G4Media.ro

De ce unii pacienți cu boli cronice se pot programa direct la…

De ce unii pacienți cu boli cronice se pot programa direct la vaccinarea anti-COVID, iar alții nu. Explicațiile medicului Gindrovel Dumitra / Ce trebuie să facă medicii de familie

Pacienții cu boli cronice se pot programa la vaccinarea anti-COVID în etapa a doua, indiferent de vârstă, însă nu toți pot să facă acest lucru direct în platforma STS, ci trebuie să apeleze la medicii de familie. Aceștia își pot programa pacienții, însă numai după ce au parcurs procesul destul de laborios de înscriere a cabinetului medical în platformă, a explicat pentru G4Media.ro medicul Gindrovel Dumitra de la Societatea Națională a Medicilor de Familie.

Mai mulți cititori G4Media.ro ne-au semnalat că, deși au boli cronice, nu au putut să se programeze la vaccinare prin platforma dedicată, sistemul afișând un mesaj potrivit căruia nu se regăsesc în baza de date cu boli cronice. Unii au susținut că inclusiv medicii de familie le-au spus că au întâmpinat această problemă atunci când au vrut să-i programeze.

Contactat de G4Media.ro, medicul Gindrovel Dumitra a explicat că, într-adevăr, unii dintre pacienții cu boli cronice se pot programa direct, iar alții pot fi înscriși doar de medicii de familie.

Există anumite boli din categoriile bolilor cronice pentru care există programele naționale de sănătate și baze de date cu pacienții respectivi. Acestea au fost importate în platforma de programare, sistemul recunoaște respectivele boli și atunci pacienții respectivi se pot programa direct, indiferent de vârsta pe care o au, a precizat Gindrovel Dumitra.

Pentru ceilalți pacienți cu boli cronice, programarea poate fi făcută doar de către medicii de familie.

„Medicul de familie trebuie să se înscrie în platformă cu cabinetul medical, nu ca persoană fizică. Procesul este destul de laborios și mulți medici au întâmpinat dificultăți încă din etapa I de vaccinare, astfel că unii s-au lăsat păgubași. Au fost probleme cu recunoașterea codului fiscal sau a semnăturii electronice, dar fără finalizarea acestui proces, medicii de familie nu pot programa pacienții cu boli cronice. După înscrierea cabinetului medical, medicul de familie își poate înscrie pacienții, fără a fi limitat la bolile cronice recunoscute de sistem, pentru că el certifică faptul că pacientul respectiv are o boală cronică tocmai prin faptul că este programat de către medicul de familie”, a precizat Gindrovel Dumitra.

Acesta a explicat că, de exemplu, nu toate bolile cardiovasculare sau bolile autoimune se regăsesc direct în sistem. Cum nici persoanele cu obezitate nu sunt înregistrate ca atare.

„Mulți nu își recunosc dreptul de a se vaccina, pentru că au o obezitate pe care au tolerat-o”, a explicat medicul.

Gindrovel Dumitra a dat și exemplul unui pacient pe care l-a programat la vaccinare și care deocamdată nu figurează în niciun registru cu o boală cronică:

„Este un pacient de 35 de ani pe care l-am identificat de aproximativ o lună cu hipertensiune arterială și care este încă în procedură de evaluare. Dar este un pacient cu o boală cronică pe care eu am certificat-o prin faptul că l-am înscris.”

Conform Comitetului naţional pentru coordonarea activităţilor privind vaccinarea anti-COVID, în conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, în categoria „boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni:

* diabet zaharat
* obezitate
* alte boli metabolice, inclusiv congenitale
* afecţiuni cardiovasculare
* afecţiuni renale
* afecţiuni oncologice
* afecţiuni pulmonare
* afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
* afecţiuni hepatice moderate/severe
* afecţiuni autoimune
* imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.

Citește și

Haos la programarea pentru vaccinare în București: platforma STS afișează 41 de centre, însă doar 8 sunt funcționale și au epuizat locurile

Platforma pentru programarea la vaccinarea anti-COVID, indisponibilă la startul etapei a doua / Au început primele programări / STS anunță rezolvarea problemelor

Foto: Gindrovel Dumitra / Inquam Photos / Ilona Andrei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Scleroza multipla, alergiile, LES, astmul, autismul, anafilaxia, etc, sunt boli cronice autoimune cand recomandate, cand nerecomandate.

 2. E bine cand stiti numai voi, ca stiti voi mai bine… Gandire de comunistoizi. Sistemul stim ca e defect, dar voi vedeti si nuante ale defectului.

 3. Fac analizele medicale anuale,le-am prezentat medicului de familie ,de fiecare data raspunsul acelas ,analizele sunt bune.Dar am avut hemoragii nazale am ajuns la spital cu salvarea.odata am stat o noapte intreaga la spitalul Panduri cu tratament pentru scaderea tensiuni.A doua oara la spitalui Municipal ,unde mi s-a facut radiografia pulmonara ,rezultatul medicului -cancer pulmonar,recomandarea la spitalul Nasta in urma unor investigatii nu am primit nimic legat de ce fusesem trimisa la spital.Medicul de familie nici atat nu a spus ceva.Prin faptul ca nu am un rezultat concludent ce pot face ‘ SA MA VACCINEZ ?????????????? CUI POT SA MA ADRESEZ.
  MULTUMESC PENTRU RASPUNS.

 4. Practic, acest sistem INTERZICE bolnavilor cronici sub 65 de ani sa se inscrie, ei stand la mana medicilor de familie care o vor face cand isi vor aduce aminte, daca vor avea chef sau cand o sa mearga sistemul.
  Chiar nu sunteti in stare sa faceti nimic ca lumea??? Adica faptul ca s-a inscris un curier sub varsta limita si un bolnav cronic este un succes pentru voi?
  Sleahta de incompetenti, ati auzit de GENOCID si de cum se pedepseste el in codul penal?

 5. Chiar medicul de familie încearcă sa ma înscrie in platforma si nu poate. Nu apar in lista bolnavilor cronici deși, repet, medicul de familie e cel care ma înscrie… In situația asta ce se poate face? Stau și aștept etapa din Aprilie?

 6. Eu intampin urmatoarea situatie! Sunt educatoare! Colega mea s- a programat prin medicul de familie. Medicul meu de familie spune ca poate programa doar bolnavii cronici si cri peste 65!
  De ce unii pot si altii nu?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.