G4Media.ro

Cutremur la vârful armatei poloneze

Cutremur la vârful armatei poloneze

Președintele Andrzej Duda e așteptat să anunțe numele noului șef al Statului Major General al Armatei Poloneze și al comandantului operativ – informează ziarul RZECZPOSPOLITA, citat de Rador.

Se știe că în curând va părăsi armata șeful Statului Major General, gen. Leszek Surawski. Acum câteva zile a fost chemat la Cancelaria Președintelui. Potrivit surselor ziarului polonez, după această vizită generalul a decis să-și depună cererea de trecere în rezervă. Din acel moment a început căutarea febrilă a succesorului său.

Schimbări profunde de cadre în armată a anunțat joia trecută președintele Andrzej Duda. „În mod natural, adoptarea unui nou sistem de conducere și comandă, adaptarea lui necesită și noi schimbări de cadre, chiar și la cele mai înalte funcții de comandă în armata poloneză – a spus la baza Adazi din Letonia. Dar, așa cum constată interlocutorii Onet, legea care stabilește noul sistem de comandă încă nu a ajuns în Seim. „Nu există deci o bază formală, pentru a face acum rocade și epurări de cadre” – consideră unul din foștii comandanți.

În primul rând este vorba de funcția celei mai înalte poziții în armată – a șefului Statului Major General. Ministerul Apărării condus de Mariusz Blaszczak a făcut presiuni ca această funcție să fie ocupată de gen. Krzysztof Krol, care la începutul anului 2016, când era colonel, a devenit adjunct al comandantului Corpului Multinațional Nord-Est la Szczecin. O lună mai târziu a devenit general de brigadă, iar în 22 februarie acest an general de divizie.

„Ministrul Blaszczak este încântat de Krol, se înțelege bine cu el. Au același limbaj și de câteva săptămâni îl promovează în anturajul președintelui ca un candidat perfect pentru funcția de șef al Statului Major General” – spune una din persoanele care cunoaște culisele discuțiilor. Problema este că gen. Krol nu are experiență nici de comandă, nici pentru Statul Major. Trezește controverse și cariera sa rapidă, în timpul căreia a sărit câteva trepte în ierarhia militară.

De aceea centrul prezidențial, de teama acuzațiilor privind promovarea în cea mai înaltă funcție în armata poloneză a uni ofițer nepregătit și neexperimentat, a propus o altă candidatură – a gen. Rajmund Andrzejczak, fost comandant al Diviziei a 12-a Mecanizate din Szczecin. Așa se explică faptul că acum câteva zile ministrul Blaszczak l-a numit în mod neașteptat în funcția de adjunct al șefului Statului Major General. De această avansare a fost surprins însuși gen. Andrzejczak, cât și subalternii lui.

O dată cu numirea gen. Andrzejczak în Statul Major General, ministrul Blaszczak a numit și noul comandant al diviziei de la Szczecin. Acesta este gen. Maciej Jablonski, șeful de până acum al Direcției de Planificare și Instruire a Forțelor Armate în Statul Major General.

“Atrag atenția că totul încă se poate schimba, dar cel mai probabil luni președintele va anunța că noul șef al Statului Major General va fi gen. Rajmund Andrzejczak, iar adjunctul lui va fi gen. Krol”- au declarat pentru presa poloneză surse din administrația prezidențială.

Traducerea Rador: Maria Stanciu

Foto: Soldați polonezi (Sursa: Wikipedia)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.