G4Media.ro

De ce s-a opus PSD creșterilor salariale cerute de biochimiștii care fac…

De ce s-a opus PSD creșterilor salariale cerute de biochimiștii care fac teste pentru COVID – 19. Deputatul Adrian Solomon a acceptat doar câteva sute de lei în plus: Vedeți ce salarii cereau, ce voiau să le facă profesorilor universitari

Parlamentarii PSD au redus semnificativ creșterea salarială cerută de organizația biologilor și biochimiștilor, care între altele fac testele pentru COVID – 12. Astfel, proiectul de lege prin care se propunea, pe fondul crizei generate de coronavirus, o creștere salarială brută cu 1.500 – 2.000 de lei, adică o majorare până la un salariu brut, în funcție de gradul profesional, între 6.800-7.900, a trecut, săptămâna trecută, de Camera Deputaților, dar majorarea a fost redusă drastic la doar câteva sute de lei.

 • Deputatul PSD, Adrian Solomon, a propus colegilor să crească salariile brute doar cu 500 de lei pentru majoritatea biologilor, pe motiv că aceștia ajungeau să aibă salarii mai mari ca profesorii.
 • Biologii nu sunt de acord cu mărirea votată în Camera Deputaților, for decizional, și au trimis un memoriu către Președintele României în care cer întoarcerea proiectului la Parlament.
 • Ei solicită majorarea salariilor biochimiștilor cu indicii solicitați, care ar reprezenta pentru bugetul public o cheltuială suplimentară lunară de 1,47 milioane de lei, de care ar beneficia 1.741 de biologi.

Pe 3 aprilie, cu ajutorul grupului parlamentar ProRomania, proiectul a fost pus pe ordinea de zi și în Camera Deputaților, for decizional.

Președintele Comisiei de Muncă, deputatul PSD, Adrian Solomon, s-a opus majorărilor salariale cu un cuantum mai important. El și cu sprijinul colegilor din PSD au impus noi indici de salarizare, prin care de la 1 iulie 2020 biologii primesc încă 500 de lei la salariul brut, adică în jur de 300 de lei în mână.

Salariile biologilor, cifre

Salariile din sistemul sanitar în acest moment în (am luat ca exemplu de comparație spitalele clinice)

 • Asistent medical fără funcție sau grad – 4.345 de lei brut, aproximativ 2800 de lei net
 • Biolog medical fără funcție sau grad – 4.087 de lei brut, aproximativ 2.400 de lei net
 • Asistent medical șef grad II – 5.784 de lei brut, aproximativ 3.900 de lei brut
 • Biolog medical principal – 4.900 de lei brut, aproximativ 3.400 de lei net

După majorarea aprobată de Camera Deputaților, creștere care se va aplica după 1 iulie:

 • Biolog medical fără funcție sau grad – 4.542 de lei brut, aproximativ 3.100 de lei net
 • Biolog medical principal – 6.082 de lei brut, aproximativ 4.000 de lei net

Majorarea cerută de biologi și respinsă de deputați

 • Biolog medical fără funcție sau grad – 6.800 de lei brut, aproximativ 4.500 de lei net
 • Biolog medical principal – 7.800 de lei brut, aproximativ 5.400 de lei net

”Practic ne-au umilit din nou, ne-au dat 300 de lei net în plus la salariu fără să mai avem dreptul la vreo majorare până în 2022”, ne-au transmis reprezentanții Ordinului Biologilor.

”Proiectul a fost adoptat de Senat exact în forma depusă de către cei 48 de deputați-inițiatori în care coeficienții noștri de ierarhizare sunt corelați cu cei din Legea 284/2010 pe care i-am avut până la 1 martie 2018. Raportul Comisiei de Muncă trimis la plen semnat de președintele Comisiei de Muncă domnul deputat PSD de Vaslui, Adrian Solomon, are însă și un  amendament nou, diferit de forma inițială a textului Plx 600/2019 privind coeficienții noștri de salarizare care nu mai sunt sunt corelați cu cei din Legea 284/2010 pe care i-am avut până la 1 martie 2018”, ne-a explicat Constanța Popa, președintele Ordinului Biologilor și Biochimiștilor.

L-am contact pe Adrian Solomon pentru a ne explica de ce a propus reducerea majorărilor salariale cerute de biologi.

Deputatul nu a dorit să ofere prea multe explicații. ”Mai citiți o dată proiectul propus inițial și vedeți ce salarii cereau, ce voiau să le facă profesorilor universitari”, a declarat deputatul social-democrat.

