G4Media.ro

Curtea de Justiţie a UE: ”Google trebuie să elimine datele din rezultatele…

Foto: Telefon Samgung / Pexels

Curtea de Justiţie a UE: ”Google trebuie să elimine datele din rezultatele căutării online dacă utilizatorii dovedesc că sunt inexacte”

Google, divizie a grupului Alphabet, trebuie să elimine datele din rezultatele căutării online dacă utilizatorii pot dovedi că sunt inexacte, a declarat joi instanţa supremă europeană, transmite Reuters, citată de News.ro.

Susţinătorii libertăţii de exprimare şi susţinătorii drepturilor la confidenţialitate s-au confruntat în ultimii ani cu privire la ”dreptul de a fi uitaţi” online al oamenilor, ceea ce înseamnă că ar trebui să poată elimina urmele digitale de pe internet.

Cauza în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a vizat doi directori dintr-un grup de societăţi de investiţii care au cerut Google să elimine rezultatele căutării care leagă numele lor de anumite articole care criticau modelul de investiţii al grupului.

De asemenea, au vrut ca Google să elimine fotografiile în miniatură ale acestora din rezultatele căutării.

Google a respins cererile, spunând că nu ştie dacă informaţiile din articole sunt corecte sau nu.

Ulterior, o instanţă germană a solicitat consiliere de la CJUE cu privire la echilibrul dintre dreptul de a fi uitat şi dreptul la libertatea de exprimare şi informare.

”Operatorul unui motor de căutare trebuie să scoată informaţiile găsite din conţinutul referit în cazul în care persoana care o solicită dovedeşte că aceste informaţii sunt vădit inexacte”, a spus Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Pentru a evita o povară excesivă pentru utilizatori, judecătorii au spus că astfel de dovezi nu trebuie să provină dintr-o decizie judiciară împotriva editorilor de site-uri web şi că utilizatorii trebuie doar să furnizeze dovezi care le pot fi solicitate în mod rezonabil.

Google a spus că linkurile şi miniaturile în cauză nu mai erau disponibile prin căutarea pe web şi căutarea de imagini şi că conţinutul a fost offline de mult timp.

”Din 2014, am muncit din greu pentru a implementa dreptul de a fi uitat în Europa şi pentru a găsi un echilibru sensibil între drepturile oamenilor de acces la informaţii şi confidenţialitate”, a spus un purtător de cuvânt.

Aceeaşi instanţă a consacrat, în 2014, dreptul de a fi uitat, spunând că oamenii ar putea cere motoarelor de căutare precum Google să elimine informaţiile inadecvate sau irelevante din rezultatele web care apar sub căutările pentru numele lor.

Hotărârea a precedat regulile de referinţă ale UE privind confidenţialitatea care au intrat în vigoare în 2018 şi precizează că dreptul de a fi uitat este exclus în cazul în care prelucrarea datelor cu caracter personal este necesară pentru exercitarea dreptului la informare.

sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Inca un pas spre autoritarismul promovat de UE si ingradirea oricaror libertati. Daca cineva se simte lezat (nemtii si europenii probabil) de orice informatie aparuta pe Google, atunci trebuie sa-si angajeze avocati, nu sa ceara Google sa stearga acele date care ar putea fi adevarate. Astfel de lucruri se clarifica numai in justitie. Insa liderii UE traiesc din pacate tot in comunism.

  2. Dar sa limitam rezultatele cautarii mai ianuarie – aprilie 2020..