
De ce a fost ales Robert Prevost – acum Papa Leon al XIV-lea – în conclav
Vălul de mister al Vaticanului începe să se ridice, oferind o imagine mai clară asupra modului în care cei 133 de cardinali din întreaga lume s-au unit, în mod neașteptat, în jurul lui Robert Prevost, nativ din Chicago, devenit acum Papa Leon al XIV-lea, relatează Axios.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Imaginea de ansamblu
Prevost a fost preferat pentru că era perceput drept „cel mai puțin american” dintre cardinalii SUA, un apropiat al Papei Francisc dar nu o copie fidelă a acestuia, și pentru reputația sa de bun ascultător și administrator eficient, au explicat vineri mai mulți cardinali.
„Americanul tăcut”
Prevost a fost menționat rar în presa dinaintea conclavului și nici nu figura printre favoriții caselor de pariuri — însă stârnea interes intens în rândul colegilor săi cardinali, în zilele dintre sosirea în Roma și începerea votului.
„Am fost surprins câți colegi m-au întrebat… ‘Îl cunoști pe acest Roberto Prevost?’” a spus Timothy Dolan, Arhiepiscopul New York-ului, în cadrul unei conferințe de presă alături de alți cardinali nord-americani.
Dolan a recunoscut că știa foarte puțin despre Prevost, care și-a petrecut aproape toată viața adultă în afara SUA — mai ales ca misionar și apoi episcop în Peru, unde a obținut și cetățenia.
Prevost nici măcar nu apărea în fotografia cardinalilor americani realizată înaintea conclavului.
Mult timp s-a considerat că un american nu va fi niciodată ales papă, pentru că SUA este deja o superputere geopolitică.
Însă, în cazul lui Prevost, faptul că era american a fost „aproape nesemnificativ în deliberările conclavului — spre surprinderea mea,” a declarat Robert McElroy, arhiepiscopul de Washington.
Moștenitorul lui Francisc, dar cu propria identitate
Prevost a devenit cardinal abia în 2023, însă Papa Francisc l-a ridicat în acest an la rangul de cardinal-episcop, unul dintre cele mai înalte în ierarhia Bisericii Catolice.
Era văzut ca un apropiat al lui Francisc — atât personal, cât și în gândire — dar cu un temperament mai moderat și viziuni ideologice mai nuanțate, ceea ce l-a făcut un candidat de continuitate, dar acceptabil și pentru cei mai sceptici față de Francisc.
„Se spunea între alegători că „căutăm pe cineva care să continue pe calea lui Francisc, dar nu o copie la indigo,” a spus McElroy.
„Conduce o întâlnire exemplar”
Francisc l-a numit pe Prevost în fruntea Departamentului pentru numirea episcopilor din Curie, poziție care i-a adus interacțiuni directe cu liderii de top ai Bisericii, inclusiv cu unii dintre cei care ulterior l-au susținut pentru papalitate.
„Unul dintre primele lucruri pe care le-am aflat despre el a fost că știe să conducă o întâlnire foarte bine — iar asta nu o fac mulți,” a spus Dolan.
Mai mulți cardinali au remarcat că Prevost este bun ascultător și administrator eficient, iar alții au fost impresionați de modul în care comunica în grupuri mici, înainte de vot.
„Nu e ca și cum ar fi ținut un discurs extraordinar care a cucerit pe toată lumea,” a spus Cardinalul Wilton Gregory. „Dar cred că s-a implicat extrem de eficient în discuțiile informale.”
„Un sprint spre unitate”
Cardinalii sunt obligați prin jurământ să păstreze secretul asupra deliberărilor, dar este clar că impulsul decisiv în favoarea lui Prevost a venit în a doua zi, în timpul celor trei runde de vot.
„A existat o mișcare puternică — un curent clar în interiorul grupului — și nu putea fi decât harul lui Dumnezeu cel care ne-a condus spre acest consens, pe care mă așteptam să-l atingem mult mai greu,” a spus McElroy.
Fumul alb apărut rapid a dus la speculații că favoritul caselor de pariuri, Pietro Parolin (adjunctul Papei Francisc), fusese ales.
Dar presa italiană a relatat că Parolin a căzut victimă zicalei „cel care intră papă, iese cardinal”.
Corriere della Sera a scris că, pe al treilea buletin de vot, Parolin încă îl devansa pe Prevost, dar s-a retras când a devenit clar că nu poate obține majoritatea de două treimi.
„Accepto”
Dolan, care stătea chiar în spatele lui Prevost la numărarea voturilor, a povestit că l-a văzut cum și-a plecat capul pe măsură ce numele lui era repetat din nou și din nou.
Când a trecut pragul de 89 de voturi, a urmat „o mare ovație în Capela Sixtină”, a declarat Dolan pentru SiriusXM Catholic Channel.
A urmat întrebarea tradițională, pusă de Parolin, în calitate de cel mai înalt cardinal elector:
— „Acceptați misiunea ce vă este încredințată?”
— „Accepto,” a răspuns Prevost.
Apoi Parolin l-a întrebat ce nume dorește să poarte ca papă. După o scurtă pauză, Prevost a răspuns: „Leon.”
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.