G4Media.ro

Curtea de Conturi a verificat activitatea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru…

Foto: Facebook

Curtea de Conturi a verificat activitatea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru anul 2023 / Se cere o analiză a primelor de carieră didactică şi a primelor de carieră profesională / Trebuie recuperaţi peste 1,8 milioane de lei

Curtea de Conturi a verificat activitatea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene aferentă anului 2023 şi a descoperit mai multe deficienţe. Se cere o analiză a măsurii de susţinere privind acordarea primelor de carieră didactică şi a primelor de carieră profesională, dar şi recuperarea a peste 1,8 milioane de lei, acordaţi necuvenit. De asemenea, s-au descoperit şi alte probleme, fiind transmise măsuri de remediere, transmite News.ro.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

”În contextul auditării situaţiilor financiare aferente anului 2023 la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Curtea de Conturi a formulat o opinie cu rezerve şi a transmis entităţii o serie de recomandări în scopul remedierii erorilor identificate la nivelul unor solduri şi tranzacţii şi al diminuării riscurilor. Astfel, Curtea a solicitat MIPE o analiză a măsurii de susţinere privind acordarea primelor de carieră didactică şi a primelor de carieră profesională, în vederea efectuării corecţiilor contabile, dar şi pentru recuperarea primelor în valoare de 1.814.000 lei, care au fost acordate în mod necuvenit”, anunţă marţi, Curtea de Conturi, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, auditorii au constatat că au fost majorate creanţele din fonduri europene nerambursabile cu suma de 316.506.400 lei, reprezentând 80% din totalul plăţilor efectuate în cadrul Programului Educaţie şi Ocupare Didactic pentru primele de carieră şi primele profesionale, prin evidenţierea eronată ca sume de primit de la Comisia Europeană, în condiţiile în care nu există o decizie de finanţare din fonduri externe nerambursabile pentru aceste măsuri de sprijin.

”Auditul financiar a semnalat nevoia unui efort susţinut la nivelul ministerului pentru realizarea de analize asupra creanţelor înregistrate, precum şi necesitatea unor politici privind constituirea unor instrumente financiare (datorii contingente sau provizioane) pe seama unor cheltuieli anticipate şi previzibile, necesare pentru a acoperi sumele generate de obligaţiile ce derivă din litigiile în care MIPE este parte”, mai arată Curtea de Conturi.

Instituţia menţionează că ”au existat cazuri în care a fost necesară suplimentarea semnificativă a bugetului MIPE pentru plata unor despăgubiri, ca urmare a soluţionării unor litigii în defavoarea ministerului”.

”Curtea de Conturi a constatat că, deşi ministerul nu a efectuat analize în vederea stabilirii situaţiei reale a debitelor şi pentru a determina dacă au fost epuizate toate căile legale de recuperare, acesta a menţinut în evidenţa contabilă creanţe în valoare de 90.098.455 lei, aferente unor societăţi comerciale radiate. Aceste creanţe nu au fost analizate cu ocazia inventarierilor anuale, fapt care a avut repercusiuni în propagarea erorilor în fiecare exerciţiu financiar şi majorarea riscului de prescriere a dreptului la acţiune”, mai arată Curtea de Conturi.

Instituţia precizează că a identificat unele vulnerabilităţi ale sistemului de control intern managerial, pe care le-a transmis conducerii ministerului în vederea remedierii.

”Un aspect pozitiv constatat de către Curtea de Conturi este acela că există o preocupare la nivelul conducerii pentru a procedura activităţile care implică tranzacţii din fonduri europene, însă este necesar un efort susţinut de monitorizare a implementării procedurilor conform cerinţelor, astfel încât entitatea să nu se expună unor riscuri semnificative”, a mai transmis Curtea de Conturi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.