 • Din CV-ul lui Adrian Solomon reiese că profesie acestuia este de profesor de istorie și muzeograf, el fiind profesor la un colegiu din Vaslui până să intre în politică. Solomon s-a mai remarcat prin ieșiri care au generat scandal în spațiul public. Deputatul PSD a propus în Comisia de muncă eliminarea indemnizațiilor de merit pentru sportivi și artiști, amendament față de care a reacționat și conducerea PSD, anunțând că nu îl susține. Solomon a explicat că a făcut această propunere pentru că a vrut să vadă reacția USR și a PNL și a precizat că, dacă trebuie restartată societatea, atunci să fie restartată cu totul. Solomon a devenit celebru în 2012, când l-a amenințat pe fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, că ar putea avea soarta lui Aldo Moro, premier italian asasinat în anii 80 de extremiștii de stânga.

Dacă indicii solicitați de biologi ar fi fost aprobați de Parlament, un specialist din laborator cu o vechime de peste zece ani și două mastere ar fi avut un salariu brut de 7.900 de lei, iar un profesor universitar are acum un salariu brut, în funcție de vechime, între 5.500 până la 10.800 de lei salariu brut.

În schimb, un profesor preuniversitar, profesia lui Solomon, are prin lege un salariu brut între 4.500 de lei și 5.500 de lei, în funcție de vechime. Practic, aici a fost stabilit și veniturile laboranților, între 4.500 și 6.000 de lei salariul brut.

Au dat vina pe medici

Un deputat a explicat pentru G4Media.ro că un alt motiv pentru care s-au micșorat salariile biologilor a fost faptul că medicii de laborator și specialiștii din domeniu se opun acestor creșteri.

În acest sens, ni s-a oferit un comunicat din 2019 al asociației medicilor din domeniu prin care se opuneau majorărilor salariale. Unul dintre semnatarii comunicatului era doctorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Contactat de G4media.ro, Alexandru Rafila ne-a transmis că nu este vorba de așa ceva. Doctorul ne-a explicat că într-un proiect de lege din 2018, se preciza că ”medicii de laborator și biologii au atribuții legale identice” ceea ce nu poate fi corect.

”Noi asupra acestui lucru am atras atenția. Nu ne-am opus majorării salariale cerute de colegii noștri. Eu chiar sprijin majorarea salariilor biologilor. Dacă politicienii dau vina pe altcineva că nu au majorat salariile biologilor, înseamnă că nu au curaj să-și asume o decizie”, a mai explicat Rafila.

Biologii cer intervenția președintelui Iohannis

Conducerea Ordinului biologilor și biochimiștilor i-a pus pe cei 1.741 de membri să voteze dacă accepta sau nu majorarea de câteva sute de lei oferită stabilită de comisia condusă de Adrian Solomon. Aproape 80% au decis s-o refuze și să ceară Președintelui României să trimită legea spre reanalizare în Camera Deputaților.

Am solicitat la Cotroceni un punct de vedere legat de memorandum trimis de biologi, dar până la acest moment nu am primat niciun răspuns legat de acest subiect.

Unul dintre specialiștii care s-a implicat cel mai mult în rezolvarea crizei din Suceava provocată de Covid-19 este biochimistul Liliana Luca. Este biochimist la un spital privat și s-a oferit voluntar să lucreze la Spitalul Județean, în laboratorul de metagenomica, pentru a ajuta testarea virusului care duce la apariția bolii denumită Covid-19.

Luca spune că a lucrat cu plăcere ca voluntar, inclusiv duminica, până la orele 22.00, asta pentru că situația în județ este critică. Liliana Luca este doctorand  la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și a fost instruita pe linia PCR pentru depistarea Covid-19.

Ea este unul dintre cei 1.741 de biologi și biochimiști din România, adică acei specialiști care pregătesc analizele de orice, analize pe baza căruia un medic își stabilește tratamentul sau verdictul medical.

Lilianei Luca și colegii săi de profesie sunt răsplătite cu un salariu mai mic decât al unei asistente cu grad principal dintr-un spital.

 • ”Noi, biochimiștii, biologii și chimiștii suntem în aceste zile armata nevăzută aflată în linia întâi a luptei cu noul coronavirus fiind direct expuși riscului infectării în laborator cu noul coronavirus”, a declarat pentru G4Media.ro Constanța Popa, președintele Ordinului Biologilor (Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România – OBBCSSR).

Conform datelor primite de la Ordinul Biologilor creșterea salarială pentru toți cei 1.741 de biologi o cheltuială bugetară lunară de 1,47 milioane de lei, asta fără contribuțiile angajatorilor. Cu tot cu aceste contribuții, cheltuiala bugetară era în jur de 30 de milioane de lei.

