G4Media.ro

Debutanți în Parlamentul European: un pilot de curse din Cehia, un fost…

Sursa foto: © Silver11 | Dreamstime.com / Photo 15772409

Debutanți în Parlamentul European: un pilot de curse din Cehia, un fost parașutist italian și un influencer anti-establishment din Spania

În timp ce atenția s-a concentrat pe câștigurile extremei drepte în alegerile pentru Parlamentul European, unii candidați anti-sistem și cu discursuri deschise de stânga și de dreapta sunt gata să își ocupe locurile la Strasbourg. Iată o selecție a legislatorilor nou aleși, făcută de Reuters.

Republica Cehă

Filip Turek – Partidul Automobiliștilor

Colecționarul de mașini și fostul pilot de curse auto ceh Filip Turek este membru al Partidului Automobiliștilor – un grup eurosceptic nereprezentat în parlamentul ceh, care afirmă că apără drepturile șoferilor în fața politicilor UE privind clima.

A format o coaliție cu partidul Jurământul, împreună ajungând pe locul trei în alegerile europene cu 10,3%. Turek, în vârstă de 38 de ani, și-a văzut popularitatea crescând prin intermediul rețelelor de socializare cu imaginea sa de „petrolist” și cu apelurile sale de a remodela Europa. Dar poliția a investigat și fotografii în care a folosit salutul nazist în urmă cu câțiva ani și alte activități care ar putea sugera simpatia pentru naziști. El nu a fost acuzat și a respins acuzațiile ca fiind o neînțelegere a unui umor de prost gust din trecut.

Germania

Marie Agnes Strack – Zimmerman – Partidul Liberal Democrat (FDP)

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, o cunoscută membru al Bundestagului german și expert militar, va intra în Parlamentul European din partea partidului său democrat – liberal, FDP.

Ea este o susținătoare fermă a Ucrainei și l-a criticat în repetate rânduri pe cancelarul german Scholz, partenerul său de coaliție, pentru că a fost prea ezitant în ceea ce privește furnizarea de arme, inclusiv rachetele de croazieră germane „Taurus”.

Recent, ea a declarat că Scholz este un „autist atotștiutor”.

În vârstă de 66 de ani, a criticat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru că a impus mai multă birocrație și a reglementat excesiv economia.

Ea a cultivat o abordare de „text simplu” (Klartext). Sloganul ei pentru campanie a fost „Strack-Zimmermann – argumentativ în Europa”.

Italia

Generalul Roberto Vannaci – Liga

Vannacci este un general al armatei italiene care a publicat anul trecut o carte denigratoare la adresa persoanelor LGBTQ+, a migranților, a minorităților și a feministelor. Ideile sale au stârnit indignare din mai multe părți, dar au avut ecou la liderul Ligii (extremă dreapta), Matteo Salvini, care l-a înscris ca principal candidat al partidului său.

În cartea sa de succes, Vannacci a pus la îndoială faptul că persoanele de culoare ar putea fi vreodată italiene, chiar dacă s-au născut în țară, și a apărat dreptul unei persoane „de a urî”.

În vârstă de 55 de ani, fost comandant de parașutiști, Vannacci a fost atașat militar la ambasada Italiei la Moscova. El este anchetat pentru deturnare de fonduri în perioada în care a fost în Rusia, lucru pe care îl neagă. De asemenea, a fost suspendat din armată, fiind acuzat că a discreditat armata prin cartea sa.

Ilaria Salis – Alianța Italiană Verde și de Stânga (AVS)

Salis, o profesoară italiană în vârstă de 39 de ani, a fost reținută în Ungaria timp de mai bine de un an pentru că ar fi agresat militanți de extremă dreapta, lucru pe care îl neagă. Cazul ei a stârnit indignare în Italia în februarie, când a fost condusă la o audiere în instanță cu picioarele și mâinile legate și cu un lanț în jurul taliei.

Procurorii cer o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru ea. Mult discutatul caz i-a asigurat un loc pe lista electorală a AVS și, în calitate de europarlamentar ales, se bucură acum de imunitate și trebuie să fie eliberată de Ungaria.

Polonia

Daniel Obajtek – Partidul Lege și Justiție (PiS)

Director executiv al rafinăriei Orlen, controlată de stat, din 2018 până când partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) a pierdut puterea în 2023, Daniel Obajtek se confruntă cu mai multe anchete.

Procurorii investighează dacă Orlen a redus în mod artificial prețurile la carburanți înainte de alegerile din 2023 pentru a ajuta PiS și dacă a vândut active aparținând companiei poloneze de rafinare Lotos sub valoarea sa pentru a obține autorizația de reglementare pentru o preluare.

De asemenea, ei investighează pierderea a aproximativ 400 de milioane de dolari de către Orlen Trading Switzerland (OTS) în plăți anticipate.

Sub conducerea lui Obajtek, Orlen a achiziționat editura de ziare Polska Press. Criticii au spus că a fost o încercare a PiS de a obține mai mult control asupra mass-media, dar Orlen a declarat că a fost o tranzacție pur comercială.

