G4Media.ro

Curtea Europeană de Conturi: UE va avea nevoie de miliarde de euro…

Curtea Europeană de Conturi: UE va avea nevoie de miliarde de euro pentru satisfacerea ambiţiilor în materie de apărare

Uniunea Europeană va avea nevoie de miliarde de euro pentru a-şi alinia capabilităţile militare la ambiţiile afişate, afirmă Curtea Europeană de Conturi, într-un raport publicat joi, care atrage atenţia asupra obstacolelor din calea eforturilor Uniunii de a-şi întări politica de apărare, transmite dpa, preluată de Agerpres.

‘Apărarea implică crearea de capacităţi militare reale, cu un potenţial clar de descurajare a ameninţărilor potenţiale’, arată Juhan Parts, autor al raportului, avertizând asupra riscului ca ‘actualele iniţiative ale UE în materie de apărare să rămână literă moartă şi să sfârşească fără rezultat’.

Documentul a fost făcut public la câteva zile după ce preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat înfiinţarea, în cadrul viitorului executiv european, a unei direcţii pentru industria de apărare.

În ultimii ani, Uniunea Europeană a încercat să preia un rol mai activ în probleme de apărare şi să crească cooperarea între statele membre, în contextul în care SUA le-au cerut aliaţilor europeni să-şi asume o parte mai mare de responsabilitate pentru propria lor securitate.

Problema este însă una complicată, având în vedere că apărarea constituie o prerogativă naţională centrală, iar NATO este umbrela principală pentru apărare colectivă.

Alianţa Nord-Atlantică, care include şi 22 de state membre UE, este rezervată faţă de orice proiecte de apărare ale Uniunii care i-ar duplica activitatea sau cu care ar concura pentru resurse.

Raportul Curţii Europene de Conturi arată spre ‘diferenţele strategice clare’ între statele membre, care au percepţii diverse în ce priveşte ameninţările de securitate şi viziuni diferite asupra rolului UE. Absenţa standardelor tehnice comune limitează capacitatea de cooperare între diferite forţe armate.

‘Câteva sute de miliarde de euro’ vor fi necesare pentru ca UE să fie capabilă să se apere fără ajutor, indică raportul, notând că problema este complicată suplimentar de Brexit, având în vedere că Marea Britanie este statul comunitar cu cel mai mare buget militar.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Curtea Europeana de Conturi ar trebui sa ne spuna si cat ne-ar costa daca i-am lasa pe rusi sa ne incalece. Pariez ca suma ar fi inzecita.

  2. Dupa ce EPPO va face curatenie si va arunca toate gunoaiele bolsevic-profitoare din toate guvernele UE, banii vor fi disponibili, nemaifiind furati de scarbele de genul PSD-ului.

  3. UE va avea nevoie de miliarde de euro sa suplineasca iesirea Marii Britanii din UE.

  4. Haha! Sute de miliarde de euro:)) pana una alta sifonați bugetul SUA ca și pana acum. In timp ce macron și merkel “va apropie de Rusia” pana va uniți…

    • Și schimbați poza aia cu un soldat bulgar, roman sau un comediant francez. Nu mai folosiți poze cu U.S. Marines când va ilustrați articolele de propaganda ue 🙂

    • Huiduma harley, postac trumpetist e atât de imbecil încât crede că lumea nu-și dă seama cât e de iubitor de dictatură și de oligarhie doar pentru că pomenește el de ”US Marines” sau de ”bugetul SUA” despre care își imaginează că e pușculița lui Trumpet the Great. Emană putinism și autoritarism prin toți porii ăia prin care transpiră a nespălat. Crescut în cușcă. fără să vadă lumina soarelui, incelul misogincare stă toată ziua izolat de lume are impresia că afirmarea unor valori ale libertății și umanismului înseamnă ”propaganda UE” iar acțiunile iresponabile ale unor demenți creștinopați care s-au adunat laolaltă cu o șleahtă de șarlatani populiști au vreo legătură cu SUA și cu liberalismul care înseamnă SUA.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.