Spre comparație, majorarea bugetului Camerei Deputaților pe 2020 a fost de 25 de milioane de lei, bugetul total fiind de 515 milioane de lei. Din această sumă 340 de milioane de se duc pe salarii, iar 175 de milioane pe cheltuielile Camerei Deputaților.

Frustrarea biologilor s-a accentuat din 2018, când a fost singura categorie sărită când a fost vorba de majorări salariale în sănătate. Au ajuns să aibă venituri mai mici ca asistentele.

Ordinul Biologilor și Biochimiștilor a încercat în ultimii doi ani să repare această nedreptate din punctul lor de vedere printr-un proiect de lege care să le aducă un venit normal din punctul de vedere al membrilor. Mai mare ca al asistenților și mult mai mic decât al medicilor.

Inițial, acest proiect a fost respins în parlament. Repus în discuție, proiectul (Plx 600/2019) a trecut de Senat prin aprobare tacită și a fost pus pe ordinea de zi pe 3 aprilie, atunci când deputații au aprobat majorarea salariilor biologilor doar cu 500 de lei brut.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. mafia farmaciilor si importurilor de medicamente apartine psd

  • Nici PSD n-a înţeles la ce folosesc testele, vorbă care trezeşte ostilitate din anii de şcoală.

 2. Mama voastra de HOTI PENALII pastrati fondurile pentru slugile voastre soherii sa levfaceti pensii soeciale umflat ghiftuit de ata pristie.
  JAVRELORRRRRRRR

 3. e incredibil cine decide cine primeste o marire si cat… hahahaha… cotarla asta psd care nu poate fi decat vidanjor

 4. Solomon nu e ala care ii promitea lui Ungureanu soarta lui Aldo Moro?

 5. Ciuma roșie _ acel balaur teribil de hidos, urât mirositor, care întruchipează toate cetele de draci și întregul lor alai. Aceste jagardele mizerabile trebuie scoase de către cineva în afara legii. Acest teribil grup infracțional organizat trebuie destructurat de îndată! Hai, Prezidente, e stare de urgență, scoate potăiile și aruncă-le peste bordul politicii românești, au jefuit suficient această țară, oprimă-le existența în cel mai brutal mod cu putință.

 6. De ce isi da cu parerea orice nulitate despre salariul biologilor?

 7. De ce au toți căpățâna aia mare și gușile alea de proc ???

  • Pentru că fac parte din regnul animal! Niște godaci urât mirositori cu aere de intelectuali.

 8. In New York, in perioada asta, angajeaza temporar asistente medicale, cazare, masa, si 10.000 $ pe SAPTAMANA.
  Bine, ca o astistenta, normal castiga peste 5.000 $ pe LUNA.

 9. eu eram sigur ca vine Pastele, poza ma face sa cred ca suntem in ajunul Craciunului.

 10. Asta s-a ingrast de atata stat pe bani multi in Parlamnet si mancat ,totParlament, pe bani putini.

 11. Astora de la psd trebuie sa le dam foc la case.

 12. solutia la bugetari, e sa se reduca diferenta enorma intre venitul minim si maxim . la fel si la pensii. nu e normal sa existe venituri si pensii de 20000 , 30000 in comparatie cu 2000 , 3000. sunt diferente enorme. atentie venituri, cu toate sporurile . de multe ori se arunca praf in ochi, spunandu-se doar salariu. iar formula de calcul a pensiilor sa fie aceeasi.

 13. Nu am citit conținutul, nu am putut, pentru ca mi-am amintit de legea ciumetilor roșii prin care au dublat salariile la Institutul pentru minorități.

 14. Va mai legați mult de salariile asistenților??? Legați va de salariile medicilor, care sunt pompate fără motiv, ca munca prestata ioc…. Cum sa compari salariul asistentei din clinica, care face gărzi cu al unui biolog care lucrează 7 ore??? O sa vad, când colegii voștri iubiți(medicii) , pe care i pupați în cur, o sa va ia din drepturi…Iar la riscul de infectare cu covid e expus tot personalul medical, nu doar biologii… Ați găsit acum o portiță sa va măriți salariile… Ce sa spun, va și omorâți a naibii cu munca.

 15. După bătaia asta de joc, toți biologii, chimiștii, biochimiștii ar trebuii să se opreasca o zi din muncă, poate asa vad și ei cât conteaza munca depusă în laborator în această situație de urgență.Foarte urat!