Obajtek a lipsit de la mai multe audieri programate în fața unei comisii parlamentare și nu s-a prezentat pentru a fi interogat la biroul procurorului. El neagă orice abatere.

Grzegorz Braun – Partidul Confederația

Grzegorz Braun, de la partidul polonez de extremă dreapta Confederația, a provocat un scandal internațional în decembrie, când a luat un extinctor de pe un perete din holul parlamentului pentru a stinge lumânările aprinse în cadrul sărbătorii Hannukah.

Ulterior, Braun a urcat pe podiumul din sală, descriind sărbătoarea evreiască drept „satanică” și spunând că restabilește „normalitatea”.

Braun, care a făcut și declarații pro-ruse în trecut, câștigase deja notorietate prin acrobații precum aruncarea la coșul de gunoi a unui brad de Crăciun decorat în culorile Uniunii Europene și ale Ucrainei și deteriorarea unui microfon în timpul unui discurs al unui istoric al Holocaustului.

Spania

Teresa Ribera – Partidul Socialist

Ministrul spaniol al energiei, Teresa Ribera, în vârstă de 55 de ani, va conduce contingentul de 20 de eurodeputați pe care Partidul Socialist l-a păstrat după ce sondajele de opinie au indicat inițial că partidul de guvernământ se îndreaptă spre o înfrângere severă.

Tehnocrata Ribera a ocupat postul de ministru timp de șase ani și a fost influentă la Bruxelles, unde a fost o susținătoare a reformei pieței energetice a blocului.

Anul trecut, când Spania a deținut președinția rotativă a UE, ea a fost o figură cheie la conferința COP28 din Dubai. Ea nu a exclus posibilitatea de a ocupa un post la următoarea Comisie Europeană.

În Spania, ea a păstorit o agendă verde ambițioasă începând din 2018, susținând o tranziție mai dură și mai rapidă către o economie cu emisii zero de dioxid de carbon.

Jorge Buxade – Partidul Vox

Jorge Buxade, 48 de ani, a condus partidul spaniol de extremă dreapta VOX la o poziție solidă în alegerile de duminică, ducând numărul de locuri la șase de la patru.

El a fost vocea partidului la Bruxelles în ultimii cinci ani.

Performanța VOX nu a fost la fel de puternică precum cea a altor grupuri de extremă-dreapta din cadrul blocului și a fost mai slabă în ceea ce privește ponderea în totalul voturilor decât la cele mai recente alegeri la nivel național din iulie anul trecut.

Rezultatul partidului a fost considerat puternic având în vedere concurența din partea influencerului nonconformist Alvise Perez și a mișcării sale „Petrecerea s-a terminat”, care a obținut trei locuri.

Buxade face parte din aripa cea mai conservatoare a VOX, al cărei lider, Santiago Abascal, oscilează între o poziție libertariană, cu taxe reduse și un guvern mic, și poziții ultraconservatoare anti-imigrație și împotriva drepturilor homosexualilor.

Alvise Perez – Partidul „Petrecerea s-a terminat”

Influencerul anti-establishment Alvise Perez a obținut 800.000 de voturi și trei locuri în Parlamentul European, în principal de la votanții tineri de sex masculin care văd în activistul de extremă dreapta un model de urmat.

Partidul său nu are un program electoral, în afară de a propune construirea unei închisori fără piscină sau sală de sport pentru politicienii corupți. Perez a promis că va renunța la salariul său de europarlamentar dacă va fi ales.

Alvise, care are mai multe dosare judiciare în curs de soluționare pentru presupuse calomnii, nu s-a angajat într-o campanie tradițională, dar a profitat de conturile sale de pe rețelele de socializare – aproape un milion de urmăritori pe Instagram, peste 500.000 de abonați pe Telegram – pentru a face popular în toată Spania simbolul său, o veveriță cu o mască de Guy Fawkes.

Franța

Jordan Bardella, Partidul Reunirea Națională

Un tânăr de 28 de ani, cu un public entuziast în rândul unor tineri din Franța, Jordan Bardella este vedeta Partidului Reunirea Națională (RN) al lui Marine Le Pen, care a condus partidul de extremă dreapta spre victorie în fața centriștilor lui Macron la votul de duminică.

Deja europarlamentar, după ce a fost ales pentru prima dată în 2019, Bardella a contribuit la extinderea atractivității RN, conducând eforturile de a renunța la trecutul său rasist, concentrându-se pe probleme de economie, imigrație și critici la adresa Uniunii Europene.

El își îmbrățișează rădăcinile din clasa muncitoare de la periferia dură a Parisului, citându-și mama imigrantă italiană și Le Pen ca fiind cele două femei cărora le datorează totul.

Președintele francez Emmanuel Macron a convocat duminică alegeri parlamentare anticipate pentru sfârșitul acestei luni. În cazul în care extrema dreaptă ar câștiga o majoritate absolută la acest scrutin, Bardella ar fi cel mai probabil candidatul pentru funcția de prim-ministru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...