John Bolton, va informa Rusia săptămâna viitoare despre decizia SUA. Motivul? Încălcările repetate de către Rusia ale acestui tratat.

Din 2014, SUA acuză Rusia de încălcări ale tratatului INF, iar Washingtonul a impus sancţiuni cu scopul de a presa Rusia să se conformeze. Dar în contextul celorlalte sancţiuni menite să pedepsească Rusia pentru anexarea Crimeii şi agresiunea militară din estul Ucrainei, măsurile cu privire la INF nu par să fi avut vreun efect.

În anul 1987, Tratatul INF a interzis toate rachetele cu o rază de acţiune între 500 şi 5.000 de kilometri. Tratatul a mai interzis de asemenea rachetele de croazieră Pershing, de fabricaţie americană, care au fost dezvoltate de SUA şi Germania şi pe care Rusia le vedea drept o ameninţare serioasă.

Rusia, la rândul său, a acuzat SUA de o presupusă încălcare a Tratatului INF prin amplasarea în România a componentelor scutului anti-rachetă, în ciuda faptului că atât Washingtonul, cât și Bucureștiul au demonstrat că interceptorii balistici (fără încărcătură) de la Deveselu nu pot stopa arsenalul ofensiv al Moscovei, fiind destinați contracarării amenințărilor din Orientul Mijlociu și Coreea de Nord. Kremlinul a amenințat în repetate rânduri că România va suferi ”consecințe” ca urmare a amplasării scutului anti-rachetă, în ciuda evidențelor că acest scut nu este îndreptat contra Rusiei.

Foto: Reagan și Gorbaciov semnează tratatul INF (sursa Arhivele Nationale SUA)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Acord cu Iranul: USA se retrage, dar nu e vina lor, e vina Iranului ca americanii rup acordul!

  Acord cu Rusia: USA se retrage, dar nu e vina lor, e vina Rusiei ca americanii rup acordul!

  Cat ii mai suportam pe licuricii astia de prost gust?

  • Mai Papagal bolsevic! ! Nu au legatura cele doua Acorduri.
   In cazul cu Iranul, Acordul era un pus in cu totul alti termeni: Fiecare parte avea voie sa se retraga daca considera ca cealalta parte incalca ,,spiritul” Acordului. Ceea ce Administratia Trump a facut.
   In cazul Acordului cu ,,Rachete de Raza scurta si medie” spune clar ca fiecare parte nu are voie sa construiasca si sa desfasoare astfel de rachete, ceea ce Rusia, in mod parsiv, a incalcat. Corect era ca Putin sa se fi retras fatis din Acord, si nu sa-l trilita pe Kuzmin sa se smiorcaiasca magareste la Bucuresti despre ,,lansatoarele” de la Deveselu.
   Acordul despre Rachete cu SUA spune clar: ,,Rachete”, si nu interzicerea oricarui lansator anti-balistic care ar putea fi eventual adaptat pentru rachete de croaziera. Pentru asta trebuie ca Putin sa dovedeasca ca SUA au adus rachete de croaziera propriuzise la Deveselu. Ceea ce nu e cazul sa fi reusit.

  • Pai nu-i mai suporta ! Da tu primul semnalul si iesi in mod spontan sa protestezi in Piata impotriva lor !

   „Papagalule” ! Auzi : „Cat ii mai suportam” ! :)))

   Si ce-o sa le faci/faceti cand va veti hotari ca nu-i mai puteti suporta ?

   PS. Mars la SputniK !

 2. Parca nu le mai vina sa troleze nici Morjam nici asistentul… le a fac americani praf sursa de venit!!$