G4Media.ro

De la prezentarea emisiunii „Poland’s Got Talent!” în competiția pentru prezidențiale. Cine…

De la prezentarea emisiunii „Poland’s Got Talent!” în competiția pentru prezidențiale. Cine este polonezul care susține că vrea să spargă monopolul celor două mari partide care se bat pentru cea mai înaltă funcție în stat

Este cunoscut mai degrabă ca prezentator al emisiunii „Poland’s Got Talent!”, dar Szymon Hołownia vrea să câștige o competiție mult mai importantă: cursa prezidențială, scrie Politico.eu

Hołownia (44 de ani) este o figură complet nouă în politica poloneză – dar și ca prezentator de show TV, el fiind autorul unor cărți despre religie și activist pentru cauze umanitare – însă potrivit ultimelor sondaje este pe punctul de a termina cursa pe locul trei la alegerile programate pentru acest weekend.

Dacă acest lucru se va întâmpla, nu va intra în turul doi, dar spriinul pe care îl va primi ca independent ar fi o rupere de ritm majoră pentru cele două mari partide politice.

Hołownia afirmă că a decis să candideze pentru cea mai înaltă poziție în stat pentru că nu este de acord cu direcția în care se îndreaptă viața politică din Polonia și că singurul mod prin care acest lucru se poate schimba este implicarea.

El a declarat pentru Politico.eu că n-a mai putut suporta luptele nesfârșite între cele două mari partide: Lege și Justiție (PiS) de dreapta și Platforma Civică (PO) de centru.

”Nu vreau să sfârșesc în apatie or într-un fel de rebeliune anti-sistem, ci să declanșez o revoluție constructivă”, a mai spus Szymon Hołownia.

”Nu doar în Europa dar și în alte locuri de pe planetă putem observa tendința inovării în politică”, a declarat el, referindu-se la campaniile de succes ale unor candidați din afara sistemului politic: președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, al Slovaciei, Zuzana Caputova, Alexandria Ocasio  – Cortez aleasă în Congres.

Alegerile prezidențiale din Polonia erau programate să aibă loc în data de 10 Mai, dar au fost amânate din cauza crizei generate de coronavirus, iar dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, Hołownia s-ar fi putut afla într-o poziție chiar mai bună.

La vremea respectivă, unele sondaje îl creditau cu șanse de a intra în turul doi și chiar câștigând în fața lui Andrezej Duda (PiS).

Alegerile au fost amânate pentru 28 Iunie iar PO și-a schimbat candidatul. Małgorzata Kidawa-Błońska a fost înlocuit cu Rafał Trzaskowski, care a luat din voturile lui Hołownia în campanie.

În timpul restricțiilor impuse de epidemie, Hołownia și-a mutat campania online, unde a realizat zilnic transmisii live pe Facebook și a interacționat cu userii pe Instagram.

A reușit astfel să strângă grație sprijinului masiv din online peste 7 milioane de zloți (1, 6 milioane de euro), cea mai mare sumă strânsă vreodată online de un candidat în Polonia.

Hołownia nu este singurul care încearcă să spargă sistemul bipartid. La ultimele alegeri, de exemplu, cântărețul Paweł Kukiz a obținut aproape 21% din voturi ca independent fără să prezinte un program electoral.

Hołownia a câștigat însă simpatizanți pe baza unui manifest electoral, în care susține că se va concentra pe securitate, incluziune socială și că va restabili statul de drept în Polonia. Candidatul acordă mare atenție transformărilor din zona ecologică, afirmând că va recurge la un ”veto verde” în calitate de președinte pentru a respinge legile care încalcă principiul neutralității climatice.

Dar Hołownia are parte și de numeroși critici.

După ce a ajuns deja vedetă de televiziune, Hołownia a încercat de două ori să ajungă preot și este un catolic devotat. În timpul campaniei, el a declarat că nu va aproba imediat nici o lege care ar urma să legalizeze avortul sau căsătoria între persoane de același sex și a pus în discuție utilizarea pastilelor contraceptive, stârnind critici din partea opoziției de stânga.

Sursa: Politico.eu/ Traducerea și adaptarea: G4Media.ro

Sursa Foto: Szymon Hołownia/ Facebook

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Votul Alexandrei Ocasio Cortez, nu a fost pentru presedentie, sau guvern, unu la mana, doi la mana, Ocasio Cortez a primit un vot etnic, nu ca aducea ceva nou. A fost votata de ai ei. E ca si cum ai spune ca Hunor Kelemen a luat 5% la vot pentru ca aduce ceva nou.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.