G4Media.ro

Curtea Constituțională va dezbate inițiativa privind redefinirea familiei luni, 17 septembrie

Curtea Constituțională va dezbate inițiativa privind redefinirea familiei luni, 17 septembrie

Curtea Constituțională a decis să dezbată luni, 17 septembrie, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției privind redefinirea familiei, adoptată marți de Senat în calitate de cameră decizională, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Curții.

Decizia CCR este un filtru înainte ca revizuirea legii fundamentale să fie supusă aprobării finale prin referendum. În cazul în care Curtea va da undă verde inițiativei, consultarea populară va avea loc pe 7 octombrie. În caz contrar, proiectul de întoarce în Parlament, fiind necesară reluarea dezbaterii atât în Camera Deputaților, cât și în Senat.

Potrivit articolului 23 din legea de funcționare a CCR (47/1992):

  • (1) În termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituției, Curtea Constituțională se pronunță, din oficiu, asupra acesteia, prevederile art. 20 și 21 aplicându-se în mod corespunzător.
  • (2) Decizia prin care se constată că nu au fost respectate dispozițiile constituționale referitoare la revizuire se trimite Camerei Deputaților și Senatului, în vederea reexaminării legii de revizuire a Constituției, pentru punerea ei de acord cu decizia Curții Constituționale.

Senatul a adoptat marți, în calitate de cameră decizională, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției în sensul redefinirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. S-au înregistrat 107 voturi ”pentru”, 13 voturi ”împotrivă” 7 și abțineri.

Potrivit noului text din legea fundamentală, “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor” (detalii aici).

Imediat după votul din Senat, Asociația ACCEPT a acuzat ”ura față de persoanele gay” și a atras atenția că referendumul distrage atenția cetățenilor României de la dezastrul iminent din economie, justiție și agricultură.

”Astăzi Senatul României ridică homofobia la valoare de stat și sacrifică protecția constituțională pentru numeroase familii din România, prin votul majorității parlamentare și al reprezentanților unor partide politice din opoziție în favoarea organizării unui referendum pentru redefinirea familiei în Constituție”, a transmis asociația într-un comunicat de presă (detalii aici).

Legea referendumului a fost modificată la finalul sesiunii trecute astfel încât, în cazul revizuirii Constituției, consultarea populară are loc automat în termen de o lună de la adoptarea în Parlament. Potrivit textului legii, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.

Pentru ca referendumul să fie validat, trebuie îndeplinite două condiții cumulative: să se prezinte la urne cel puțin 30% din totalul românilor cu drept de vot, iar minimum 25% dintre voturi să fie valide.

Parlamentul European declanșează ”opțiunea nucleară” în cazul Ungariei: a votat pentru Articolul 7

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Romania nu vrea nunti de homalai satanisti !

  2. Deci se vrea moficarea Constitutiei pentru redefinirea familiei, dar modificarea Constitutiei pentru 300 parlamentari si o singura camera parlamentara votate la referendum in 2009 , cand o sa se faca?

  3. Nici la momentul Eratei n-am urat atat de tare CCR ca in acest an.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.