G4Media.ro

De ce a scandalizat stânga și verzii din UE noua titulatură a…

De ce a scandalizat stânga și verzii din UE noua titulatură a portofoliului pentru imigrație: „Protecţia modului de viaţă european”

Noua preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a produs un început de polemică marţi, făcând o legătură între migraţie şi „protejarea modului de viaţă european”, noua titulatură a portofoliului comisarului însărcinat cu acest dosar ultrasensibil, scrie publicația belgiană Le Vif, citată de Rador.

Grecul Margaritis Schinas, a cărui ţară se află în prima linie a sosirii migranţilor, va fi unul din cei nouă vicepreşedinţi ai noii echipe care urmează să-şi preia funcţia pe 1 noiembrie şi va fi responsabil cu acest dosar foarte sensibil.

Dar misiunea lui este „protejarea modului nostru de viaţă european”, a anunţat Ursula von der Leyen. Titulatura a lăsat nelămurită sala presei, curioasă să ştie ce se ascunde în spatele acestui titlu.

Titulaturile portofoliilor vicepreşedinţilor sunt toate extrase din programul politic prezentat în faţa Parlamentului European şi făcut public, a explicat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă de prezentare a noii Comisii.
„Modul nostru de viaţă european înseamnă să ţinem la valorile noastre. Frumuseţea demnităţii fiecărei fiinţe omeneşti este una din cele mai preţioase valori”, a spus ea, rugată să justifice legătura dintre titulatura postului şi dosarul migraţiei.

În programul ei, germana dezvoltă una din priorităţile sale, „protejarea modului nostru de viaţă european” în mai multe categorii, printre care statul de drept şi securitatea internă, ca şi un punct privind „frontiere solide şi o nouă abordare în materie de migraţie”.

Denumirea a produs totuşi oarecare jenă, în special la opozanţii politici ai PPE, familia de dreapta conservatoare a dnei von der Leyen.

„Sperie să vezi propunându-se un portofoliu privind ‘protecţia modului de viaţă european’ care include migraţia şi protecţia frontierelor. Sperăm că preşedinta von der Leyen nu vede o contradicţie între a-i susţine pe refugiaţi şi valorile europene”, a reacţionat copreşedinta grupului Verzilor din Parlamentul European, Ska Keller.

Colegul ei britanic din grupul social-democraţilor Claude Moraes a declarat că el va ridica această „adevărată problemă” în faţa grupului său, estimând pe Twitter că un protofoliu numit astfel nu poate exista.

„Mesaj îngrijorător”

„Parlamentul European trebuie să-şi dea acordul” pentru noua Comisie, a amintit el. Toată echipa prezentată de Ursula von der Leyen trebuie să fie audiată în faţa eurodeputaţilor, care trebuie să confirme posturile atribuite.
Folosind „retorica extremei drepte ‘migranţii ameninţă modul de viaţă european’ şi legând migraţia de securitate”, titulatura acestui portofoliu „dă un mesaj îngrijorător”, a scris pe Twitter un purtător de cuvânt al Amnesty International, Stefan Simanowitz.

„A vorbi despre protejarea modului de viaţă european poate fi văzut ca o încercare de răspuns la temerile societăţii actuale faţă de migraţie, la îngrijorarea europeanilor care alimentează votul protestatar”, remarcă Eric Maurice de la Fundatia Schuman.

„Europa este sinonimă cu societăţi deschise şi democratice. Noi ne menţinem orientările politice aşa cum au fost publicate în iulie”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al dnei von der Leyen. „Şi ar fi util ca oamenii să se intereseze şi de ce conţine fiecare portofoliu şi ce proiecte sunt legate de o titulatură”, a adăugat el.

„Protejarea modului nostru de viaţă european se referă la valorile europene, anume toleranţă, primire, azil”, a explicat o altă sursă din anturajul dnei von der Leyen.

„Dar asta nu trebuia să fie titlul atribuţiilor unui vicepreşedinte al Comisiei”, a comentat o altă sursă europeană.

Sursa: Le Vif/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu/ Sursa Foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Nu se mai intelege nimic. Protejarea modului de viata „european” reprezinta dechiderea larga a portilor Europei pentru migranti sau filtrarea acestora si trecerea lor in legalitate? Toleranta, primire, azil- iata valorile care stau la baza UE. Europa va deveni un teritoriu ocupat islamizat. Nu mai vorbeste nimeni despre inovatii, cercetare, viziune politica pe termen lung, adaptarea acestui colos cu picioare de lut la noile vremuri, nimic, nada! Toate aceste politici dictate de la Bruxelles nu fac decat sa darame sandramaua europeana care oricum este destul de subreda. Daca aici mai adaugam si noii comisari penali si anchetati in tarile lor, avem tabloul complet. Dar probabil ca asta se si urmareste, altfel nu-mi explic nebunia asta.

  2. Stinga si verzii sint teritorii rezervate pentru prostii intelectuali (ce, nu stiati ca sint si din astia?). De aia s-au scandalizat.

  3. Indiferent nivelul la care te afli, trebuie sa fii atent ce referinte au cuvintele pe care le folosesti si sa (incerci sa) vorbesti calificat. Altfel, ies tot felu’ de bazaconii.

    Exemplu de manual: „Frumuseţea demnităţii fiecărei fiinţe omeneşti este una din cele mai preţioase valori” – parafrazand, una din cele mai pretioase valori este frumusetea (atribuita unei demnitati). Este pe dracu’! Frumosul si uratul sunt valori estetice si cu ele nu se pot forma propozitii cu valoare de adevar (ci doar judecati de valoare). Ca urmare, zicerea doamnei vdL are aceeasi insemnatate cu parerea ei despre zambetul Giocondei.
    Daca se referea la demnitate ca valoare, era cu totul altceva.

    O fi invatat comentariile pentru bacalaureat din carti, ca pe la noi? Ca parca aduce … 😆

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.