G4Media.ro

Cutremur politic în Austria

Cutremur politic în Austria

Vicecancelarul Strache (FPÖ) a demisionat în urma unui scandal de proporții. Potrivit unor imagini publicate de presa germană, el ar fi promis contracte publice unei pretinse miliardare ruse în schimbul unor donaţii, transmite postul de radio Deutsche Welle.

 • UPDATE: Cancelarul Sebastian Kurz a anunțat în cursul serii de sâmbătă demisia guvernului și organizarea de alegeri anticipate. „Ajunge!” a spus Kurz în fața presei, anunțând și că i-a solicitat președintelui Alexander van der Bellen să declanșeye organizarea alegerilor anticipate „în cel mai scurt timp”.

Demisia guvernului austriac survine după ce președintele partidului FPÖ, Heinz-Christian Strache, aliat la guvernare, a fost nevoit să se retragă din funcția de vicecancelar după difuzarea unui film compromițător, înregistrat înaintea alegerilor din anul 2017.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz (ÖVP) pune capăt colaborării cu adjunctul său, Heinz-Christian Strache (FPÖ). Decizia a fost confirmată după întâlnirea din cursul dimineţii de sâmbătă de către Strache. Acesta a declarat în fața presei că „am fost iresponsabil, prost şi am greşit”, căzând în capcana întinsă, după cum a declarat Strache în faţa presei, de ”servicii”..

Heinz-Christian Strache şi-a cerut scuze atât de la cancelarul Sebastian Kurz, de la colegii de partid şi de la familie pentru afirmaţiile făcute în filmul înregistrat în anul 2017, dând vina în mare parte pe consumul excesiv de alcool. El a anunţat însă că va acţiona în justiţie atât presa, care nu ar fi respectat codul deontologic, cât şi pe cei responsabili de înregistrarea şi distribuirea imaginilor.

Cu doar o săptămână înaintea alegerilor europene, guvernul de coaliţie format din conservatorii formaţiunii ÖVP şi populiştii de dreapta din FPÖ este confruntat cu o criză de proporţii. După demiterea lui Strache, el va fi înlocuit de actualul ministru al transporturilor, Norbert Hofer.

Discutabilă înţelegere a sistemului de drept. „Süddeutsche Zeitung” (SZ) şi „Der Spiegel” au intrat în posesia unui film, pe care l-au şi publicat vineri, din care reiese că Strache nu poate sau nu vrea să înţeleagă cum funcţionează sistemul de drept.

În imagini pot fi identificaţi Strache şi colegul său de partid, Johann Gudenus, care stau de vorbă, în iulie 2017 – cu numai câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din Austria, la care extremiştii de dreapta din FPÖ au obţinut locul trei în preferinţele electoratului – cu o tânără ce pretinde a fi nepoata unui miliardar rus. Întâlnirea a fost practic o înscenare.
Imagini din filmul înregistrat în Ibiza în iulie 2017. Tânără se arată interesată de cumpărarea unui important pachet de acţiuni la influenta publicaţie austriacă „Kronen-Zeitung”. Dacă ea ar achiziţiona 50 de procente, restul de 50 la sută ar urma a fi asigurat de firme apropiate formaţiunii FPÖ, se spune în film.

„Vrem să formăm un peisaj mass-media asemănător cu cel creat de (Viktor) Orban”, spune Strache în imaginile postate de SZ şi Spiegel. Premierul Ungariei controlează de ani buni presa din ţară.

În discuţia înregistrată Strache mai declară că, dacă publicaţia va fi controlată astfel, atunci FPÖ îşi va asigura nu 27, ci 34 de procente la alegerile din toamna acelui an.

„Întâlnire exclusiv privată”. În schimbul acestui ajutor, Strache oferă contracte publice pentru o firmă de construcţii pe care tânără miliardară ar urma să o înfiinţeze. Politicianul austriac devine mai concret în declaraţii atunci când spune că, dacă va ajunge la guvernare, ar renunţa la serviciile gigantului Strabag şi ar oferi contractele publice firmei nou înfiinţate de către partenera lui de dialog.

Deşi o asemenea decizie ar fi ilegală, tânăra care nu poate fi identificată în înregistrare, declară de mai multe ori că este dispusă să investească 250 de milioane de euro – bani negri. Deşi banii sunt proveniţi din surse ilegale, nici Strache, nici Gudenus nu se gândesc să încheie discuţia sau să îşi retragă oferta.

