G4Media.ro

De la ChatGPT la Taylor Swift și Cupa Mondială de Cricket: Care…

sursa foto: Pixabay

De la ChatGPT la Taylor Swift și Cupa Mondială de Cricket: Care au fost cele mai populare subiecte pe Wikipedia în 2023

Wikipedia a dezvăluit cele mai citite pagini din 2023, iar lista de anul acesta a fost definită despre subiecte precum inteligența artificială, ultimele realizări ale lui Taylor Swift și, pentru prima oară în istoria site-ului, un interes deosebit pentru cricket-ul indian, arată Sky News.

Versiunea în limba engleză a enciclopediei online a primit mai mult de 84 de miliarde de vizualizări, iar tehnologia, sportul, filmele, subiectele de actualitate și celebritățile au dominat topul articolelor.

ChatGPT, robotul de chat virtual al OpenAI – care a înregistrat o creștere a popularității în acest an și care și-a sărbătorit prima aniversare luna trecută – a ocupat primul loc, cu peste 49 de milioane de vizualizări.

Această situație nu este de mirare, în condițiile în care ChatGPT a atins chiar la începutul anului pragul de 100 de milioane de utilizatori, ceea ce l-a făcut aplicația de consum cu cea mai rapidă creștere din istorie, potrivit unui studiu UBS, citat de Reuters.

Al doilea cel mai citit articol a fost lista anuală a deceselor, care înregistrează un trafic ridicat în fiecare an.

Și în acest an, paginile individuale pentru personalități care s-au stins din viață au stârnit un interes semnificativ, inclusiv paginile pentru Matthew Perry și Lisa Marie Presley.

Mult așteptata Cupă Mondială de Cricket din 2023 din India – pe care gazdele au pierdut-o în fața Australiei în finală – a ocupat locul al treilea.

Este pentru prima dată când conținutul despre crichet a ajuns pe listă de când organizația non-profit Wikimedia Foundation a început să urmărească vizualizările de pagini în 2015.

Alte trei intrări legate de cricket au intrat în clasament, inclusiv Indian Premier League, care s-a clasat pe locul al patrulea, cu peste 20 de milioane de vizualizări.

Aceste cifre nu sunt deloc surprinzătoare în condițiile în care, în 2023, în India se află peste 900 de milioane de utilizatori de internet, potrivit datelor publicate de Statista la finalul lunii octombrie.

De altfel, singura piață online din lume mai mare decât cea a Indiei este în China – țară în care Wikipedia a fost complet interzisă în 2019, conform BBC.

Printre celebritățile cele mai căutate se numără vedeta pop Taylor Swift (locul 12, cu 19 milioane de vizualizări) – care a fost numită de revista Time drept Persoana Anului.

Deși în 2022 Taylor Swift nu a figurat nici măcar între primele 50 de pagini pe Wikipedia, creșterea considerabilă a acestui an nu este de mirare, în condițiile în care turneul său „The Eras Tour” a obținut încasări istorice de puțin peste un miliard de dolari, scrie Voice of America.

Alte celebrități care au ajuns pe listă sunt miliardarul Elon Musk (locul 19, cu peste 14 milioane de vizualizări) și controversatul influencer Andrew Tate (locul 25, cu peste 12 milioane de vizualizări), precum și fotbaliștii Lionel Messi și Cristiano Ronaldo.

Printre temele din top 25 se numără și căutările din domeniul cinematografiei, cu superproducțiile de vară Oppenheimer, Barbie și Guardians of the Galaxy Vol. 3 pe listă.

La drept vorbind, doar pagina despre fizicianul J Robert Oppenheimer a avut peste 25 de milioane de vizualizări.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...