G4Media.ro

Daily Mail, citând din cartea istoricului Stejărel Olaru: Nadia Comăneci „a fost…

Daily Mail, citând din cartea istoricului Stejărel Olaru: Nadia Comăneci „a fost înfometată, bătută și abuzată de antrenorul echipei SUA, Bela Karolyi” / Publicația amintește că soții Karolyi sunt investigați și se confruntă deja cu procese în SUA

Antrenorul de gimnastică Bela Karolyi se confruntă cu noi afirmații că ar fi abuzat fizic și torturat psihic tinerele sportive de sex feminin pe care le antrena, începând cu anii 1960, scrie Daily Mail, citând documentele publicate în cartea „Nadia și Securitatea”, a istoricului Stejărel Olaru.

Karolyi, care a ajuns în SUA în 1981, unde a preluat conducerea echipei naționale americane, și soția acestuia, Martha, ar fi bătut, înfometat și le-ar fi refuzat tratamentul medical fetelor pe care le antrenau.

Printre presupusele victime s-a numărat Nadia Comăneci, o protejată a lui Karolyi și prima gimnastă care a obținut un zece perfect la Jocurile Olimpice – o performanță considerată anterior imposibilă, notează Daily Mail.

Potrivit publicației, informațiile apar în dosarele fostei Securități din României, care a fost trimisă să-i spioneze pe soții Karolyi, fiind citate documente publicate de istoricul Stejărel Olaru în cartea „Nadia și Securitatea”.

Daily Mail a extras pasaje din carte care descriu cum gimnastele mâncau pastă de dinți noaptea, pentru că le era foame, și vorbeau despre „apa potabilă din rezervorul toaletei”, deoarece nu li s-a permis să bea apă.

„Am fost la curent cu proiectul [lui Olaru] și cercetările sale privind dosarele și informatorii poliției secrete”, a spus Nadia Comăneci, în vârstă de 59 de ani și care locuiește în Oklahoma, într-o scurtă declarație pentru The Times.

„I-am spus că întreaga mea amintire se află în cartea pe care am scris-o, „Scrisori către un tânără gimnastă”. Nimic mai mult de adăugat. Viața merge înainte”, a continuat Nadia Comâneci.

Bela Karolyi nu a negat în mod explicit acuzațiile atunci când a fost contactat de agenția de știri AFP.

„Din fire nu sunt niciodată mulțumit”, a spus el. „Nu este niciodată suficient, niciodată. Gimnastele mele sunt cel mai bine pregătite din lume. Și câștigă. Asta este tot ce contează”, citează Daily Mail.

Soții Karolyi se confruntă deja cu procese și investigații în SUA cu privire la acuzații de abuz și legăturile lor cu medicul acuzat de pedofilie al echipei americane, Larry Nassar, mai notează publicația.

Sursa foto: Facebook Nadia Comăneci

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Fetele probabil trebuiau sa se supuna unui regim draconic. Si fiind foarte tinere , nu cuplau prea bine la tot soiul de privatiuni.
  Asistam la perioada de „judecatomanie” din America. Mai mult ca sigur este rost de ceva bani de incasat.

  • Se mai distruge un mit românesc, printre ultimele care rămăseseră pe listă. Rezultă că Nadia Comăneci, marea gimnastă, a fost creată prin violenţă, prin practici incorecte. Mulţi tineri istorici de carieră visează în postromânism la astfel de subiecte de mare ecou internaţional. E chiar o şcoală istorică. Ne şi mândrim cu ea!

  • Nu numai, este și o răzbunare politică.

 2. Auzi tu ce spune călăul : „ Gimnastele mele sunt cel mai bine pregătite din lume. Și câștigă. Asta este tot ce contează”
  Ai înfometat, umilit si bătut niște copii. Ar trebui sa putrezești in pușcărie, ticălosule!
  De neînțeles este lipsa de reacție a părinților gimnastelor, care, pentru o glorie efemeră, și bani au fost complici cu un individ fără inimă și morală. Pa lângă faptul ca e un mare ticălos, vorbește prost engleza, după ce a stat vreo 40 de ani in SUA.

 3. Istoricul Stejarel?
  Dupā CV ul dansului cred cā si el e securist.

  • Alo! Stejaru’
   Aici Stejarelu’! Se-aude? Fu! Fu! Se-aude?
   Transmit din closet! Ma uit prin gaura. Moaaau!

 4. Salutare.
  Din această cauză, lumea se duce de râpă. Deschidem toate cutiile cu amintiri pisibile și imposibile pt a hrăni sistemul judiciar. Avocați, procurori sau judecatori, care ies ca ciupercile după ploaie trebuie să trăiască conform poziției sociale pe care ocupă, dar neexistând atâta infracționalitate pe cât le-ar trebui lor pt a se desfăta, atunci apeleaza la aceste „treburi”. Sigur. Ajutați si de mass-media, pe care noi o încurajăm să facă acest joc. Citind, cumpărând ori dând like unor asemenea produse de presă.
  Privind in urmă, la Montreal, la acel măreț 10 care a făcut-o faimoasă, parcă nu era problemă cum sa antrenat. Ori ce a suferit.
  Azi nu mai este important că acel 10 a scos-o in lume, ori viața care o are in urma lui.
  Dar să dăm cu noroi.
  Felicitări încă o dată, doamnei Nadia Comăneci-C! Multă sănătate și fericire in viitor!
  Sănătate tuturor!

 5. Adica Nadia a fugit din Romania pentru ca era abuzata de Nicu Ceausescu…si ajunge in cea mai mare democratie SUA,unde este abuzata mai ceva ca in tara….

 6. Scrisori catre UN tanara gimnasta??? G4 MEDIA !!! Nu aveti un Cap limpede??? Bravo Nadia esti o mare gimnasta si o mare doamna!!!

 7. Si ce mai scrie in carte ?
  Ca nadia a castigat din cauza aranjamentelor urss
  Toate tarile comuniste sa castige odata 🙂 era un aranjament , da fiecare vede ce vrea .

 8. Daca este de buna crefinta sa scrie desore spotivii,unii celebri,care isi turnau colegii de camera la securitate.Dupa turnee in strainatate scriau tot ce vorbesu in camera,inclusiv intentiile de a ramane in occident! Nadia ce a patit? A devenit regina! Astazi poate o gaseam pe strazile lui buzatu cu 2% alcolemie!!!

 9. Inca un rahat de articol care alimenteaza frustrarea puțomarxistilor care nu pot face nici doua genoflexiuni fara trei vizite la psiholog.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.