Cei doi politicieni austrieci au reacţionat după publicarea imaginilor, calificând întâlnirea ca fiind „exclusiv privată” într-o „atmosferă de vacanţă destinsă şi asezonată cu alcool”. În declaraţia scrisă trimisă redacţiilor SZ şi Der Spiegel, Strache susţine că ar fi atras de mai multe ori atenţia asupra respectării legii.

Ceea ce este valabil şi pentru toate „donaţiile promise partidului”. „De altfel”, mai scrie Strache, „pe lângă faptul că în cursul serii s-a consumat mult alcool, a mai existat şi bariera comunicaţională”.

FPÖ va apela la măsuri juridice dat fiind că filmul „a fost în mod evident înregistrat ilegal”, după cum a declarat secretarul general al formaţiunii Christian Hafenecker. Acesta a mai subliniat că atât Strache cât şi partidul FPÖ „nu au primit sau acordat niciodată vreun fel de avantaje acestei persoane”.

Sursa: Facebook/ Heinz-Christian Strache

Citește și

Cancelarul Austriei cere declanșarea alegerilor anticipate după înregistrarea compromițătoare care a dus la demisia șefului extremei drepte din Guvern

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Kurz e un oportunist, el s-a folosit de nazisti sa puna mana pe cancelarie iar acum ii lasa sa se manance intre ei si organizeaza noi alegeri, ca doar la cine o sa se duca votantii de extrema dreapta care se mai gandesc sa se duca la vot. Raman cu botul umflat Salvini, caruia i-a stricat meetingul fascistilor la Milan azi, si Orban si Le Pen care se tot trageau in poza cu Strache. Plus Putin, pusculita nationalistilor extremisti din toata Europa.

  • Ceea ce e foarte bine, populistii si extremistii afara din UE, este un semnal excelent de ce au de gand sa faca populistii si extremistii, indata ce prind o ciosvarta de putere pe undeva : atac asupra presei libere si incercarea de a o controla, si o imagine deformata asupra justitiei, pe care incep s-o puna in genunchi, usor, usor. In cazul nostru, noi ne zbatem de multa, foarte multa vreme cu aceste lucruri monstruoase : tv cartelizate, presa capturata, justitie atacata sistematic din prima luna de guvernare.

  • @Simona:
   In plus incearca sa nu-i lase pe socialisti sa profite ca sacalii de punerea in scena facuta pt „dreapta” clasica ! :))

 2. Prins cu mîță-n sac, dl Strache și-a dat demisia, fără a avea vteo condamnare pentru faptele sale; ai noștri politicieni mioritici și condamnați și tot nu se duc…
  Amintiți-vă și de cazul Adrian severin – in care a fost implicat și un alt politician austriac.
  Trăiască PSD-u’, că duce patrihoți în UE!

  • @Si cam cand era sa-l ancheteze, judece si condamne ? In cateva ore ??? Daca e vinovat, va fi condamnat cu siguranta, pentru ca e in Austria povestea. Nu in Romania.

 3. „El a anunţat însă că va acţiona în justiţie atât presa, care nu ar fi respectat codul deontologic, cât şi pe cei responsabili de înregistrarea şi distribuirea imaginilor.”

  Da, nu e vina lui Strache ca e un cacat corupt, ci e vina reporterului care ne-a informat asupra adevarului.

 4. Cum este posibil această diverziune !!!!!Dragneeeaaaaaaaaaa a fost implicat în acest scandal.El a luat legătura cu Putin și atrimis o Veorică ziaristă pentru a demonstra corupăciunea Occidentul .Nu era acest Putz Ache care spunea că Românica nu tebuie să conducă UIIEEE deoarece pentru că este coruptă.Nu ieste Austria cea care și anume ne-a luat Petrom pe 2 lei și ne taie pădurile sub privire blânduță a Kuku Vele@@i și a Vop syt -ului.Dacă s-ar ocupa cineva serior des coruptia și democrațiile occidentale ar vedea dezastru dar corupție ete doar la Românica.păi nu era holada stindardul democrație care arăta cu deștu spre mioritici poaate poate le cedăm portul Constanta.Și ce aflăm Olandica este zdruncinată de un mega scandal de corupțion.Dar UE( new SSSR) a pus elegant batista pe tambal.
  Dragneea ..Dragneaa Corupția.