G4Media.ro

Curtea Constituțională din România se declară solidară cu judecătorii constituționali din Republica…

Curtea Constituțională din România se declară solidară cu judecătorii constituționali din Republica Moldov după asaltul partidelor pro-ruse

Curtea Constituțională a României și-a exprimat într-un comunicat de presă ”deplina solidaritate și empatie față de colegii noștri, membri ai Curții Constituționale a Republicii Moldova” după asaltul dat de majoritatea parlamentară pro-rusă la adresa instituției.

”Curtea Constituțională a României urmărește cu îngrijorare evoluția evenimentelor care vizează Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Dezaprobăm atacurile concertate la adresa Curții Constituționale a Republicii Moldova și criza constituțională creată în Republica Moldova, ce urmărește a anihila eforturile de a construi, menține și consolida o democrație autentică. A îndemna la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale echivalează, fără echivoc, cu a instiga la nerespectarea legii, a statului de drept, a anula însăși esența democrației. Supremația și prevalența Constituției sunt idealuri comune ce-și găsesc izvorul în istoria noastră comună dar și în viitorul nostru european”, arată CCR în comunicatul citat.

Reacția CCR vine după ce majoritatea pro-rusă din Parlamentul de la Chișinău, controlată de Igor Dodon și Ilan Șor, a votat două hotărâri prin care îi anulează mandatul Domnicăi Manole, președinta Curții Constituționale din Moldova, și o înlocuiește cu alt magistrat. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat însă neconstituționale cele două hotărâri, dar majoritatea parlamentară a anunțat că nu le va respecta.

Miza majorității pro-ruse și antireformiste din Parlamentul Moldovei este împiedicarea alegerilor anticipate. Curtea Constituțională decisese că Parlamentul poate fi dizolvat după ce guvernul Chicu a demisionat, iar două încercări de numire a unui nou premier au eșuat.

”De la înființarea sa prin Constituția din 1994, Curtea Constituțională a Republicii Moldova și-a câștigat o bună reputație internațională care a și justificat alegerea sa pentru exercitarea președinției Conferinței Curților Constituționale europene, pentru un mandat de 3 ani (2021-2024), organism care numără 41 de instanțe de jurisdicție constituțională. Aceasta a însemnat o nouă confirmare europeană de care suntem mândri, fiind expresia unui veritabil constituționalism european. Este elocvent în acest sens să reamintim evenimentele internaționale găzduite de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, cu tematică constituțională, varietatea și actualitatea subiectelor discutate care au cunoscut un ecou pozitiv, o deplină și binemeritată recunoaștere și susținere internațională. Pășim și vom parcurge împreună drumul ce se dovedește a fi și pentru noi uneori anevoios, în dificila sarcină de a valida și consolida democrația constituțională și statul de drept”, a mai arătat Curtea Constituțională a României în comunciatul citat.

Foto: Curtea Constituțională (Inquam Photos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Ce caricaturi! Curtea prostituțională din românia se teme de o mișcare similară și aici. Curtea asta din românia trebuia dizolvată demult și averile confiscate acestor slugi pesediste.

  2. Mare scofala!Ar putea lua lectii de la ei.

  3. ar trebuii sa luati lectii de la ei: smecherii s-au prins ca pot ajunge la putere prin anonimat, respectiv prin intermediul posturilor media TV detinute de corupti – metoda parlamentul, in timp ce un anonim, cu probleme de integritate, chiar legale, nu poate ajunge in postul de presedinte. Smecherii invizibili pe post de parlamentari, de zeci de ani, submineaza in continuu un reprezentant individual, vizibil al poporului.

  4. Dupa atrocitatile comise asupra doamnei Kovesi si condamnarea faptasilor de CEDO, CCR sa spuna public daca este solidara cu mafia si coruptia din Romania si Moldovs sau cu statul de drept.

  5. Vai, dar dl. Valer Dorneanu a uitat cine sunt stapanii sai de la rasarit? Sau nu mai are sustinerea lor?

  6. Cauta sa impresioneze occidentul si NATO., dar ei tot comunisti rămân pana la trecerea lor la cele veșnice.

  7. Domnu’ Dorneanu o să vă rupă perciunii Putin. Sa vă feriți de ceaiuri si sa stați departe de geamuri. Așa am auzit că pățesc trădătorii. 😈👍