G4Media.ro

De ce au marcat cubanezii ziua de 1 mai cu patru zile…

Sursa Foto: then24.com

De ce au marcat cubanezii ziua de 1 mai cu patru zile întârziere/ Cuba cunoaşte cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani

Cubanezii au marcat vineri ziua de 1 mai, cu patru zile întârziere din cauza condiţiilor meteorologice şi cu mult mai puţin fast decât de obicei, în contextul penuriei de combustibil, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

De regulă, zeci de mii de cubanezi soseau cu autobuzul din toată capitala pentru a se aduna în emblematica Piaţă a Revoluţiei din centrul Havanei, înainte de a porni la defilare.

De această dată, locuitorilor din centru li s-a cerut să vină pe jos la un miting pe esplanada Malecon, iar în alte cartiere au fost organizate o serie de alte activităţi.

Preşedintele Miguel Diaz-Canel, însoţit de soţia sa Lis Cuesta, s-a deplasat el însuşi pe jos până pe celebrul bulevard într-un gest de „reafirmare populară”. La reuniune a luat parte şi fostul lider Raul Castro.

„Această schimbare a locului vine în concordanţă cu limitările actuale în materie de aprovizionare cu combustibil”, a subliniat Ulises Guilarte de Nacimiento, secretar general al sindicatului CTC, în cursul manifestaţiei.

Potrivit media de stat, 100.000 de cubanezi se strânseseră deja pe esplanada Malecon vineri dimineaţa. Mulţi dintre ei, îmbrăcaţi în tricouri alb-roşu-albastru, arborând drapele şi postere cu Fidel Castro, sosiseră încă dinainte de răsăritul soarelui pentru un eveniment programat la ora 07.00 a.m.

Cuba cunoaşte cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani, sub efectul conjugat al consecinţelor pandemiei, întăririi sancţiunilor SUA şi slăbiciunilor structurale interne – situaţie ce se traduce prin penurii recurente de alimente, medicamente şi combustibil, agravate de o inflaţie galopantă. De la sfârşitul lui martie, penuria de combustibil continuă să se agraveze, cu consecinţe directe asupra vieţii economice şi sociale a ţării.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Saracie crunta.LA fel ca majoritatea prietenilor lu Putin.dar ei se preface ca e ok