G4Media.ro

Curtea Europeană confirmă că fostul președinte al Georgiei, Mikheil Saakașvili, este încarcerat…

sursa foto: Captura video

Curtea Europeană confirmă că fostul președinte al Georgiei, Mikheil Saakașvili, este încarcerat / CEDO i-a respins lui Saakașvili apelurile împotriva condamnării sale, considerând că procesele s-au desfășurat echitabil

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât joi că autoritățile din Georgia au acționat în mod corespunzător în 2014 atunci când au formulat acuzații penale pentru abuz de putere și complicitate la o serie de infracțiuni împotriva fostului președinte Mikheil Saakașvili, relatează POLITICO

CEDO a declarat că „dorința sinceră a autorităților a fost aceea de a-l aduce pe reclamant în fața justiției pentru faptele sale ilegale și că, în absența unor dovezi suficiente care să demonstreze contrariul, acuzația unui motiv ascuns este neîntemeiată”.

Saakașvili ispășește în prezent o pedeapsă de șase ani de închisoare după ce a fost condamnat în 2018 pentru că a ordonat poliției antirevoltă să îl bată pe deputatul georgian Valery Gelashvili în 2005 și pentru că a grațiat angajații Ministerului de Interne condamnați pentru uciderea în 2006 a angajatului unei bănci, Sandro Girgvliani. Fostul președinte, care a fost în funcție între 2004 și 2013, a fost arestat când s-a întors în Georgia în octombrie 2021, după ce a petrecut șapte ani în exil autoimpus.

De la încarcerarea sa, starea de sănătate a lui Saakașvili a stârnit îngrijorări serioase din partea organizațiilor pentru drepturile omului și a organismelor internaționale, care au remarcat grevele foamei și presupusa lipsă de îngrijire medicală adecvată.

Adversar al președintelui rus Vladimir Putin, Saakașvili a afirmat că Bidzina Ivanishvili, președintele partidului de guvernământ Visul georgian, a primit ordin de la Putin să îl persecute.

Instanța a confirmat afirmația guvernului georgian potrivit căreia cazul a fost tratat în conformitate cu standardele europene și a respins afirmația lui Saakașvili potrivit căreia urmărirea sa penală a fost motivată politic. În special, hotărârea a declarat că probele au fost tratate în mod corespunzător, iar judecătorul care l-a condamnat pe Saakașvili a fost imparțial.

De asemenea, instanța a decis, cu o diferență de 5 la 2, că Saakașvili se putea aștepta ca comportamentul său să ducă la o acțiune în justiție.

Conform Convenției Europene a Drepturilor Omului, hotărârea CEDO de astăzi nu este încă definitivă, deoarece părțile au la dispoziție trei luni pentru a solicita revizuirea cazului de către Marea Cameră a Curții.

Formațiunea Visul georgian a obținut recent aprobarea parlamentară pentru un proiect de lege privind „agenții străini” în stil rusesc, care ar stigmatiza ONG-urile și alte voci critice la adresa guvernului, ceea ce a dus la săptămâni de proteste de stradă și la represiuni brutale ale guvernului. Proiectul de lege a fost condamnat de UE și de SUA; deși a fost anulat de președintele Georgiei la 18 mai, parlamentul a promis că va anula veto-ul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...