G4Media.ro

De ce sunt nemulțumiți radicalii maghiari de acordul dintre UDMR şi PNL:…

De ce sunt nemulțumiți radicalii maghiari de acordul dintre UDMR şi PNL: Doi dintre compatrioții noștri sunt închiși ilegal

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM) sunt nemulţumite de acordul încheiat de UDMR cu PNL, care se pregăteşte pentru o guvernare în minoritate, transmite MTI, citat de Rador.

István Csomortányi, preşedintele PPMT, şi János Mezei, preşedintele PCM, au acuzat UDMR de oportunism, într-o declaraţie comună remisă agenţiei ungare de presă MTI.

Potrivit acestora, UDMR şi-a pus propriile interese politice înaintea interesului naţional atunci când a convenit cu PNL susţinerea guvernului prin sprijin parlamentar, iar cele mai arzătoare probleme ale maghiarilor nu au fost incluse în acord.

Csomortányi şi Mezei consideră că, prin căderea guvernului de stânga, “s-a pus capăt, după trei ani, unei guvernări de coşmar”.

Cu toate acestea, cei doi politicieni au luat în nume de rău faptul că UDMR şi-a reorientat deja pânzele şi a început să caute favorurile PNL. Ei consideră că politica ce ignoră interesele naţionale “nu numai că serveşte ca potenţială sursă de conflict între români şi maghiari, dar îi prezintă oportunişti şi pe maghiarii din Transilvania”.

 • “UDMR a emis din nou un cec în alb acestui guvern tranzitoriu şi sever limitat în exercitarea puterii, întrucât condiţiile de susţinere, făcute publice, nu includ problema autonomiei culturale sau a celei teritoriale, nu se pune problema extinderii drepturilor noastre lingvistice, nu solicită soluţionarea în mod favorabil pentru comunitatea noastră a problemei UMF Târgu Mureş sau a Universităţii Bolyai, nu se pune problema retrocedării depline a bunurilor noastre confiscate de regimul comunist, dar nici măcar susţinerea economică proporţională pentru regiunile locuite de maghiari nu face parte din acord” – au enumerat subiectele lipsă cei doi preşedinţi de partid.

Cei doi politicieni au făcut referire şi la solicitarea formulată anterior de PCM ca graţierea de către preşedintele României a lui István Beke şi Zoltán Szőcs, condamnaţi pentru terorism, să facă parte din acord.

“Maghiarii transilvăneni şi reprezentanţii lor nu pot coopera cu niciun guvern român atâta timp cât doi dintre compatrioţii noştri sunt condamnaţi pentru acuzaţii nefondate şi închişi ilegal” – se mai arată în comunicatul comun.

Cei doi preşedinţi de partid au iniţiat convocarea Forumului de Conciliere Maghiară din Transilvania şi începerea negocierilor între organizaţiile politice maghiare din Ardeal.

“Nu sunt suficiente doar vorbele despre unitate, ea trebuie şi realizată!” – se subliniază în declaraţia comună a preşedintelui PPMT, István Csomortányi, şi a preşedintelui PCM, János Mezei.

Luni seara, UDMR a încheiat un acord cu PNL privind sprijinul parlamentar acordat pentru guvernare. Potrivit documentului, PNL, care se pregăteşte pentru guvernare în minoritate, s-a angajat, între altele, să pună în practică legile privind drepturile minorităţilor şi tratatele internaţionale.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Eliberati teroristii fiindca sunt teroristii nostri!

 2. Nemultumirea politica, nemultumirea civica , nemultumirea unora dintre noi , locuitori efemeri ai acestei parti de univers geografic ,atasat sustinerii unei persoane , sau a unor persoane ,nu aduce decit deservicii celor care neintelegind propria lor dilema umana sau indusa ca dilema umana de altii (ca notiune politica ) in gindirea unor asazisi reprezentanti etnici si nu reprezentanti cetatenesti ,ca parte a unei natiuni , fac imposibila coexistanta de idei ,neacceptata ca dezbatere , ci doar ca presupus adevar al unora in defavoarea altora . Neputinta intelegerii si neputiinta acceptarii , fac din acesti oameni semeni dragi noua, reprezentanti ai unor trecute modalitati de intelegere ,a unor trecute deja modaliati istorice de exprimare , necunoscatori ai adevarului istoric si neputinciosi in fata vremurilor ce vin , fac zic doar din ei expresia trecutului atit de contestat de noi toti .

 3. Pai daca Pesede a eliberat, la gramada, criminali, violatori, talhari si alti infractori, Pepemete si Peceme de ce n-ar elibera teroristi? Ca si ei „e” tot oameni…

  Sa aveti parte de cei pe care ii vreti in libertate, retardatilor!
  Dar eu vreau sa traiesc undeva unde nu-mi dau altii in cap pe strada! Asa ca… nu mai bine mergeti voi la puscarie?

 4. intr-un stat de drept , normal ca nu se pune problema sa se discute asemenea idiotenii. multe ilegalitati facute de extremistii unguri trebuie sanctionate. actele de terorism ale idiotilor aia doi au fost prea bland tratate. obligatoriu limba romana trebuie invatata. e drept ca mentalitatea ungurilor extremisti e la nivelul broastei, dar nu trebuie lasati nesanctionati. macar reeducati. si sa nu uitam de crisana de vest , teritoriu romanesc lasat pe nedrept ungariei,unde ungurii duc o politica agresiva impotriva natiunii romane.

 5. Doamne dă-mi tărie
  Să nu fac hernie
  Când oi da cu ăștia de pământ